Tersane işçilerinde mesleki sağlık risklerinin belirlenmesi
Occupational health risks evaluations of shipyard workers
  1. Tez No: 247677
  2. Yazar: ELİF ALTUNDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TOPUZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Tersane isçileri, is kazaları, mesleki yaralanmalar, Shipyard workers, Occupational accidents, Occupational injuries
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tersane isçileri, 2007 yılından bu yana yasadıkları ölümlü is kazaları nedeniylegündemdedirler. Diger yandan tersane isçileri açısından sadece ölümlü is kazalarınındegil yaralanmayla sonuçlanan is kazalarının da önemli bir sorun olusturdugu veölümlü is kazalarının buzdagının yalnızca görünen kısmı oldugu düsünülmelidir.Bu arastırmanın amacı, gemi yapım endüstrisinde yasanan kaza ve yaralanmasıklıgı ile kaza ve yaralanmalarda etkili olabilecek faktörlerin belirlenmesidir.Arastırma tipi kohort olup, veriler Eylül 2008- Subat 2009 tarihleri arasındatoplanmıstır. Arastırmaya baslandıgında tersanede çalısan isçi sayısı 342'si anafirmaya, 1017'si alt isverene (33 alt isveren) baglı olmak üzere toplam 1359 kisiydi.Katılımcılara sosyodemografik özellikleri, çalısma yasamı ile ilgili faktörler, iskazasına iliskin faktörleri içeren sorular ile mesleki stres anketi ?Occupational StresQuestionnaire? (OSQ) uygulanmıstır.Tersanede 6 aylık izlem sonucunda, yaralanma ile sonuçlanan is kazası sıklıkhızı (100 tam zamanlı çalısan isçi için) 101,26, ana firma isçileri için 80,97 vetaseron firma isçileri için 109,06'dır.Tekrarlayan kaza geçirme açısından risk altında olanlar, tersanede toplamçalısma süresi 3 yılın altında olan, haftalık çalısma saati 48 saatten fazla olan,yeterince mola veremeyen, artmıs is yükü olan, üstlerinden daha sık çeliskilitalimatlar alan isçilerdir.Tekrarlayan kazaları engellemek dogrultusunda çalısma süreleridüzenlenmeli, molalar yeterince verilmeli, is yükünü azaltmaya ve amirlerintutumlarını degistirmeye dönük olarak isin yeniden örgütlenmesi saglanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Shipyard workers remain on the agenda because of mortal occupational accidentssince 2007. On the other hand, occupational injuries are another important problemas mortal occupational accidents which are the tip of the iceberg.The aim of study is determining shipyard worker?s occupational accidentsand injuries and related factors.This cohort study?s data was collected between 2008 September to 2009February. A private shipyard company selected for research area in Tuzla, Istanbul.Total workers of company was 1359. Participants answered the questionnaire thatinclude socio-demographic properties, occupational properties, accident relatedfactors and "Occupational Stress Questionnaire (OSQ).At the end of the six months follow-up, occupational injuries incidance rate(per 100 full time workers) was 101,26. This number was 80.97 for parent companyand 109.06 for subcontractors.Who was working more than 48 hours weekly, who didn?t take enoughbreaks, who has increased work load and who received conflicts instructions by hissupervisor was risk groups for recurrent accidents and injuries.Recurrent accidents and injuries preventive programme must be includereorganization of the working hours and breaks. The goal of accidents and injuriespreventive programme must be decrease work load and change superiors? behaviors.