Oda klima sistemleri hız ve sıcaklık dağılımlarının sayısal olarak araştırılması
- Tez No: 246465
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN PULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD), IEA Annex 20 test odası, türbülans modelleri, hız dağılımı, sıcaklık dağılımı, CFD, IEA Annex 20 test room, turbulence models, velocity distribution, temperature distribution
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Annex 20 test odasındaki hız ve sıcaklık dağılımları ANSYS-FLOTRAN bilgisayar programı kullanılarak elde edilmiştir. Hava sıkıştırılamaz kabul edilmiş ve iki boyutlu korunum denklemleri Galerkin sonlu elemenlar metoduyla ayrıklaştırılıp çözümler elde edilmiştir. Hem eşsıcaklıklı (Isothermal) hem de eşsıcaklıklı olmayan (Nonisothermal) durum göz önüne alınmıştır. Eşsıcaklıklı durum için sekiz farklı türbülans modeli, eşsıcaklıklı olmayan durum içinse tabana sabit ısı akısı verilerek altı farklı türbülans modeli kullanılarak analizler yapılmıştır. Ayrıca oda tabanı için yerel Nusselt sayısı değişimleri de elde edilmiştir. Oda hava dağılımı analizlerinde türbülans modellerinin uygunluğu deneysel veriler de dikkate alınarak her iki durum için karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, air flow and temperature distributions for IEA Annex 20 test room have been obtained by using ANSYS-FLOTRAN computer code. Air is assumed incompressible and two-dimensional conservation equations are solved by using Galerkin finite element method. Both isothermal and non-isothermal cases are considered. In isothermal case, analyses have been performed by using eight turbulence models and six turbulence models are used in the other case by considering constant heat flux in the floor. In addition, local Nusselt number variations in the floor are also obtained. Turbulence models used in room air distribution analyses for both two cases are compared by considering experimental data.