Vitiligolu hastalarda dermatolojik yaşam kalite indeksi uygulanarak yaşam kalitesinin etkilenme derecesinin belirtilmesi
In patients with dermatological life quality index vitiligolu quality of life affected by applying the specified degree
- Tez No: 247631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ATASOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Vitiligo, Yaşam kalitesi, Dermatolojik yaşam kalite indeksi, Vitiligo, Quality of life, dermatological life quality index
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Vitiligo, deride melanosit yıkımı ile seyreden, klinik olarak iyi sınırlı süt beyazıdepigmente kutaneoz maküllerle karakterize bir hastalıktır.1 Vitiligo tüm dünyadalökodermanın göreceli olarak en yaygın nedenidir. Tüm dünyada olası sıklığı %1-2arasındadır. Vitiligonun etyopatogenezi bilinmemektedir. Vitiligo, kişinin yaşamkalitesini önemli ölçüde etkileyen ve çoğu hastanın kendisini damgalanmış hissetmesineyol açan ciddi bir cilt hastalığıdır.Çalışmamızda vitiligolu hastalara ve sağlıklı kontrol grubuna DYKİ anketiniuygulayarak vitiligolu hastaların yaşam kalitesinin etkilenme derecesi araştırılmıştır.Çalışmaya vitiligo tanısı alan 50 vitiligolu hasta ve 50 sağlıklı kontrol grubu alındı.Hasta ve kontrol grubuna yapılan DYKİ anketinde vitiligolu hastaların vesağlıklı kontrol grubunun ortalama DYKİ skoru ve standart sapmaları sırasıyla 5.5 ± 5.0ve 1.4 ± 1.3 olarak tespit edildi. Hasta grubumuzla sağlıklı kontrol grubu arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. (p0.05) Çalışmayakatılan 50 vitiligolu hastanın hastalık süresi ile DYKİ skoru arasında istatistiksel olarakanlamlı bir ilişki tespit edildi. (p=0.04)Sonuç olarak; Bizim çalışmamızdaki bulgular vitiligolu hastalarda yaşamkalitesinin kontrol grubuna göre önemli düzeyde bozulduğunu göstermiştir. Vitiligokişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir dermatolojik hastalıktır.Vitiligonun psikososyal belirtilerini tanımak ve bununla mücadele etmek, gerekhastaların yaşam kalitesini artırmak ve gerekse daha iyi tedavi yanıtı almak açısındanönemli olduğu kanısındayız. Bu amaçla DYKİ'i günlük rutin klinik kullanıma uygun,basit, duyarlı, objektif ve tüm deri hastalıklarında kullanılabilen bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Vitiligo, and watch the destruction of melanocytes in the skin, clinically wellcharacterizeda limited milk-white depigmente with cutaneus maculs. Vitiligo is mostcommon cause of Leukoderma all over the world. All over the world are among thepossible incidence of 1-2%. Vitiligo?s etiopathogenesis is unknown. Vitiligo, a person'squality of life, and most significantly affecting the patient's own stamped led to aserious skin disease is felt.In our study patients and healthy control group with vitiligo survey DYKİquality of life of patients affected by applying vitiligolu degree were investigated. In thestudy were diagnosed vitiligo patients and 50 healthy control group received 50 withvitiligo..Patient and control group in the survey DYKİ patients and healthy control groupvitiligolu the average scores and standard deviations DYKİ respectively 5,5 ± 5.0 and1.4 ± were found to be 1.3. Between our patient group and healthy control group, astatistically significant difference found. (p 0.05)participated in the study of 50 patients with disease duration vitiligolu with scoresbetween DYKİ statistically significant relationship was detected. (p = 0.04)In conclusion, our study findings in our quality of life in patients vitiligolu thanthe control group showed significant deterioration. Adversely affect the quality of life ofpeople Vitiligo which is a dermatological disease. With it to recognize symptoms andpsychosocial Vitiligo?s to struggle, both to improve the quality of life of patients andboth get better treatment response is important to believe. This purpose, suitable for usein routine clinical DYKİ'i day, simple, sensitive, objective and is a method that can beused on all skin diseases