Kronik Pelvik Ağrı şikayeti olan hastalarda Posterior Tibial Sinir uyarısı tedavisinin (Nöromodülasyon) yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effects of Percutaneous Tibial Nerve Stimulation therapy (Neuromodulation) on Quality of life of patients with Chronic Pelvic Pain
- Tez No: 247119
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNAY YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kronik pelvik ağrı, yaşam kalitesi, tibial sinir uyarısı, nöromodülasyon, Chronic pelvic pain, quality of life, tibial nevre stimulation, neuromodulation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kronik Pelvik Ağrı Şikayeti Olan Hastalarda Posterior Tibial Sinir Uyarısı Tedavisinin (Nöromodülasyon) Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi.Kronik pelvik ağrı şikayeti olan hastalarda, posterior tibial sinir uyarısı tedavisinin (nöromodülasyon,PTSS) yaşam kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla planlanan deneysel, kontrollü ve prospektif araştırma özelliğindedir.Ocak 2006 ? Aralık 2008 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekoloji Polikliniği'ne başvuran hastalardan pelvik ağrı şikayeti olan, araştırma kriterlerine uygun kadınlar araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma, deney (n:16) ve kontrol grubu(n:17) olmak üzere toplam 33 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Deney grubun oluşturan kadınlara haftada 1 seans omak üzere toplam 12 seans PTSS tedavisi uygulanmış, kontrol grubuna ise herhangi bir tedavi yapılmamıştır.Araştırmada veri toplama araçları olarak, hastaların sosyodemografik ve genel sağlık özelliklerine belirlemek için anket formu, ağrının şiddetini belirlemek için görsel kıyaslama ölçeği(GKÖ,Visual Analog Scala,VAS), pelvik ağrının özelliklerini belirlemek için McGill kısa form, yaşam kalitesini belirlemek için SF-36 yaşam kalitesi ölçeği kullanılmıştır. Formlar, araştırma ve kontrol grubunda eş zamanlı olacak şekilde, araştırmanın başında, tedavi sonrasında ve tedavi bitiminden 6 ay sonrasında uygulanmıştır.PTSS sonrası araştırma grubundaki kadınların ağrı şiddetleri ileri düzeyde azalmıştır. Yaşam kalitelerinde iyileşme olmuştur ve bu iyileşme tedavi sonrası 6 ay devam etmiştir.Sonuç olarak,PTSS kronik pelvik ağrı şikayeti olan hastalarda ağrı şiddetini azaltarak yaşam kalitesini yükselten bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Percutaneous Tibial Nerva Stimulation Therapy (Neuromodulation) on Quality of Life of Patients with Chronic Pelvic Pain.This research is an experimental, controller and prospective study which was designed to determine the effects of PercutaneousTibial Nerve Stimulation therapy (Neuromodulation, PTNS) on quality of life. The study sample consisted of women who men inclusion criteria and being treated due to pelvic pain at Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine Gynecology and Maternity Department, Gynecology Outpatient Clinic between January 2006 ? December 2008. The sample consisted of an experimental group (n:16) and acontrl group (n:17), total of 33 patients. The experimental group were treated with PTNS one session in a week, total of 12 sessions, while the control group did not receive any intervention.In the study, four data collction instruments were used: a questionnaire for sociodemographic characteristics and general health status, visual analog scale(VAS) for evaluation of pain severity, SF-36 quality of life scale for quality of lifa, McGill Short Form for determination of pelvic pain characteristics of women. The evaluations were done at tha beginning of treatment, at the end of treatment period and at the after 6 months end of treatment.The pain intensity in the experimental group who underwent PYNS decreased considerably and these women also reported beter quality of life.In conclusion, PTNS in a type of treatment which contributes to the quality of life of women with chronic pelvic pain by decreasing the intensity of pain.