Lasing action and supercontinuum generation in nano- and micro-structures
Nano ve mikro yapılarda lazer etkisi ve geniş bantlı ışık üretilmesi
  1. Tez No: 246614
  2. Yazar: DUYGU AKBULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BAYINDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: lineer olmayan optik, geniş bantlı ışık üretimi, chalcogenide camlar, toroid mikrokovuklar, pi-konjuge polimerler, lazer etkisi, nonlinear optics, supercontinuum generation, chalcogenide glasses, toroidal microcavities, conjugated polymers, laser action
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Geniş bantlı ışık üretimi elektromanyetik dalganın, içerisinde ilerlediği ortamla lineer olmayan etkileşimleri sonucunda gözlenen önemli miktardaki spektral genişleme olarak tanımlanır. Spektroskopi, frekans metrolojisi, optik koherans tomografisi ve telekomünikasyon alanlarında uygulaması vardır.Fısıldayan galeri modlu mikrorezonatörlerde ışık toplam iç yansıma mekanizmasıyla mikron boyutlarında alanlara hapsedilir. Bu yapılar içinde mikrotoroid, çok yüksek kalite faktörleri ve çipe entegre edilebilirlik özellikleri açısından ilgi uyandırıcıdır. Bu yapıların uygulama alanları arasında ise lineer olmayan optik ve kuantum optiği, biyolojik ve kimyasal algılama, telekomünikasyon ve kuantum elektrodinamiği vardır.Tezin ilk kısmında chalcogenide (As2Se3) öz ve PES koruyucu bölgeden oluşan nanoyapılı bir fiberde geniş bantlı ışık üretimi incelenmiştir. Ayrıca microtoroid içindeki lineer olmayan optik etkileşimleri için yapılmış FDTD simülasyon sonuçları da verilmiştir.İkinci kısımda ise, polimer kaplanmış toroid mikrorezonatörler lazer etkisi gözlenmesi amacıyla kullanılmıştır. Polimerin yüksek kuantum verimi sayesinde lazer etkisi serbest uzay uyarımı sayesinde 200 pJ/atım gibi düşük eşik değerlerinde gözlenebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Supercontinuum generation is the substantial broadening of electromagnetic radiation due to nonlinear interactions with the transporting medium. It finds application in a wide range of areas, including spectroscopy, frequency metrology, optical coherence tomography and telecommunications.Whispering gallery mode microresonators confine light in a micron scale area via total internal reflection mechanism. Among these structures, microtoroid is especially interesting since it combines ultrahigh quality factor and chip integrability. Applications of such structures include nonlinear and quantum optics, biological and chemical sensing, telecommunications and quantum electrodynamics.In the first part of the present work, continuum generation from a nanostructured chalcogenide glass (As2Se3) core, high temperature polymer (polyethersulfone, PES) cladding fiber was experimentally investigated. Simulation results for nonlinear interactions inside a microtoroid are also provided. In the second part, polymer coated toroidal microresonators were employed for observation of laser action. Owing to high quantum efficiency of the polymer, the observed lasing threshold has a very low value of 200 pJ/pulse despite free space excitation.