Genital tutulumu olan ve olmayan vitiligo tanılı hastalarda dermatolojik yaşam kalite indeksi, cinsel disfonksiyon ve diğer psikiyatrik hastalıkların değerlendirilmesi
Evaluation of dermatological quality of life, sexual dysfunction and other psychiatric diseases in patients with vitiligo with and without genital involvement
  1. Tez No: 623379
  2. Yazar: DİDEM KISACIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ŞENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel disfonksiyon, genital tutulum, vitiligo, yaşam kalitesi, Sexual dysfunction, genital involvement, vitiligo, quality of life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Vitiligo farklı büyüklüklerdeki depigmente maküllerle karakterize, edinsel bir depigmentasyon hastalığıdır. Vitiligo benlik imajını etkileyen cilt lezyonları nedeniyle; kişinin duygusal ve psikolojik iyi oluşunu, cinsel yaşamını ve diğer insanlarla ilişkilerini etkilemektedir. Özellikle genital tutulumunun olup olmaması bu ilişkinin gücünü arttırmaktadır. Bu ilişkiyi ortaya koyan çalışma literatürde kısıtlı olup, çalışmamızda vitiligonun genital bölge tutulumunun olup olmamasının sexuel disfonksiyona ve dermatolojik yaşam kalitesine etkisi, anksiyete, depresyon gibi diğer psikiyatrik bozukluklara yatkınlığın ortaya koyulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı polikliniğine başvuran; 30'u genital tutulumlu vitiligo, 30'u genital tutulumsuz vitiligo ve 30'u kontrol olmak üzere 3 grup altında toplam 90 olgu ile yapılmıştır. Olguların sosyodemografik özellikleri ve ayrıca vitiligo gruplarının klinik şiddetini belirlemek amacı ile Vitiligo Alan Şiddet İndeksi skorları kaydedildi Tüm gruplara Dermatolojik Yaşam Kalite İndeksi, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği, Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği uygulandı. Herbir ölçek puanları hesaplandı. Bulgular: Olguların 50'si (%55.6) kadın ve 40'ı (%44.4) erkekti. Yaş ortalaması 39.92±9.06'dı. Genital tutulumlu vitiligo grubunda VASİ skoru 4±3.73, genital tutulumsuz vitiligo grubunda 1.75±1.73 olarak hesaplandı. Kontrol grubunun DYKİ, HAD total, ASEX, GRİSS total puan değerleri genital tutulumlu vitiligo ve genital tutulumsuz vitiligo gruplarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu (p0.05). Sonuç: Çalışmamızda vitiligoda genital tutulumu olup olmamasının yaşam kalitesi, cinsel ve psikolojik etkilenme açısından fark yaratmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Vitiligo is an acquired depigmentation disease characterized by depigmented macules of different sizes. Vitiligo is due to skin lesions affecting the self image; affect the person's emotional and psychological well-being, sexual life and relationships with other people.Especially the presence of genital involvement increases the strength of this relationship. One study demonstrating this relationship is limited in the literature and the aim of this study was to determine the presence of genital involvement of vitiligo on sexual dysfunction and dermatological quality of life, and the susceptibility to other psychiatric disorders such as anxiety and depression. Material and Method: The study was performed in İnönü University Faculty of Medicine, Department of Dermatology 30 vitiligo with genital involvement, 30 vitiligo without genital involvement and 30 controls were performed in 3 groups with a total of 90 cases. Sociodemographic characteristics of patients and Vitiligo Area Severity Index scores were also recorded to determine the clinical severity of vitiligo groups. Dermatological Life Quality Index, Hospital Anxiety and Depression Scale, Arizona Sexual Experience Scale, Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale were applied to all groups. Each scale score was calculated. Results: 50 (55.6%) of the cases were female and 40 (44.4%) were male. The mean age was 39.92 ± 9.06 years. In the vitiligo group with genital involvement, the VASI score was 4 ± 3.73 and in the vitiligo group without genital involvement was 1.75 ± 1.73. The total scores of the control group were significantly lower than those of vitiligo with genital involvement and vitiligo without genital involvement (p 0.05). Conclusion: In our study, it was observed that the presence or absence of genital involvement in vitiligo does not make a difference in terms of quality of life, sexual and psychological influences.