Diabete bağlı kardiyovaskuler hastalıklarda COX-2 enzimi -765 G/C gen polimorfizmi, inflamasyon markerları düzeyinin incelenmesi
The investigation of polymorphism -765 G-C Cox-2 and inflammation marker levels in patients with diabetes dependent cardiovascular disease
  1. Tez No: 247521
  2. Yazar: KEVSER KUŞAT OL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cox-2, Gen polimorfizmi, Koroner arter hastalığı, IL-6, Diabet
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Koroner arter hastalığı (KAH) batı toplumlarında mortalite ve morbiditenin başında yer alan genetik ve çevresel faktörlerin neden oldugu kompleks bir hastalıktır .Çalışmamızda -765 Cox-2 polimorfizmi ve inflamasyon markerı olarak serumda interlökin-6 (IL-6) düzeyi diabete bağlı kardiyovasküler hastalıklardaki riski incelenerek üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlandı.Hasta grubunu diabet varlığına ve yokluğuna göre ikiye ayırarak inceledik. Çalışma gruplarına ait -765 G-C Cox-2 genotip frekansları; CC (Kontrol 9 (%11,3), DM- KAH 6 (%8,5), DM+KAH 2 (%4,3)), GG (Kontrol 27 (%33,8), DM- KAH 30 (%42,3), DM+KAH 18(%38,3)), GC (Kontrol 44(%55,0), DM- KAH 35 (%49,3), DM+KAH 27 (%57,4)). Diabeti olmayan koroner arter hasta (DM- KAH) grubunda IL-6 düzeyleri kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olarak bulunmuştur. (p:0,020). Ancak DM+ hasta grubunda IL-6 düzeyleri kontrol grubundan yüksek fakat istatistiksel olarak anlamlı değildir (p:0,059). İnterlökin 6 düzeyleri hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksektir (p:0.011) GG genotip frekansının kontrolde en düşük KAH larında ise en yüksek frekansta tespit edilmesi bu genotipin hastalık için risk faktörü teşkil ettiğini kanıtlamaktadır (P:0,30 X2:1,06 OR:1,36 %95 CI:0,75-2,46).Çalışma gruplarında -765 G-C Cox-2 genotiplerine göre IL-6 düzeyleri incelendiğinde kontrol grubunda GG genotipli bireylerde en yüksek il- 6 düzeyi tespit edilirken CC genotipli bireylerde en düşük düzey saptanmış ancak istatistiksel anlalmlılık elde edilmemiştir (p>0.05 One way ANOVA). Bu gruptada İL-6 düzeyleri GG>GC>CC şeklinde tespit edilmiştir.DM+ KAH grubunda genotiple arası il -6 düzeyleri açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05)Sonuçta Cox 2 varyantlarının ve IL-6 düzeyleri diabetik ve non diabetik kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili olabileceği saptanmıştır. Çalışmamızda C alleline göre G allelinin kardiyovasküler hastalık gelişiminde daha önemli olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease which is caused by the interaction of multiple genetic andenvironmental risk factors, is a complex disease and a major cause of morbidity andmortality in Western population.In this study; investigation of the effects of IL-6 level as -765 G-C Cox-2 polymorphism and inflammation markers in patients with diabetes dependent CAD is aimed.We separated the patients into 2 different groups; diabetic and non-diabetic. Study groups of -765 G-C Cox-2 genotype frequencies; CC (Control 9 (%11,3), DM- CAD 6 (%8,5), DM+CAD 2 (%4,3)), GG (Control 27 (%33,8), DM- CAD 30 (%42,3), DM+CAD 18(%38,3)), GC (Control 44(%55,0), DM- CAD 35 (%49,3), DM+CAD 27 (%57,4)). IL-6 levels of the nondiabetic groups were determined dramatically higher than healthy group. The result is statistically significant (p:0.020).Also IL-6 levels of the diabetic groups were determined higher than healthy group but the result was not statistically significiant(p:0.059) Interleukin 6 levels of patient group was statistically significant (p:0.011).In this study, G allel was found as a dependent risk factor. The -765 G/C GG allel frequency is statistically higher in patient groups when compared with control group (p:0.030).-765 G-C Cox-2 GG genotype and IL-6 levels frequency is lower in the control group when compared with diabetic patient group (p>0.05) whose IL-6 levels determine GG>GC>CC.These results shows that in non-diabetic patients and diabetic patients there is assosiation between -765 G-C Cox-2 polymorphism and IL-6 levels the development of coronary artery disease. So, G allele has much more importance in the development of cardiovascular disease than C allele.Key words : Cox-2, ,Gene Polymorphism, Coronary Artery Disease,IL-6,Diabetes