Bazı deniz balıklarında görülen metazoan parazitler
Metazoan parasites present in some marine fish
  1. Tez No: 246658
  2. Yazar: AHMET MURAT OLGUNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: mezgit, kalkan, tirsi, izmarit, metazoan parazitler, whiting, turbot, twaite shad, picarel, metazoan parasites
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ekim 2006-Eylül 2007 tarihleri arasında yürütülen bu araştırmada, Orta Karadeniz'in Sinop Yarımadasından yakalanan mezgit (Merlangius merlangus euxinus Nordmann, 1840), kalkan (Psetta maxima Linnaeus, 1758), tirsi (Alosa pontica Eichwald, 1838) ve izmarit (Maena smaris Linnaeus, 1758) balıkları endoparaziter yönden incelenmiştir.Araştırmada kullanılan balıklar, balıkçılar denizden geldikten hemen sonra taşıma kaplarıyla Sinop Su Ürünleri Fakültesi laboratuvarına getirilmiş ve balıklar incelenmeye başlanmıştır. Balıkların paraziter yönden incelemesine geçilmeden önce balıkların total boyları, ağırlıkları ve cinsiyetleri tespit edilip kaydedilmiştir. Balıkların karın boşluğu, solungaçlar, ağız boşluğu ve iç organlar olmak üzere mikroskop yardımıyla parazitler yönünden incelenmiştir. İç organlarda incelenmesi gereken mide ve bağırsaklar ince bir makasla kesilerek içleri açılmış ve stereo mikroskopta incelenmiştir.Yapılan incelemeler sonucunda, Nemathelminthes alemine ait Hysterothylacium cinsinden Hysterothylacium aduncum (Rudolphi, 1802), Platyhelminthes alemine ait Bothriocephalus cinsinden Bothriocephalus scorpii (Müller, 1776), Arthropoda alemine ait Livoneca cinsinden Livoneca punctata (Uljanin, 1872) türleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study that was conducted between the period October 2006 ? September 2007, fish species of whiting (Merlangius merlangus euxinus Nordmann, 1840), turbot (Psetta maxima Linnaeus, 1758), twaite shad (Alosa pontica Eichwald, 1838) and picarel (Maena smaris Linnaeus, 1758) collected at the Middle Black Sea coasts of Sinop Peninsula were investigated for endoparasites.Fish were transported to Sinop Fisheries Faculty Laboratory using transport bags following their capture and landing and then started to investigate. Fish length, weight and their sex were determined before parasitological examination. Body cavity, gills, mouth and internal organs of fish were investigated for parasites. Stomach and intestines were excised by a forcep and then examined using stereo microscope.At the end of the investigation, Hysterothylacium aduncum (Rudolphi, 1802) belonging to the genus Hysterothylacium, Phylum Nemathelminthes; Bothriocephalus scorpii (Müller, 1776) belonging to the genus Bothriocephalus, Phylum Platyhelminthes and Livoneca punctata (Uljanin, 1872) belonging to the genus Livoneca, Phylum Arthropoda were identified.