Artvin orman işletme müdürlüğü orman kadastro çalışmaları ve bu çalışmalardan kaynaklanan davaların ormancılık politikası yönünden değerlendirilmesi
Forest cadastre studies of Artvin forest managing directorship and the assesment of lawsuit which is resulted from these studies in forestry policy
  1. Tez No: 246338
  2. Yazar: ARZU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD.DOÇ.DR. OĞUZ KURDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Kadastrosu, Tapulama Tespitine İtiraz Davası, Orman Sayılan Yer, Orman Niteliği
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ormanların korunabilmesi ve mülkiyet durumunun yasal yönden güvenceye kavuşması bakımından orman kadastro çalışması son derece önemlidir. Özellikle orman amenajman planları gibi planlama çalışmalarının normal şartlarda ancak sahibi ve sınırları belli olan orman alanları için yapılması söz konusudur. Ancak, Artvin ilinde de orman kadastro çalışmalarının tamamlanma oranı oldukça düşüktür. Böyle olunca da sosyal ihtilafların ortaya çıkması, çoğu yerde ormancılık faaliyetlerinin aksamasına neden olmaktadır.Artvin ilinde kadastro problemi arazinin sarplığına bağlı olarak çalışma koşullarının güç olması ve yerleşim alanlarının ormanların içerisinde dağınık olmasından dolayı kendini daha fazla hissettirmektedir. İl genelindeki tüm orman alanının sadece % 29'unda orman kadastro çalışmaları bitirilebilmiştir. 2007 yılı itibari ile 891 adet ?tapulama tespitine itiraz? davası açılmıştır.Davaların % 87'si ?orman sayılan yer? olarak Orman İdaresi lehine sonuçlanmış, yani dava konusu bu alanlar, orman rejimine dahil edilmiştir. Davaların % 11'i ?orman sayılmayan yer? olarak, Orman İdaresi aleyhine sonuçlanmış, yani dava konusu alanlar orman rejimi dışındaki yerler kapsamına alınmıştır. Dava sonuçları üzerinde 6831 sayılı Orman Yasası ve 4785 sayılı Orman Yasasının en etkili yasalar olduğu söylenebilir. 2007 yılı sonu itibari ile çalışma yapılan köylerde sonuçlanan 356 dava için yapılan toplam masraf 262.774 YTL'dir.İncelenen 356 davadan ?orman sayılan yer? olarak sonuçlanan, yani orman rejimine dahil edilen 310 davanın 45'i (%15) için arazi çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu parsellerden %90'ının orman niteliği %10'unun ise kısmen orman kısmen tarım alanı niteliği taşıdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Forest cadastre studies are extremely important to protect of forest and to have quarentee their ownership stiuation. Plan studies like forest management plans ar in quiestion normally and forest areas which have certain boards and possession. However, the percentage of complete of forest cadastre studies are extremely low. Therefore, social disagreement causes hitches foresty studies in most region.Cadastre problems in Artvin are to be much more because of land stiuation, study conditions and setlemenet of people in forest land. The percentage of % 29 forest area was completed generally in Artvin. 385 units? title deed determination trials? were opened in 2007.The percentage of % 87 trials were concluded as a forest area. Namely, these lands were included forest region. On the other hand, the percentage of % 11 was concluded as a unforested land. These areas was extracted from forest area. İt is said that, the number of 6831 forest law and 4785 forest law are effective upon conclusions of trials. To open trial with 2008 april price can cause to spend thousans of New Turkish liras.İt was determined the percentage of %89 study areas like forest area quality and the precentage of %10 of study area partly forest and agriculture land qualityKew words: forest cadastre, title deed determination trials, forested area, forets quality