Endometrium kanser hücre kültüründe Bevacizumab (VEGF monoklonal antikoru) adlı maddenin tek başına ve klasik kemoterapötiklerle kombine etkilerinin incelenmesi
The effect of Bevacizumab (VEGF monoclonal antibody) with or without classic chemotherapeutics in endometrium carcinoma cell culture
- Tez No: 247451
- Danışmanlar: PROF. DR. S.SİNAN ÖZALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, MTT, DAPI, Ishikawa, apoptosis, Endometrial carcinoma, MTT, DAPI, Ischikawa, Apoptosis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Endometriyum kanseri; endüstrileşmiş ülkelerde kadın genital sisteminin en sık rastlanan kanseridir. Bu hastaların çoğu düşük evrelerde yakalanır ama halen bu hastalığa bağlı mortalite önemlidir. Hastaların % 75'i sınırlı hastalıkla karşımıza çıkar, bu grupta tedavi cerrahidir. Hastaların üçte birinde tekrarlayan ya da metastatik hastalık nedeniyle sistemik kemoterapiye ihtiyaç vardır. Vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) , endometriyum kanserinde tümör büyümesinde önemli bir düzenleyici rolü olan glikoproteindir. Preklinik çalışmalarda, VEGF'e karşı geliştirilmiş monoklonal antikorlardan olan Bevacizumab birçok nonjinekolojik insan solid tümörlerinde umut veren etkiye sahiptir. Tez kapsamında sisplatin, doksorubisin, bevacizumab gibi maddelerin bazı farklı kombinasyonlarının sitotoksik ve apoptotik etkilerini saptamak için in vitro testler kullanılmıştır. Bu amaçla, Ishikawa hücre kültürü kullanılarak sitotoksik etkiyi belirlemek için Tetrozolium Testi ( MTT Testi), apoptosizi saptamak için ise DAPI boyama ve kaspaz?3 testi kullanılmıştır. Bu bilgiler ışığında amacımız antianjiojenik faktörün sık görülen bir jinekolojik kanserde klasik kemoterapilerle kombine ve tek başına kullanımının etkilerini araştırmak ve klinik pratiğe yansıtmaktır. Ishikawa hücreleriyle yapılan in vitro sitotoksisite deneyleri sonucunda üçlü ilaç kombinasyonu tekli ve ikili ilaç kombinasyonlarına göre daha yüksek bir inhibisyon göstermiştir. DAPI boyama ve Kaspaz 3 aktivite test sonuçları, üçlü ilaç kombinasyonunun diğer iki uygulamaya göre daha fazla apoptotik etki meydana getirdiğini göstermektedir. Bu sonuçlar çoklu ilaç kombinasyonunun ümit verici olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Endometrial carcinoma is the most common malignancy of the female genital tract in industrialized countries. Although most endometrial carcinomas are detected at low stage, there is still a significant mortality from the disease. About 75 % of the patients present limited disease, confined to the uterus that can be cured by surgery. However, one third of the patients will need systemic treatment because of metastatic or relapsing disease. Vascular endothelial growth factor (VEGF) is an important regulator of angiogenesis in endometrial cancer growth. Preclinical studies have shown that a humanized variant of monoclonal antibody against VEGF, Bevacizumab, has shown promising activity in many non-gynecologic human solid tumors. Invitro tests have been used to determine the cytotoxic and apoptotic effects of agents which are the main topic of our study (cisplatin, doksorubisin, bevacizumab). Cytotoxic effect was determined by the standard MTT assay and apoptosis by DAPI staining, caspase-3 in Ischikawa cell culture. Based on these informations, the aim of our study is to determine the effect of a antiangiogenic agent Bevacizumab with or without classic chemotherapeutics which used in one of the most common gynecologic malignancy and use these informations in our clinical practice. In vitro cytotoxicity and apoptosis tests against Ishikawa cells indicated that the triad drug combination showed a higher inhibition than a single and dual drug combination, which holds a promise for multidrug combination.