Hemşirelerin gıda ürünleri ile ilgili sağlık risklerine karşı tutumları
Nurses' attitudes to health risks releated to food product
- Tez No: 247251
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DEMİRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: gıda ürünleri, satın alma, hemşireler, tutum, food products, purchase, consumer, knowledge, attitude
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Özet: Bu çalışmanın amacı, T.C. Selçuk Üniversitesi'nde hizmet veren hemşirelerin gıda ürünlerini satın alma konusundaki bilgi ve tutumlarının incelenmesidir. Tanımlayıcı olarak yapılan bu çalışmada, veriler Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde çalışan, ankete katılmayı kabul eden ve kendisine ulaşılabilen 300 hemşireden yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Anket formu; sosyo-demografik değişkenlerin yanı sıra gıda alımı ve tüketimi, bilgi ve tutumlarını ölçen bir grup sorudan oluşmaktadır. Tanımlayıcı analizler, t testi ve anova testleri kullanılmıştır. Çalışmaya katılan 300 kişinin yaş ortalaması 25,87±5,33' tür ve %78,7' si bayandır. Gıda maddesinin alımında, yiyecek maddelerinin satıldığı yerin koşulları (%97), yiyeceklerin lezzetli olması (%97), gıda maddelerinin üretildiği yerin hijyeni (%96,3), ürün ambalajının sağlamlığına dikkat etme (%95,5), katılımcılar tarafından en çok önemsenen tutumlar olmuştur. Gıda ürünü bozuksa iade etme tutumu %77,7 olarak saptanmıştır. Katılımcılar etiket bilgilerini okumayı %79,3 oranında onaylamaktadırlar. Son kullanma tarihlerine dikkat etme (%94,3), ürünün içerdiği mineral maddelere dikkat etme (%55) oranında onaylanmıştır. Bireyin cinsiyeti, medeni durumu, çocuk sayısı, eğitim düzeyi, çalışılan birim, yaş, çalışma süresi ve aylık gelir gibi sosyo-demografik değerler bireyin gıda ürünleri ile ilgili bilgi düzeyinde farklılıklara neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Summary: The objective of this study is to determine the knowledge and attitudes related to food purchase among nurses who work Meram Medicine Faculty Hospital of Selçuk University. In this descriptive study, data was collected through face to face interviews from 300 nurses who can reach and accept to join the questionnaire. The questionnaire form included sociodemographic variables as well as a group of questions that determine knowledge and attitudes related to food purchasing. Descriptive statistics, t test and anova tests were used in order to determine the attitudinal patterns related to food purchasing. The mean age of the 300 participants was 25,87±5,33. Among all 78,7% were female. The most approved attitudes among the participants were In the purchase of food items, Conditions of the place where the food items sold (%97), food is delicious (%97), the place of manufacture of the food hygiene (%96,3) the concern related to the durability of the package of the food products (95,5%). The attitude of returning the spoiled food back was 77,7%. Among all, 79,3% of the participants approved the attitude of reading food labels. 94,3% of the participants consider the expiry dates while 55% consider the mineral contents of the products. gender, marital status, number of children, education level, the unit of work, age, working hours and monthly income of the individuals? such as demographic values cause differences in knowledge about food products.