Santral sinir sistemi tutulumu olan ve olmayan sistemik lupus eritematozuslu hastalarda perfüzyon mayetik rezonans görüntüleme ile beyin hemodinamiğinin değerlendirilmesi
Santral sinir sistemi tutulumu olan ve olmayan sistemik lupus eritematozuslu hastalarda perfüzyon manyetik rezonans görüntüleme ile beyin hemodinamiğinin değerlendirilmesi
- Tez No: 247221
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYA SARAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: MRG, Perfüzyon, SLE, SSS tutulumu, MRI, Perfusion, SLE, SSS involvement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada Sistemik Lupus Eritematozis (SLE) tanısı alan olgularda klinik, radyolojik bulgular ile nöro-psikiyatrik (NP) beyin tutulumu gösteren ve beyin tutulumu saptanmayan (MRG'de) olgular arasında farklı beyin lokalizasyonlarında Perfüzyon MRG'de MTT (Mean Transit Time, Ortalama Geçiş Zamanı), TTP (Time to Peak, Zirveye ulaşma zamanı), rCBV (relative cerebral blood volume, göreceli serebral kan volümü) ve rCBF (relative cerebral blood flow, göreceli serebral kan akımı) parametreleri kulanarak perfüzyon değişikliklerinin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya 19-56 yaşlarında 21 kadın ve 3 erkek toplam 24 olgu dahil edildi.. Olgular MRG cihazı 1.5T whole-body imager (Gyroscan Intera Master, Philips) ile standart kafa koili kullanılarak çekimler yapıldı. Tüm olgulara TSE (turbo spin eko) sekansı ile aksiyel T2 ağırlıklı, FLAIR ve T1 ağırlıklı konvansiyonel inceleme ve gradient eko (FFE) sekansı (TE:30, TR:500) ile dinamik perfüzyon inceleme yapıldı. 16 slice ve 50 dinamik kesit ve kesit kalınlığı 7 mm şeklinde idi. Enjektör pompası kullanılarak IV 18 G kateter ile 0, 2 mmol/kg kontrast madde (gadolinyum) verildi. 7 sn gecikme süresi ile kesitler elde edildi.Literatürde bildirilen en sık etkilenen bölgeler göz önüne alınarak ortalama ROI (region of interest) genişliği belirleyerek ; frontal BC (80-120 mm2), temporal lob BC (70-90 mm2), oksipital BC (70-100 mm2), Caudat nukleus (20-30) mm2, lentiform nukleus (140-200 mm2), pons (100-130 mm2), serebellum (120-160 mm2), internal kapsül posterior bacağı (60-80 mm2) lokalizasyonlarından beyin sol yarısından ölçüm yapılarak perfüzyon haritaları ve rCBV, MTT, rCBF, TTP değerleri elde edildi.24 olgudan, 14 Nöro-psikiyatrik tutulumu olan SLE hastalar (12K, 2E, 36.7±11.8 yıl), 10 Nöro-psikiyatrik tutulumu olmayan SLE (9K, 1E, 38.4±10.8yıl) ve 15 sağlıklı kontrol (10K, 5E, 35.1±10.5 yıl) grubu üzerinde yapıldı. Beyin MRG çekilen 24 hastanın 9'inde (%37.5) anormal MRG özellikleri mevcuttu. NPSLE (+) olan hastalarda %42.9 oranında anormal MRG bulguları izlenirken NPSLE (-) olan hastalarda %30 oranında anormal MRG bulguları saptandı. En sık anormallik beyaz cevher lezyonlarıydı ve bunu infarktlar izledi. 4 hastada birden fazla MRG lezyonu mevcuttu.Gruplar arasında beynin değişik bölgelerinde perfüzyon MRG'de rCBV, rCBF, MTT ve TTP değerleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. NPSLE+ ile NPSLE ? gruplar karşılaştırıldığında frontal lob, temporal lob, paryetal, oksipital lob beyaz cevher, pons, internal kapsül posterior bacağı, lentiform nukleus, kaudat nukleus, serebeller beyaz cevherde tüm parametreler (CBV, CBF, MTT, TTP) arasında anlamlı fark saptanmamıştır..NPSLE (+) ile normal gruplar karşılaştırıldığında frontal lob beyaz cevherde CBF değerleri anlamlı azalma (p=0.036), temporal lob beyaz cevherde CBF değerleri anlamlı azalma (p=0.038), oksipital lob beyaz cevherde CBF azalma ve MTT uzama (p=0.019, p=0.003), kaudat nükleus da CBF azalma ve MTT uzama (p=0.045, p=0.036), lentiform nükleus da CBF azalma ve MTT uzama (p=0.031, p=0.003), pons da CBF azalma MTT değerinde uzama (p=0.092, p=0.003), serebeller beyaz cevher de MTT değerinde uzama.(p=0.089) İnternal kapsül posterior bacağında MTT değerinde uzama (p=0.047) saptandı.NPSLE- ile kontrol grubu karşılaştırıldığında frontal lob beyaz cevherde CBF değerleri anlamlı azalma saptanmıştır (p=0.045), temporal lob beyaz cevherde CBF değerlerinde anlamlı azalma (p=0.014), oksipital lob beyaz cevherde CBF azalma ve MTT uzama (p=0.021, p=0.006), kaudat nükleus da CBF azalmave MTT uzama (p=0.026, p=0.023), lentiform nükleus da CBF azalma ve MTT uzama (p=0.015, p=0.015), pons da CBF azalma ve MTT değerinde uzama (p=0.006, p=0.0089), serebeller beyaz cevher de MTT değerinde uzama (p=0.035) İnternal kapsül posterior bacağında da MTT değerlerinde uzama (p=0.002) saptanmıştır.NPSLE+ ile kontrol grubu, NPSLE- ile kontrol grubu, NPSLE+ ile NPSLE ? gruplar karşılaştırıldığında paryetal beyaz cevherde tüm parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Sonuç olarak Lupuslu hastalar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında beynin multıpl bölgelerinde frontal, temporal, oksipital, , serebellar beyaz cevher, pons, internal kapsül posterior bacağı, lentiform nukleus, kaudat nukleus alanlarında hipoperfüzyon saptanmış olup paryetal beyaz cevherde hipoperfüzyon saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study in patients diagnosed with Systematic Lupus Eritematozis disease clinics, radiological findings showing the involvement of the brain with neuro-psychiatric not detect brain involvement (MRI) among patients with different brain perfusion changes in the localization of whether and perfusion MRI rCBV, rCBF, MTT and TTP was aimed to evaluate the parameters.The study of 21 women and 3 men age 19-56 were used in a total of 24 cases. Cases whole-body imager 1.5T MRI apparatus (Gyroscan Intera Master, Philips) using a standard head coil was shooting. All patients TSE (turbo spin echo) sequence with axial T2-weighted, FLAIR and T1-weighted conventional examination and gradient echo (FFE) sequence (TE: 30, TR: 500) with dynamic perfusion studies were performed. And 50-slice and 16 slice thickness 7 mm in the form of dynamic cross-section, respectively. Injector pump using 18 G IV catheter with 0.2 mmol / kg contrast agent (gadolinium) was given.7 sec delay time and cross-sections were obtained. The most frequently reported in the literature, the affected areas by taking into consideration the average ROI (region of interest) by setting the width, frontal white subtance (80-120 mm2), temporal lobe whit substance (70-90 mm2), occipital white subtance (70-100 mm2) Caudat nucleus (20 -30) mm 2, lentiform nucleus (140-200 mm2), pons (100-130 mm2), cerebellum (120-160 mm2), internal capsule posterior leg (60-80 mm2) measured by the localization of the left half of the brain perfusion maps and rCBV, MTT, rCBF, TTP values were obtained.24 patients from 14 neuro-psychiatric involvement and SLE patients (12K, 2E, 36.7 ± 11.8 years), 10 neuro-psychiatric involvement of non-SLE (9K, 1E, 38.4 ± 10.8yıl) and 15 healthy controls (10K, 5E, 35.1 ± 10.5 years) was performed on the group. Brain MRI of 24 patients taken in 9 (37.5%) had abnormal MRI features. NPSL (+) at a rate of 42.9% in patients with abnormal MRI findings are being monitored NPSL (-) by 30% in patients with abnormal MRI findings were determined. White matter lesions were most frequent abnormality and it was followed by infarcts. 4 patients had multiple MRI lesions.Between groups in different regions of the brain perfusion MRI rCBV, rCBF values of MTT and TTP were compared statistically. Diagnosis between the groups in frontal lobe white matter, no significant difference between CBF (p = 0.045), temporal lobe white matter, a significant difference between the CBF (p = 0.024), occipital lobe white matter between MTT and CBF significant difference (p = 0.022, p = 0.003), caudate nucleus between the MTT and CBF significant difference (p = 0.045, p = 0.031), nucleus Lentiform between MTT and CBF significant difference (p = 0.025, p = 0.005), Ponsda difference between MTT and CBF (p = 0, 02, p = 0.004), MTT in white matter Serebeller significant (p = 0.048), internal capsule in the posterior leg MTT significant (p = 0.007) differences were detected. Frontal lobe white matter in patients with CBF reduction in hypo-perfusion, temporal lobe white matter CBF reduction in the hypo-perfusion, occipital lobe white matter hypo-perfusion elongation at MTT, MTT prolongation Lentiform nucleus and hypo-perfusion decreased CBF, and CBF Pons?ta prolonged MTT reduction hypo-perfusion, Serebeller MTT prolongation in the white matter and internal capsule posterior hypo-perfusion in leg elongation MTT showed hypo-perfusion.As a result of lupus patients compared with the control group, multiple regions of the brain in particular, temporal, frontal and parietal lobe perfusion MRI revealed hypo-perfusion areas. Especially in patients with involvement NPSLE in different regions of the brain, perfusion MR images obtained from the quantitative rCBV, rCBF, MTT and TTP volumes are assessed and provides useful clinical information. SSS symptoms in patients with SLE correlated with MRI findings. Suspected of involvement in patients with high probability NPSL with MRI perfusion MRI to provide information wounded am convinced the combination.