Klinik sorumlu hemşirelerinin liderlik davranışlarının hemşirelerin iş doyumu üzerine etkisi
Clinical nurse in charge nurses of the leadership behavior effects on job satisfaction
  1. Tez No: 247274
  2. Yazar: SELDA DENİZ KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, İş Doyumu, Hemşire, Yönetici Hemşire, Leadership, Job Satisfaction, Nurse, Administrator Nurse
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, hastanelerde çalışan hemşirelerin yönetici hemşirelerde algıladıkları liderlik tarzlarının, iş doyumu üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır.Araştırmanın evrenini; İstanbul ili Avrupa yakasında yer alan bir devlet, bir üniversite ve iki özel hastanede çalışan tüm servis hemşireleri, örneklem grubunu ise; rasgele yöntemle seçilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden hemşireler oluşturmuştur (N= 1920). Örneklem sayısının %21?ine ulaşılmış olup, 180 hemşireye anket uygulanmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanmış olan 6 soruluk ?Bilgi Formu?, 60 soruluk ?Liderlik Davranışlarını Betimleme Anketi? (Cronbach Alfa: 0.47- 0.89) ile 20 soruluk ?Minnesota İş Doyum Ölçeği? (Cronbach Alfa: 0.77) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi, SPSS 11.5 versiyonu ile bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiş, istatistiki yöntem olarak; sayı, yüzdelik, t-testi, ANOVA analizi ve bu analize bağlı Tukey HSD testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunun (%50.6) 25- 34 yaş grubu arasında, bekâr (%57.8), lisans mezunu (%52.2), 0-3 yıl arası hemşirelik yaptıkları (%40.6), servis hemşiresi oldukları (%71.7), kurumda 0-3 yıl arasında (%58.3) hizmet verdikleri, yöneticilerinde algıladıkları liderlik tarzına ilişkin sırasıyla aşağıdan yukarıya iletişim, örgütleme, bütünleştirme, üyelik alt boyutunun en yüksek; yapıyı harekete geçirme, temsil, hükmetme alt boyutunun en düşük puanı aldıkları ve içsel doyumlarının yüksek olduğu saptanmıştır.Hükmetme artarken iş doyumunun azalmakta olduğu veya hükmetme azalırken iş doyumunun artmakta olduğu saptanmıştır.Liderlik ve iş doyumu ölçeği alt faktörleri ile meslekte çalışma süresi, çalışılan bölüm, kurumdaki hizmet süresi gibi demografik özellikleri arasında fark olduğu ve istatistiksel açıdan anlamlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is planned as an identifier to bring the effects of the leadership styles that the nurses who are working in hospitals perceived from the administrator nurses out over the job satisfaction.The universe of the research consists of the nurses from 4 different hospitals in the european side of ?stanbul including a public , a university and two private hospitals. The sample group is consists of the nurses who had been randomly choosen and who had been accepted to be a part of this research (N=1920). 21 percent of the sample group had been reached and 180 nurses had been surveyed. All the data was collected using the six-question-lenght ?Information Form? prepared by the researcher, ?Survey to describe leadership behaviours? (Cronbach Alfa: 0.47 ? 0.89) which consists of 60 questions and ?Minnesota Job Satisfaction Scale? (Cronbach Alfa: 0.77) that has 20 questions. The evaluation of the data had been made in computer environment with SPSS version 11.5 using statistitical methods; number, percentage, t-test, ANOVA analyze and the Turkey HSD test which is linked to test.As a result of the research following statements had been determined. Most of the nurses who had joined to this survey (50.6%) are between the ages 25-34, single (57.8%), has bachelor degree (52.2%), has this job for 0-3 years (40.6%), working as a service nurse (71.7%), has been serving in for 0-3 years for their institution (58.3%), and about the leadership style of their administrators communication, organizing, integration as descending respectively had got the highest point of the lower membership dimension, and setting the structure going, representing, commanding lower dimension had got the lowest point and have a high self satisfaction.It is determined that the job satiscfaciton is decreasing as commanding increases and job satisfaction is increasing as the commanding decreases.It is determined that there is a difference between the leadership and job satisfaction scale sub factors and the demographic properties such as the lenght of working time, deparment, service time in an institution. It is also determined that this difference is statically meaningful.