Hata türü ve etkileri analizi yönteminin (FMEA) üretim sektöründe uygulanması
Application of failure modes and effects analysis (FMEA) in production sector
- Tez No: 261520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hata Türü ve Etkileri Analizi, Risk Öncelik Katsayısı, Deterjan, Toz Deterjan Üretimi, Failure Modes and Effects Analysis, Risk Priority Number, Detergent, Powdered Laundry Detergent
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Firmalar, giderek zorlaşan rekabet ortamında pazarda yer edinebilmek ve kalıcı olabilmek için müşteri memnuniyetini temel alarak daha kaliteli, daha uygun fiyatlı, daha kısa sürede müşteriye ulaşan ürünler sunmaya başlamıştır. Müşteri beklentileri göz önünde tutularak, bu beklentilerin de üstünde ürünler sunma zorunluluğu doğmuştur. Bu unsurları yerine getirirken hataların en aza indirilmesi, kalite sürekliliğinin sağlanması, maliyetlerin optimum düzeyde tutulması gibi önemli adımların gerçekleştirilmesi için Kalite Fonksiyon Göçerimi, Deney Tasarımı, Eş Zamanlı Mühendislik gibi kalite teknikleri kullanılmaktadır. Tüm kalite teknikleri firma karını arttırıcı yönde iyileştirmelerin yapılmasını ve sürekliliğinin sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu kalite tekniklerinden uygulamada kolaylık sağlaması açısından en çok tercih edilenlerden bir tanesi de Hata Türü ve Etkileri Analizi'dir (HTEA).Hata Türü ve Etkileri Analizi, var olan hataları önlemenin yanı sıra mevcut durumda olmayan fakat oluşması muhtemel hataları kaynağında yok ederek, bu hataların oluşması durumunda ortaya çıkacak olan etkilerin yaşanmamasını amaçlamaktadır. En yaygın kullanımı tasarım aşamasında olmaktadır. Firma geneline bakıldığında tasarımla beraber üretim süreci, sistem ve servis alanlarında kullanımı ile çeşitlere ayrılmaktadır. Uygulamasının kolay olması ve tüm sektörler için kullanılabilir özellikte olması HTEA tekniğini, diğer tekniklerden daha avantajlı hale getirmektedir.Bu çalışmada HTEA tekniği deterjan sektöründe kullanılmıştır. Öncelikle Kalite Fonksiyon Göçerimi, Deney Tasarımı, Eş Zamanlı Mühendislik teknikleri tanıtılarak, Hata Türü ve Etkileri Analizi Tekniği Detaylı olarak anlatılmıştır. Sonrasında deterjan üretimi yapan bir fabrikada üretim süreci için Süreç HTEA uygulanmış ve sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Firms have started to provide higher quality and more well priced products that contacts customers in shorter time for placing and being permanents in hard competition area. With considering customer expectations, providing products that have better than these expectations is being obligated. While doing these actions, some quality techniques are used such as Quality Function Deployment (QFD), Design of Experiment (DoE), Concurrent Engineering (CE) for making minimum mistakes, continuity quality and optimum costs. All quality techniques aim making improvements that are for rising profits and making them constant. For easy implementation, most preferred technique is Failure Modes and Effects Analysis (FMEA) that is one of quality improvement technique.Failure Modes and Effects Analysis aim destroying the failures that not appear in present state but could appear in future in their source and not being lived their effects along with prevention existing failures. The most common using area of FMEA is design stage. In firm-wide it is diversified according to using area such as production process, system process and service process. Easy implementation and using in all sector make it most advantageous than the other quality techniques.In this study, FMEA was implemented in detergent sector. Previously Quality Function Deployment, Design of Experiment, Concurrent Engineering techniques were defined and then Failure Modes and Effects Analysis was defined in detail. After these explanations, Process FMEA was implemented for production process and results were evaluated in a factory that produces detergent.