Lineer olmayan diferensiyel denklemlerin F-açılım metodu ile çözülmesi
Solutions of nonlinear differential equations by F-expansion method
  1. Tez No: 246220
  2. Yazar: ALİ YEŞİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BEKİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Diferensiyel denklemler, F-açılım yöntemi, Kısmi diferensiyel denklemler, Tam çözümler, Exact solutions, F-expansion method, Differential equations, Partial differential equations
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde temel kavramlar ve bununla birlikte, kısmi türevli denklemlerin sınıflandırılması, kısmi türevli denklemlerin elde edilmesi anlatılıp birinci basamaktan lineer olmayan denklemler verilmeye çalışılmıştır. Bu bölümde son olarak lineer olmayan oluşum denklemleri ile soliton teorisine fiziksel bakış üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise tezimin temel unsuru olan F-açılım metodu anlatılmaya çalışılmış ve Zakharov-Kutnezsov, Bossinesq denklemleri ile (2+1) boyutlu KdV, Broer-Kaup denklem sistemlerinin F-açılım yöntemine uygulanışı gösterilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise genişletilmiş F-açılım yöntemi üzerinde durulmuş ve bazı lineer olmayan denklem sistemlerinin F-açılım metodu uygulamaları verilmiştir. Son olarak da dördüncü bölümde tezimizin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is consists of four sections. In the first section, classifying and basic partial differentia equations and obtaining partial differentia equations are told and non-linear equations are given from the first step. At last in this section we focused on non linear formation equations and approaches on physical soliton theory. In the second section, the main point of my thesis, F-expansion method is told and applying Zakharov-Kutnezsov, Bossinesq, (2+1) KdV dimensional equations, Broer-Kaup equations to F-expansion equations is tried to be told. In the third section expanded F-expansion is focused on and applying F-expansion method to some non-linear systems is given. At the last, in the forth section the general revision of my thesis is made.