Pulsatil akımlı kardiyopulmoner baypasın akut böbrek hasarı üzerine etkisi
The effect of pulsatile cardiopulmonary bypass on acute renal injury
  1. Tez No: 247676
  2. Yazar: TAYLAN ADADEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL SELİM İSBİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter baypas greftleme (KABG), Kardiyopulmoner baypas (KPB), Pulsatil, Nötrofil gelatinase-associated lipocalin(NGAL), interlökin-18 (IL-18), akut böbrek hasarı (ABH), Coronary artery bypass grafts (CABG), Cardiopulmonary bypass(CPB), Pulsatile, Neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL), interleukin-18(IL-18), acute kidney injury (AKI)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: İdrar Nötrofil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) ve İnterlökin-18(IL-18) seviyeleri kardiyopulmoner baypas (KPB) sonrası oluşan iskemik akutböbrek hasarının (ABH) erken dönem bir göstergesidir. Bu çalışmanın amacı,koroner arter baypas cerrahisi uygulanan hastalarda pulsatil ve nonpulsatil akımlıKPB'nin böbrek üzerindeki etkisini, renal hasarın bir göstergesi olan idrar NGAL veIL-18'i kullanarak karşılaştırmaktır.Yöntem: Preoperatif böbrek fonksiyonları normal, izole koroner arter baypascerrahisi uygulanan 85 ardışık hasta prospektif olarak çalışmaya dâhil edilmiştir.Pulsatil perfüzyon (Grup P) 42 hastaya, nonpulsatil perfüzyon (Grup NP) 43 hastayakros klemp süresince uygulanmıştır. Preoperatif, KPB sonrası 2., 12. ve 24. saatlerdealınan idrar örnekleri ELİSA yöntemi ile NGAL ve IL-18 seviyeleri açısından analizedilmiştir.Bulgular: Gruplar arasında perioperatif böbrek fonksiyon testleri (serumkreatinin, BUN ve kreatinin kleransı), KPB süresince ve yoğun bakım takiplerindeidrar çıkışı açısından istatistiksel bir fark yoktu. Her iki grupta, IL-18 konsantrasyonuKPB sonrası 12. ve 24. saatlerde, NGAL konsantrasyonu ise KPB sonrası 2. ve 12.saatlerde preoperatif seviyelerinden anlamlı derecede yüksekti. KPB sonrası 12.saatte ölçülen IL-18 seviyesi grup P'de istatistiksel anlamlı derecede düşüktü. KPBsonrası 2. ve 12. saatlerde ölçülen idrar NGAL seviyesi, grup NP'de yüksek olmasınarağmen, fark istatistiksel olarak anlamsızdı. Kros klemp zamanı 45 dakika veüzerinde olan hastaların tekrar değerlendirildiği alt gruplarda ise (pulsatil KPB, grupP1, n=33; nonpulsatil KPB, grup NP1, n=33) KPB sonrası 12. saatte ölçülen IL-18seviyesi grup P1'de anlamlı derecede düşük ölçülmüştür (Grup P1: 98.18±25.77pg/ml vs Grup NP1: 168.69±96.91 pg/ml, p=0.00). KPB sonrası 2. ve 12. saatlerdeivölçülen idrar NGAL konsantrasyonu grup P1'de istatistiksel anlamlı derecededüşüktür (Grup P1: 113.84±30.55 ve 55.81±17.25 ng/ml vs Group NP1:135.39±53.38 ve 65.73±21.56 ng/ml p=0.048 ve 0.043). Böbrek fonksiyon testleri veidrar çıkışı açısından alt gruplar arasında da istatistiksel fark yoktu.Preoperatif kreatinin seviyesinden %50 artış olarak tariflenen ABH, grup NP'debir hastada postoperatif 4. günde tespit edilmiş, grup P'de ABH tespit edilmemiştir.Sonuç: Pulsatil akımla tespit edilen düşük idrar IL-18 ve NGAL seviyeleri, buakım formunda böbrek hasarının azaldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Urinary neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) andinterleukin-18 (IL-18) have been implicated as an early predictive urinarybiomarkers of ischemic acute kidney injury (AKI). The aim of this study was tocompare the effects of pulsatile cardiopulmonary bypass versus nonpulsatilecardiopulmonary bypass (CPB) on kidney tissue in patients undergoing myocardialrevascularization using urinary NGAL and IL-18 as a marker for renal injury.Methods: Eighty five consecutive patients with preoperative normal renalfunction who underwent isolated myocardial revascularization were studiedprospectively. Pulsatile perfusion was used in 42 patients (group P) and nonpulsatilewas used in 43 patients (group NP). Serial urine samples were analysed by ELİSAfor NGAL and IL-18 expression, before and 2, 12, 24 hours after CPB.Results: There were no significant differences in renal function tests (serumcreatinine, BUN, creatinine clearance), urine output during CPB and during theintensive care unit period. IL-18 concentrations 12 and 24 hours after CPB andNGAL concentrations 2 and 12 hours after CPB were significantly higher frompreoperative in both groups. The IL-18 at 12 hours after CPB was significantlylower in the group P. The concentrations of urine NGAL at 2 and 12 hours after CPBwere higher in the group NP but the difference was not significant. Subgroupanalysis of subjects with cross clamp time ?45 minutes was done as pulsatile CPB(group P1, n=33) and nonpulsatile CPB (group NP1, n=33). The IL-18 at 12h wassignificantly lower in the group P1 (Group P1: 98.18±25.77 pg/ml vs Group NP1:168.69±96.91 pg/ml, p=0.00). The concentrations of urine NGAL at 2 and 12 hoursafter CPB were also significantly lower in group P1 (Group P1: 113.84±30.55 and55.81±17.25 ng/ml vs Group NP1: 135.39±53.38 and 65.73±21.56 ng/ml p=0.048viand 0.043). The differences in renal function tests, urine output during CPB andduring the intensive care unit period were also not significant in subgroup analysis.One patient in the group NP developed AKI defined as more than 50% increasein serum creatinine at postoperative 4th day; no patient in group P developed AKI.Conclusion: The use of pulsatile flow resulted in better kidney protectiondemonstrated by lower levels of urinary IL-18 and NGAL.