Subakromial sıkışma sendromu olan hastalarda düşük doz lazer tedavisinin etkinliğinin araştırılması
Low level laser theraphy for subacromial impingement syndrome
  1. Tez No: 247643
  2. Yazar: KOZA ÇUBUKÇU AYDOSELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. O. HAKAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük doz lazer tedavisi, subakromiyal sıkışmadromu, TENS, VAS, Constant-Murley skalası, UCLA skalası, Low level laser theraphy, subacromial impingementsyndrome, TENS, VAS, Constant-Murley scale, UCLA scale
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Subakromial sıkışma sendromu(SSS) humerus başı ile üzerinde bulunanakromion, korakoakromial ligaman ve korakoid çıkıntının oluşturduğusubakromial ark arasındaki yumuşak dokuların, supraspinatus tendon vesubakromial bursanın sıkışması ve inflamasyonu ile oluşur. Subakromialsıkışma sendromunda en sık semptom ağrı ve ağrı sebebiyle oluşan eklemhareket açıklığı (EHA) kısıtlanmasıdır. Başarılı tedavinin ön koşulu ağrıkontrolünün sağlanması ve EHA kısıtlanmasının ortadan kaldırılması ve güçkaybının azaltılmasıdır. Bu amaçla sendromun evresine göre profilaktik,konservatif ve cerrahi tedaviler uygulanır. SSS tedavisinde konservatifyöntemler ilk sıradadır. Bu yöntemler arasında fizik tedavi modaliteleri, Nonsteroid anti inflamatuvar ilaç (NSAİİ) tedavisi ve eklem hareket açıklığınıkorumaya yönelik egzersiz programı en çok tercih edilen yöntemlerdir. Fiziktedavi ajanlarından biri olan düşük doz lazer tedavisi günümüzde giderekdaha çok tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Bu araştırmada SSS tedavisindekullanılan fizik tedavi yöntemlerinden lazerin etkinliğini araştırmakamaçlanmıştır.Çalışma prospektif tek kör randomize, plasebo kontrollü olarakplanlandı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve RehabilitasyonAnabilim Dalı polikliniğine Mayıs-Kasım 2008 tarihleri arasında omuz ağrısınedeni ile başvuran 87 hastanın 71 tanesi fizik muayene bulguları ve omuzmanyetik rezonans (MR) görüntülemesi ile SSS tanısı aldı. Dahil edilmekriterlerine uygun 60 hasta çalışmaya alındı. Hastalardan biri tedaviyeuyumsuzluk nedeniyle çalışmadan çıkarıldı. Her üç gruba 30 dk.Transkutanöz elektriksel sinir stimulasyonu (TENS) tedavisi 10 seans olarakuygulandı. Her üç gruba da Codman, EHA, pasif germe ve güçlendirmeyönünde egzersiz programı rehabilitasyon ünitesinde başlatıldı, takipleri evivprogramı şeklinde düzenlenerek aylık bazda kontrol edildi. Randomizasyonaşağıda gösterildiği biçimde yapıldı.1: 120 sn. lazer (3,6J/cm2)+TENS+ egzersiz programı+NSAİİ2: Sham lazer+TENS+ egzersiz programı+NSAİİ3: 60 sn. lazer (1,8J/cm²)+TENS+ egzersiz programı+NSAİİKlinik ölçümlerde omuz EHA ölçümleri, VAS ile gün içerisindehissedilen ağrı, gece ağrısı ve hastanın kendini değerlendirmesi yapıldı.Constant, Kısa DASH, UCLA omuz skalaları dolduruldu. Hastaların medikaltedavisi NSAİİ ile düzenlendi, yardımcı ajan olarak parasetamol verildi.Hastalar 3 ay takip edildi. Kontroller tedavi öncesi, sonrası, 1. ay, 3. ayda 4tekrarda yapıldı.Çalışmada tüm gruplarda vizüel analog skala (VAS), Kısa-DASH,Constant-Murley ve `University of California Los Angeles Rating Scale'(UCLA) skalalarında grup içi değerlerde anlamlı istatistiksel fark görüldü.Gruplararası değerlendirmelerde sadece UCLA skalası ile120 sn tedaviverilen grubun sonuçlarının plasebo grubu karşısında istatistiksel olarakanlamlı fark yarattığı saptandı. Fark plasebo grubu ile tedavi sonrasındabaşladı, 1. ay ve 3. ay kontrollerinde de mevcuttu.Yeterli süre ve dozda uygulama yapmak plasebo karşısında anlamlı farkyaratmaktadır; çalışmaların randomizasyonu ile diğer ajanlar karşısında gücühakkında daha net bilgi sahibi olunacaktır.Lazer subakromiyal sıkışma sendromunda etkili bir fizik tedavimodalitesidir. SSS' da en etkin tedavi dozunun tespiti ve diğer tedaviajanlarına üstünlüğü açısından daha fazla araştırılma yapılmasına ihtiyaçvardır.
