Beden dismorfik bozukluğunda klinik,sosyodemografik verilerin incelenmesi ve bilişsel işlevlerin nöropsikolojik testlerle değerlendirilmesi
Clinical, sociodemographic variables and neuropsychologic performance of body dysmorphic disorder patients
- Tez No: 247412
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT TÜKEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Body dysmorphic disorder, body image, neuropsychology, obsessive-compulsive spectrum, delusional disorder-somatic type
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Beden dismorfik bozukluğu (BDB), genel populasyondaki prevalansı %0.7-2 arasında olan, ancak psikiyatri kliniklerinde hem hastalığın karakteristikleri, hem de halen hekimler tarafından yeterince tanınmaması nedeniyle kolayca gözden kaçabilen bir beden imgesi bozukluğudur. Kişinin görünümündeki hayali ya da küçük bir kusurla ilgili aşırı kaygı duymasıyla beliren bu bozukluk kişinin yaşam kalitesini ve işlevselliğini büyük oranda bozar.BDB'nin nörobiyolojisi ile ilgili veriler henüz çok sınırlıdır. Mevcut çalışmalardan edinilen veriler BDB için en önemli beyin bölgelerinin striatum, kaudat nükleus ve orbitofrontal korteks olduğunu düşündürmektedir.Bu çalışmada BDB hastalarının bilişsel işlevlerindeki etkilenmenin, nöropsikolojik testlerle kontrol grubu ile karşılaştırılarak belirlenmesi hedeflendi. Çalışmaya DSM-IV'e göre BDB tanısı alan, 17-45 yaş arasındaki hastalar dahil edildi. Bilişsel işlevleri etkileyecek tıbbi hastalığı olan hastalar alınmadı.Nöropsikolojik testlerde ağırlıklı olarak; dikkat, sözel bellek, görsel-mekansal işlevler, yürütücü işlevler ve karmaşık dikkat değerlendirildi. Bu amaçla deneklere ve kontrol grubuna WMS-R Sayı Menzili Testi, California Sözel Öğrenme Testi, Benton Çizgilerin Yönünü Belirleme Testi, WAIS-R Küp Desenleri Testi, Wisconsin Kart Eşleme Testi, Londra Kulesi Testi, Kelime Akıcılığı Testleri, İz Çizme Testi ve Stroop Testi uygulandı.Gruplar ayrıca SCID-I, SCID-II, STAI durumluk-sürekli kaygı envanteri, Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği, Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Sheehan Yetiyitimi Ölçeği, Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği- Beden Dismorfik Bozukluğu Versiyonu, Aşırı Değer Verilmiş Düşünce Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Beden Bölgelerinden ve Özelliklerinden Memnuniyet Ölçeği, Beden İmgesinin Yaşam Kalitesine Etkisi Envanteri (BIQLI) ve Beden İmgesi Bozukluğu Testi (BIDQ) uygulanarak değerlendirildi.Anahtar Kelimeler : Beden dismorfik bozukluğu, Beden imgesi, Nöropsikoloji, Obsesif-kompulsif spektrum, Sanrısal bozukluk-somatik tip
Özet (Çeviri)
Body dysmorphic disorder (BDD) is a body image disorder which is sometimes underdiagnosed as a diagnosis in psychiatric settings because of its own features and lack of information of physicians. Prevalance of BDD is estimated that between 0.7%-2%. BDD sufferers are excessively concerned about an imagined or slight defect in his or her physical features. The disorder is associated with significantly diminished quality of life and functionality.There is limited data on the neurobiology of BDD. It is considered that the most related brain parts about the disease are striatum, nucleus caudatus and orbitofrontal cortex.In this study, it is aimed to compare neuropsychological changes between BDD and control groups by using neuropsychological test batteries. Patients between 17-45 years old who received a BDD diagnosis according to DSM-IV were involved in this study. Patients with a medical disease which effects on cognitive functions are excluded.Attention, verbal memory, visuospatial functions, executive functions and complex attention were evaluated in both groups using WMS-R Digit Span subtest, California Verbal Learning test, Benton Line Orientation test, WAIS-R Block Design test, Wisconsin Card Sorting test, London Tower test, Verbal Fluency test, Trail Making test and Stroop test.Both groups were also assessed using SCID-I, SCID-II, State-Trait Anxiety Inventory, Hamilton Anxiety Scale, Hamilton Depression Scale, Beck Depression Scale, Sheehan Disability Scale, Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale ? Body Dysmorphic Disorder Version, Overvalued Ideas Scale, Rosenberg Self-esteem scale, Turkish Version of Body Image Questionnary, Body Image Quality of Life Inventory (BIQLI) and Body Image Disturbance Questionnary (BIDQ).