Bilgisayar uygulamaları geliştirilmiş bazı psikometrik testlerle sağlıklı gönüllülerin psikomotor performanslarının değerlendirilmesi
The assessment psychomotor performance with computerised versions of some psychometric tests in healthy volunteers
  1. Tez No: 247513
  2. Yazar: MELİKE HASAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL BAKTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kompüterize psikometrik testler, kağıt-kalem testleri, psikomotor performans, kompüterize psikometrik test bataryası, sayı-sembol testi, Computerised psychometric tests, paper-pencil tests, psychomotor performance, computerised psychometric test battery, digit symbol substitution test
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Psikometrik testlerin kağıt-kalem versiyonları çok uzun zamandan beri psikomotor performasın değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Bununla beraber, bilgisayar teknolojisinde son yıllarda gerçekleşen gelişmeler sayesinde, bu testlerin bilgisayara uyarlanmış versiyonlarının tasarlandığı ve sıklıkla uygulandığı izlenmektedir. Sunduğumuz çalışmada, genç ve orta yaşlı sağlıklı gönüllülerde, kompüterize ve kağıt-kalemle uygulanan psikometrik testlerin etkinliğinin ve uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, subjektif bir test olan görsel analog skalalar ile objektif testlerden sayı-sembol testi, harf iptal testi, sayı birleştirme testi ve Stroop renk testlerinin konvansiyonel kağıt-kalem versiyonları ile bu testlerin kompüterize edilmiş versiyonları her iki cinsten 6 genç ve 6 orta yaşlı gönüllü bireye uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre kompüterize ve kağıt-kalem testlerinde genç bireylerin psikomotor performans skorlarının orta yaşlı bireylere göre daha yüksek olduğu, ve kompüterize testlerin genç ve orta yaşlı bireylerde psikomotor performansı değerlendirebilme yeteneği arasında bir fark olmadığı gözlenmiştir. Ek olarak, özellikle kompüterize sayı-sembol ve harf iptal testlerinin santral işlem yeteneğinde meydana gelen hafif bozuklukları, kağıt-kalem testlerine göre göre daha etkin bir şekilde belirleyebileceği sonucuna varılmıştır. Test bataryasına salt motor fonksiyonlardaki bozulmaları ölçen bir kompüterize testin eklenmesi ile psikomotor fonksiyonun her bileşeninin daha mükemmel bir şekilde kontrol edilebileceği ileri sürülebilir. Sonuç olarak, çalışmamızın psikomotor performansın değerlendirilmesinde uygulanan kompüterize ve konvansiyonel test bataryalarının genç ve orta yaşlı denekler açısından uygunluğu hususuna katkı sağladığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Paper-pencil versions of psychometric tests are being used for decades in order to evaluate psychomotor performance. In addition, developments in computer technology allowed to adapt a number of psychometric tests for computerized application. The present study aims to evaluate paper-pencil and computerized versions of psychometric tests in young and middle-aged volunteers with regards to efficiency and applicability. Computerized and paper-pencil versions of subjective psychometric test, visual analog scale and, objective tests such as digit-symbol substitution test, letter cancellation test, number connection test and Stroop colour tests were applied to 6 young and 6 middle-aged volunteers of both genders. According to the results obtained, psychomotor performance scores of young volunteers were higher than that of the middle-aged subjects and these was no significant difference between both versions with regards of efficiency of performance evaluation. In addition, it may be concluded that specifically computerized versions of digit-symbol substitution test and letter cancellation test were most efficient to detect slight deteriorations of central processing as compared to paper-pencil versions. Furthermore, it may be suggested to add to the battery a test capable of evaluating motor function in order to evaluate psychomotor performance more efficiently. In conclusions, the present study contributes to discussions related to suitability of computerized and conventional test batteries applied for evaluation of psychomotor performance in young and middle-aged healthy volunteers.