Özet (Çeviri)
Subacromial impingement syndrome (SIS) is a common shoulderdisorder in which the supraspinatus tendon impinges on the undersurface ofthe acromion as the arm is raised overhead. Clinically, patients withimpingement syndrome report pain in the shoulder region and lateral aspectof the upper arm. Range of motion restriction and night pain are also theprominent symptoms. The goals of management are to reduce pain, restorerange of motion, and strengthen the rotator cuff. Prophylactic, conservative orsurgical approaches are indicated due to stages. The principles forconservative management involves physical theraphy modalities, nonsteroidanti inflamatory drug (NSAID) medication and well-planned exerciseprogrammes. Recently low level laser theraphy (LLLT) is frequently usedamong physiotheraphy modalities nowadays. The aim of this study is toassess the effectiveness of LLLT in SIS by comparing two different lasertheraphy regimens.This is a randomised, placebo controlled, single blind study. Amongthe 87 patients who has shoulder pain, 71 is diagnosed as SIS by clinicalsymptoms and MRI imaging. Eleven of them were excluded according toexclusion criteria and a total of 60 is enrolled in this study. The patients arerandomly assigned into three groups consisting of 20 patients. One patient isexcluded for missing the controls in the first group. Each group receivedtranscutaneous nerve stimulation (TENS) theraphy (135 Hz, 100 ?sn, 30 min.continous) and exercise programme which begins on the second week; isplanned supervised for two weeks twice daily with 15 repetition. Afterwardsit is assigned as home programme and followed for three months. Laser andTENS modalities are administered for 5 days a week for two weeks. Groupsare randomised as follows:vi1: 120 sec. laser (3,6 J/cm2)+TENS+exercise programme+NSAID2: Sham laser+TENS+ exercise programme+NSAID3: 60sec laser (1,8 J/cm²)+TENS+ exercise programme+NSAIDVisual analog scale(VAS) is used to evaluate pain during activity, nightpain, and daily living activities. Constant-Murley, University of CaliforniaLos Angeles (UCLA), and Quick Disabilities of Arm Shoulder and Hand(Quick-DASH) scales are used to assess shoulder functions and daily livingactivities. Controls are done before and after treatment (1st and 15th days), onthe 4th and 12th weeks (third month).Statisticaly important improvements in all scales was present in all groupsfor second, third and fourth controls compared to the baseline.Only significant difference between groups were present in UCLA scalefor the first group compared to placebo group. Differences were significanton the second control (15th day), on the third control (4th week), and on theforth control (3rd month) compared to first control.LLLT is an effective treatment agent in SIS. By appropriate doses andadequate time of irradiation satisfactional results can be achieved. There areno convincing evidence that LLLT is of additional benefit compared to otheragents in the rehabilitation of SIS. In order to prove that it is more beneficialthan other agents, and to assess the most effective dose in SIS morerandomised controlled trials are needed .