Gıda üretim tesislerindeki farklı yüzeylere uygulanan değişik içerikli dezenfektanların bazı patojen mikroorganizmalar üzerine etkilerinin araştırılması
Food production with different applied surface disinfectants varied of some pathogenic microorganisms contents study of effects on
- Tez No: 247551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Food Engineering, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Gıda Endüstrisi, Dezenfektan etkisi, Staphylococcus aureus, Salmonella Typhimurium, Escherichia coli, Food industry, Disinfectant effect, Staphylococcus aureus, Salmonella Typhimurium, Escherichia coli
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Gıda endüstrisinde temizlik ve dezenfeksiyon amacıyla çeşitli noktalarda birçok çeşit dezenfektan kullanılmaktadır. Bu çalışmada özellikle halk sağlığı için önem taşıyan ve indikatör ya da patojen olarak değerlendirilen Staphylococcus aureus, Salmonella Typhimurium ve Escherichia coli'nin kontrol altına alınması amacıyla, hazır gıda endüstrisi kullanımı için geliştirilen dört adet farklı dezenfektan çeşidinin (Kuarterner Amonyum Bileşikleri (KAB), fosfat, klor ve alkol içeren dezenfektan) belirli süreler (1, 3, 5, 10 ve 15. dakika) ile önerilen (% 2) ve diğer konsantrasyonlarda (% 0.1, % 0.5) TSE EN 1276 Süspansiyon Test Yöntemi ile etkinliği araştırılmıştır. Buna göre KAB'nin S. aureus üzerinde, fosfatlı dezenfektanların ise E. coli üzerinde çok etkili olduğu belirlenmiştir (P< 0.05). Klorlu bileşiklerin hem S. aureus hemde E. coli üzerinde, alkollü dezenfektanın ise tüm mikroorganizmalar üzerine etkili olduğu saptanmıştır.Sonuç olarak, farklı dezenfektanların değişik mikroorganizmalar üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca gıda işletmelerinde kullanılan dezenfektanların üretici firmalar tarafından önerilen konsantrasyon ve sürelerde kullanılmasının halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the food industry for many types of disinfectants are used for cleaning and disinfection at various points. This study is particularly important for public health and is considered as indicators or pathogens Staphylococcus aureus, Salmonella Typhimurium and Escherichia coli? to be taken under control in order to use by the food industry developed with specific periods (1st, 3rd, 5th, 10th and 15th min.) of four different types of disinfectants (Quarterner Ammonium Compounds (QAC), phosphate, chlor and alcol contained disinfectant) and other proposed activity concentrations (0.1%, 0.5%) were investigated with TSE EN 1276 Süspansion Test Method. QAC on the S. aureus and the phosphate disinfectants on E. coli were determined be very effective, respectively (P< 0.05). Chlorinated compounds is effective S. aureus and E. coli and the alcoholic disinfectant is effective on all microorganisms that have been identified.As a result, different disinfectants were found to be effective on various microorganisms. Also disinfectant concentration used in food establishments recommended by the manufacturers was defined in terms of great importance for public health.