İlköğretim öğretmenlerinin çalışma koşulları nedenli bel ve diz yakınmaları(Merzifon çalışması)
Work condition based primary school teachers? low back and knee pain complains (Merzifon study).
- Tez No: 247511
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: KOOS, ODI, Teacher, Low back pain, Knee Pain
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma Merzifon ilçesinde görev yapan ilköğretim ögretmenlerinin çalışma koşulları nedenli bel ve diz yakınmalarını incelemek amacıyla tanımlayıcı araştırma tipinde planlanmıştır.Araştırmanın örneklemini bölgede 2008- 2009 öğretim yılında görev yapan 350 öğretmen oluşturmuştur.Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından öğretmenlerin kişisel, mesleki ve günlük yaşamlarındaki davranış alışkanlıkları ile kas-iskelet sistemi ağrılarını ve iş memnuniyetlerini belirleyebilmek amacıyla hazırlanmış Ön Bilgi Formu, Düzeltilmiş Oswestry Özürlülük Skoru (ODI) ve Diz İncinme ve Osteoartrit Sonuç Skoru (KOOS) ölçekleri kullanılarak toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde parametrik veriler için Student T-Testi, ANOVA Pearson Korelasyon testleri, parametrik olmayan veriler için Spearman Korelasyonu ve kesikli değişkenler için Ki Kare Testi kullanılmıştır.Araştırmaya katılan öğretmenlerin %45,4'ü erkek, %54,6'sı kadındır. 202 sınıf öğretmenin ortalama çalışma süresi 14,05 yıl, 148 branş öğretmeninin ortalama 9,70 yıldır. Erkeklerin yaş ortalaması 38,79 kadınların 31,90'dır. Her iki öğretmen grubu da sınıfta dolaşarak ders anlatmayı daha çok tercih etmektedirler (%65,4). Subjektif Sağlık Yakınmaları Ölçeği'ne göre öğretmenler (%63,1) en çok bel ağrısından şikayet etmektedirler. Şikayet edenlerin de %34,3'ü (n=129) rahatsızlıklarını işleriyle ilişkilendirmişlerdir. Bel, sırt ve ayak ağrısını belirten öğretmenlerin ODI ve KOOS skorları arasında anlamlı (p=0,000) ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was designed in descriptive study type in order to examine the primary school teachers? low back and knee pains in Merzifon.The sample population was composed of 350 primary school teachers, work in Merzifon at 2008-2009 education year.The data concerning this study First Information Form made to learn about teachers? individual, job and behavioral characteristics by researcher; The Oswestry Disability Index (ODI), Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS).The following statistical methods are Student T-Test, ANOVA, Pearson Correlation tests for the parametric data and Spearmann Corelation for the non-parametric data, Chi Square Test was applied for categoric datas.45,4% teachers accept study are men and 54,6% are women. 202 school teachers? mean working time is 14,05 years and the others teachers? is (n=148) 9,70 years. Both of the teacher groups prefer to move in the classroom during lessons (65,4 %). According to the Subjectif Health Complaints Scale so many complaints of teachers are about low back pain. 34,3% (129) of them regard their low back pain to complaints. There is a meaningful (p=0,000) relationship between teachers? low back, back and foot complaints score and ODI score and KOOS. In addition ODI and KOOS scores have a meaningful correlation.At the result teachers? musculoskeletal pains begin earlier in Merzifon, so in the future the risk of musculoskeletal pains may increase. Workplace Based Health Education Programs can be practiced for the teachers whose population is more than 600 000. Thus teachers can be motivated on their jobs and they can be the best model for students.