Artvin orman işletme müdürlüğü zeytinlik işletme şefliği ormanlarındaki Pityokteines curvidens (Germ.) (büyük göknar kabuk böceği = eğri dişli kabuk böceği)'in (Coleoptera: Scolytidae) biyolojisi üzerine araştırma
An investigation on the biology of P. curvidens (silver fir bark beetle) (Coleoptera: Scolytidae) at within the boundaries of zeytinlik forest management office in Artvin
  1. Tez No: 246355
  2. Yazar: MUTLU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEMEL GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: P. curvidens, Zeytinlik Forest Management Office, Fir Stands
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Zeytinlik İşletme Şefliği Ormanlarındaki P. curvıdens (Germ.)'in (Coleoptera: Scolytidae) Biyolojisi Üzerine Araştırma adlı bu çalışma 2006-2007 yıllarında yapılmıştır. P. curvidens'in Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde büyük zararlara yol açtığı bilinmektedir. Böceğin şeflik sınırları içerisinde tespitinin yapılarak biyolojisinin ortaya konması, mücadelesi acısından faydalı olabileceğini düşündürerek ele alınmıştır.Bu çalışmada, P. curvidens'in Zeytinlik Orman İşletme Şefliği sınırları içinde biyolojisini ortaya koyabilmek için detaylı bir literatür taraması yapılarak. büro çalışması tamamlanmıştır. Bu çalışmadan sonra böceğin zarar yaptığı bölgede deneme alanları alınarak arazi çalışmasına başlanmıştır. Böceğin uçuş zamanının mayıs ayı içinde gerçekleştiği tespit edilmiştir. Tuzak ağaçlarından alınan sonuçlarda böceğin larva boyunun 1,5-2,5 mm, ergin boyunun da 2,5-3,0 mm arasında olduğu tespit edilmiştir. Yaptığımız çalışmada kuzey bakıda böceğin uçma döneminde kar olması nedeniyle tuzak ağaçlarında bir generasyon verdiği, güney bakıda ise iki generasyon verdiği belirlenmiştir.Deneme alanlarına asılan 40 adet feromon tuzağı gözlemlenerek kuzey bakıda yer alan feromon tuzaklarına daha az böcek düştüğü, güney bakıda ise daha fazla böcek düştüğünün tespiti yapılmıştır. Feromonlu tuzaklara düşen böcek miktarının bakı ile doğrudan ilişkili olduğu yapılan istatistiki analiz sonucunda ortaya konmuş ve güney bakılardaki tuzaklara daha fazla böceğin düştüğü belirlenmiştir.Anahtar Kelime: P. curvidens, Coleoprera, Scolytidae, Artvin Orman İşletme Müdürlüğü Zeytinlik Orman İşletme Şefliği, Göknar.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the biology of P. curvidens within the boundaries of Zeytinlik Forest Management Office between 2006 and 2007. It is known that P. curvidens casouse major detriment in the Black sea, Mediterranean and Marmara region forests. The subject of this study has been chosen to be useful to fight with it by determining P. curvidens within the management office boundaries and to bring up its biology.In this study, a comprehensive literature citation and official preparation have been completed to carry out the aim of study. After than, field studies were began by setting up the experimental plots. It was determined that the time of fly away of P. curvidens is May. According the results of taken from trap trees, larva?s heights changed between 1.5 and 2.5 mm, and adults heights chanced between 2.5 and 3.0 mm. In addition, it was determined that while the insect generated once a year on the north aspect due to the snow at the flying time, it regenerated twice a year on the south aspect.It was determined by the observations on the feromon traps which were located on the experimental plots in all forty units that fewer insects dropped into traps which were located on the north aspects than the south aspects. According to results of statistical analyses the number of insect dropped in to trap and the aspects are related closely and more insect dropped into trap on the south aspects.