Dental florozisli dişlerde uygulanan ofis tipi ağartma yönteminde %35'lik hidrojen peroksitin pulpaya etkilerinin ın vivo ve ın vitro olarak incelenmesi
Evaluation of the pulpal effects of two 35% h2o2 based in-office bleacing materials on fluorosed teeth in vivo and in vitro
- Tez No: 247135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DİLJİN KEÇECİ, DOÇ. DR. NECDET ADANIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dental florozis, histopatoloji, ofis tipi ağartma, pulpal etki, pulpal penetrasyon, Color change, dental fluorosis, histopathology, office bleaching, pulpal effects
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmanın amacı ofis tipi ağartmayla uygulanan yüksek konsantrasyonlu hidrojen peroksitin (%35) dental florozisli dişlerdeki ağartma etkinliğini ve pulpaya etkilerini in vivo ve in vitro olarak değerlendirmekti.Çalışmanın in vivo aşamasında 10 adet florozisli diş ikiş ajanın pulpaya etkilerini kıyaslamak amacıyla histopatolojik olarak incelendi. Bunu takiben 18-38 yaşaları arasındaki 17 hastanın renklenme gösteren florozisli (TFI 3-7) üst anterior 96 dişi çalışmaya dahil edildi. İki tip ofis tipi ağartma ajanının (Whiteness HP Maxx ve Opalescence Xtra) etkinliği ve hassasiyet, vitalite kaybı ve radyografik bulgular gibi olası yan etkileri incelendi. In vitro aşamada ise 18-45 yaş arasındaki bireylere ait florozis düzeyi TFI 3-7 arasında değişen 90 adet çekilmiş dişe farklı sürelerde uygulamalar yapılarak pulpaya penetre olabilecek hidrojen peroksit miktarı tayin edildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi.Histopatolojik bulgular farklı sürelerde uygulanan ağartma ajanlarının pulpada irreversibl etkiye sebep olmadığını gösterdi. In vivo aşamada renk değişimi Whiteness HP Maxx için 39.14±15.63, Opalescence Xtra için ise 39.81±15.12 olarak hesaplandı (p>0.05). Vitalite kaybı ve periradiküler değişimin olmadığı belirlendi. In vitro deneylerde kaydedilen maksimum penetrasyon miktarlarının Whiteness HP Maxx için 16.2 mM, Opalescence Xtra için ise 18.3 mM idi. Penetrasyonun florozis derecesiyle ilişkili olduğu, ancak pulpal enzimleri inhibe edecek düzeyde olmadığı belirlendi.Sonuç olarak hafiften şiddetliye mine kaybı oluşturan florozisli dişler bu iki ağartma materyali ile pulpa ve periodonsiyuma zarar vermeden ağartılabildiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the pulpal effects of high concentration (35%) hydrogen peroxide used in-office to bleach teeth with dental fluorosis in vivo and in vitro.In the in vivo step of the study, 10 teeth with dental fluorosis were used to compare the pulpal effects of two in-office bleaching materials histopathologically. Ninetysix discolored fluorosed (TFI 3-7) maxillary anterior teeth of 17 patients aged between 18-38 were included. Effectiveness of two types of office bleaching agents (Whiteness HP Maxx and Opalescence Xtra) and possible side effects like hypersensitivity, loss of vitality and radiographic alterations were evaluated. In the in vitro step, 90 fluorosed extracted teeth were evaluated in terms of pulpal penetration of hydrogen peroxide. The data obtained were analyzed statistically.Histopathological findings showed that the used agents did not cause irreversible effects on the human pulp. In the in vivo study, mean colour difference (?E) was 39.14±15.63 for WhitenessHP Maxx and 39.81±15.12 for Opalescence Xtra (p>0.05). No vitality loss or periradicular abnormalities were indicated. In the in vitro step, maximum penetration values were 16.2 mM for WhitenessHP Maxx and 18.3 mM for Opalescence Xtra. Penetration was in relation with fluorosis level, although it was not reaching the inhibiting level of pulpal enzymes.In conclusion, dental fluorosis ranged mild to severe enamel loss can be successfully bleached using these two bleaching materials without harmful effects on pulp and periodontium.