Prediyabetik hastalarda polinöropati varlığının elektronörografik değerlendirilmesi
Investigation of the presence of polyneuropathy in pre-diabetic patients by electroneurographic evaluation
- Tez No: 247283
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. UFUK EMRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, prediyabet, polinöropati, metabolik sendrom, Diabetes mellitus, pre-diabetes, polyneuropathy, metabolic syndrome
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Prediyabetik dönem (bozulmuş glikoz toleransı (BGT) ve bozulmuş açlık glikozu (BAG)), diyabet öncesi evre olarak tanımlanan, önemli bir klinik tablodur. Literatürde, prediyabetik hastalarda önemli bir komplikasyon olan polinöropati (PNP) varlığının değerlendirildiği sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. PNP tanısında, öykü ve nörolojik muayenenin yanı sıra elektronörografik değerlendirme önemli bir yere sahiptir. Biz bu çalışmada, prediyabetik süreçteki hastalarda sinir iletim çalışması (SİÇ) ile PNP varlığını, hasta özelliklerini, klinik ve laboratuvar sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya, Nöroloji ve Endokrinoloji-Metabolizma Hastalıkları poliklinikleri'nde prediyabet tanısı alan 50 (38'i BAG, 12'si BGT) hasta ve 25 sağlıklı kontrol alındı. Tüm grupların SİÇ'i laboratuvar sonuçları, hasta grubunda diyabetik nöropati semptom skoru (DNS) ve diyabetik nöropati muayene (DNE) skoru kayıt edildi. Hasta ve kontrol grupları arasında ENMG (elektronöromyografi) anormalliği açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. DNS ve DNE skorları ile ENMG anormalliği arasında anlamlı ilişki saptanmazken, sağ sural/radial duyu amplitüd oranı (SRAR) ile DNS (p=0.041), sağ (p=0.035) ve sol (p=0.018) sural sinir duyu amplitüdleri, sağ median motor amplitüd (p=0.032), sağ ulnar motor ileti hızı (p=0.048), sağ (p=0.000) ve sol tibial sinir motor amplitüdleri (p=0.001) ile DNE skoru arasında anlamlı ilişki saptandı. ENMG anormalliği olan olgularda, vücut kitle indeks ortalaması anlamlı oranda yüksekti (p=0.038). Benzer şekilde, metabolik sendromu olan olgularda da anormal ENMG varlığı yüksek oranda saptandı (p=0.047). Sonuç olarak, bu çalışmada, prediyabetik süreçteki hastalarda nöropati varlığını değerlendirmede öykü ve nörolojik muayene bulguları ön planda duyarlı bulunmuştur. Metabolik sendromu olan olgularda ENMG anormalliği daha sık gözlenmiştir. Prediyabetik olgularda saptadığımız elektrofizyolojik bulguların nöropati lehine değerlendirilebilmesi için daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Pre-diabetic state(impaired fasting glucose (IFG) and impaired glucose tolerance (IGT)), described as early diabetic stage, is an important clinical entity. Literature reveals few studies on polyneuropathy (PNP), which is an important complication in pre-diabetic patients. Electroneurographic examination is important in the evaluation of PNP as well as history and neurological examination. In this study, we aimed to determine the presence of PNP by using nerve conduction studies (NCS) and to define the patient characteristics based on the clinical and laboratory data in pre-diabetic patients. Fifty patients (38 IFG, 12 IGT) who were diagnosed as pre-diabetic patients by the neurology and endocrinology-metabolic diseases out-patient clinic and 25 healthy controls were included in the study. NCS and laboratory parameters were recorded in all the groups; diabetic neuropathy symptom scores (DNS) and diabetic neuropathy examination scores (DNE) of the patient group were recorded. According to the NCS, there were no statistically significant differences between the patient and the control groups. There was no significant correlation between ENMG abnormalities and DNS, DNE scores, but there was a significant relationship between right sural/radial amplitude ratio (SRAR) and DNS scores (p=0.041). In addition, a significant relation was found between the DNE scores and right (p=0.035) and left (p=0.018) sural sensory amplitude, right median motor amplitude (p=0.032), right ulnar motor conduction velocity (p=0.048), and righ t(p=0.000) and left tibial motor amplitude (p=0.001). The subjects with abnormal ENMG findings had a higher body mass index (p=0.038). Similarly, the patients with metabolic syndrome were more likely to have ENMG abnormalities (p=0.047). In conclusion, in this study, the history and neurological examination findings of the patients in prediabetic stage were found to be sensitive in evaluation of neuropathy presence. In the patients with metabolic syndrome, abnormal findings of ENMG were more common. Further studies with larger series are needed to evaluate the electrophysiological findings of prediabetic patients in favor of neuropathy.