Tiroid nodüllerinin vaskülarite paternleri ve doppler akım parametreleri ile patoloji sonuçları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The evaluation of the relationship between the vascularity patterns and the doppler flow paramethers with the pathology results of thyroid nodules
- Tez No: 247222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALP ALPER ŞAFAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Vaskülarite paterni, rezidif indeksi, pulsatilite indeksi, pik sistolik hız, Vascularization pattern, resistive index, peak systolic velocity, pulsatility index
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Tiroid nodüllerinin vaskülarite paternleri, rezidif ve pulsatilite indeksleri ve pik sistolik hızları ile patoloji sonuçları arasındaki ilişkiyi araştırmak ve multinodüler olgularda malignite ihtimali yüksek nodülü saptayarak biyopsinin etkinliğini artırmak.Gereç ve Yöntem: Doksanbeş hastanın 114 nodülü, vaskülarite paternleri Renkli ve Power Doppler Ultrason ile önce 1'den 5'e kadar internal kanlanmanın artacağı şekilde ve sonra internal kanlanan gruplar birleştirilerek sınıflandırıldı. Vaskülarize 99 nodül içindeki ve/veya periferindeki arterlerden rezidif ve pulsatilite indeksler ile pik sistolik hızlar ölçülerek ortalamaları hesaplandı ve İİAB yapıldı.Bulgular: Nodüllerin vaskülarite paternleri ile benignite, malignite kuşkusu ve malignite arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptandı.(P=0.028). Patern 2 gözlenen nodüllerin %88.4'ü, Patern 3 gözlenen nodüllerin %85.2'si ve Patern 5 gözlenen nodüllerin %60'ının patoloji sonucu benigndi. Her iki sınıflamada Patern 1 gözlenen nodüllerin %100'ü benigndi. Nodüllerin benignite ile ilişkisi 2. patoloji sınıflamasında Patern 2 nodüllerde % 97.7 ile ve Patern 3 nodüllerde %90.7 ile daha kuvvetli olarak ortaya kondu. Patern 3 gözlenen nodüllerin %7.4'ü her iki sınıflamada da malignite kuşkulu grupta yer aldı. İki malign olgunun birinde Patern 3, diğerinde Patern 4 gözlendi. İkinci patoloji sınıflamasında 2 malign olgunun ikisi de internal kanlanması olan grupta (Grup Z) yer aldı. Ortalama residif indeksi benign ve malignite kuşkulu nodüllerde 0.63, malign nodüllerde 0.67; ortalama pulsatilite indeksi benign nodüllerde 0.96, malignite kuşkulu nodüllerde 0.95 ve malign nodüllerde 1.02; ortalama pik sistolik hız, malign nodüllerde 24 cm/sn iken, benign nodüllerde 38 cm/sn bulundu. Ortalama residif indeksi, pik sistolik hız ve pulsatilite indeksi ile benignite ya da malignite arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. (P>0.05).Sonuç: Periferik kanlanma yüksek oranda benigniteye işaret eder ancak malign nodüllerde de görülebilir. İstatiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte, bir tiroid nodülünün mikst bir kanlanma paterninin olması malignite açısından daha kuşku yaratıcı bir durumdur. Tiroid nodüllerinin ortalama residif indeksi, pik sistolik hız ve pulsatilite indeksi, biyopsi öncesi malignite riskini saptamada faydalı parametreler değildir.
Özet (Çeviri)
Objective: To search the relationship between the vascularity patterns, the resistive and pulsatility indexes and peak systolic velocity with the pathology results and to increase the efficiency of biopsy by suggesting the nodule with high risk of malignancy in multinodular goiter cases.Materials and Methods: One hundred and fourteen nodules of 95 patients were classified as vascularity patterns of those which internal vascularity increase from 1 to 5 and then as combining those having internal vascularity. The mean values of vascularized 99 nodules are computed after getting the resistive and pulsatility indexes with peak systolic velocities in central and/or in the peripheral of the nodule.Results: A statistically significant relationship was obtained between the benignity, suspicious malignancy and malignancy with the vascularity of nodules.(P=0.028). The pathology result in % 88.4 of the nodules with pattern 2, %85.2 of the nodules with pattern 3 and % 60 of the nodules with pattern 5 was benign. The nodules with pattern 1 in both classification was benign. The relationship between the the nodules and the benignity was presented more powerfully as %97.7 in nodules with pattern 2, %90.7 in nodules with pattern 3. %7.4 of the nodules with pattern 3 took place in suspicious malignant group. Patern 3 is observed in one of the two malignant cases and pattern 4 in the other. Both of the malignant cases took place in the centrally vascularized group in both of the classifications. The mean RI was 0.63 in benign and suspicious malignant nodules, 0.67 in malignant nodules; the mean PI was 0.96 in benign nodules, 0.95 in suspicious malignant nodules and 1.02 in malignant nodules; the mean peak systolic velocity was 24 cm/ sec in the malignant and 38 cm/sec in benign nodules.Conclusion: Peripherally vascularization of a thyroid nodule highly indicates benignity but also may be found in malignant nodules. Even though it is not significant statistically,a thyroid nodule having mixed vascularization thought to be more meaningful for malignancy, instead of having only peripheral or central vascularization. The mean resistive index, peak systolic velocity, pulsatility index of thyroid nodules are not usefull paramethers for predicting malignancy risk before biopsy.