Yönetici davranışlarının çalışanların örgütsel bağlılığı üzerine etkileri: Sağlık Bakanlığına bağlı yataklı tedavi kurumlarında çalışan hemşirelere yönelik bir araştırma-Diyarbakır örneği
Effects on the employee's organizational commitment behaviours of the manager: Health Ministry of nurses working in hospitals examples of a research-Diyarbakır
  1. Tez No: 312411
  2. Yazar: GÜLFER BÜYÜKTAŞ GAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TİKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, yönetici, lider, liderlik davranışı, örgütsel bağlılık, Management, manager, leadership, leadership behavior, organizational commitment
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Liderlik, bir grup insanı belirli amaçlar etrafında toplayabilecek, bu kişileri ne yapabilecekleri konusunda harekete geçirebilecek bilgi ve yeteneklere sahip olma durumudur. Liderlik davranışı ise, liderlerin yönetsel davranışlarının, isgörenlere güven ve ilgilerinin, kisisel ve örgütsel degerleri temel alan becerilerinin ve karakteristik özelliklerinin birleşimi olarak nitelendirilebilir. Örgütsel baglılık, örgütsel basarının saglanması için çalısanların sadakatinin yanında, ortak deger, amaç ve kültüretrafında toplanmaları için çaba gösterilen bir süreçtir. Örgütsel baglılık kavramı; verimlilik, isgücü devri, devamsızlık, performans degisiklikleri ve isten ayrılma düsüncesi gibi bireysel ve örgütsel sonuçları etkilediginden, örgütsel performansın iyilestirilmesi açısından önemli bir unsurdur. Bu tezde, öncelikle liderlik ve örgütsel baglılık konuları kuramsal olarak incelenmistir. Daha sonra bu kuramsal bilgilerden yararlanılarak, Diyarbakır'daki kamuya ait üç büyük hastanede çalışan hemşirelerin yöneticilerin sergiledikleri liderlik davranışlarını ne düzeyde algıladıkları ve bu algılarla örgütsel baglılık arasındaki iliski incelenmistir.Araştırmada hastane yöneticilerinin liderlik davranıslarını belirlemeye ve hemşirelerin örgütsel baglılıgını ölçmeye yönelik ve de demografik özelliklerle ilgili sorulardan oluşan üç bölümlü bir anket formu kullanılmıstır. Bu anket çalısması sonucunda elde edilen veriler SPSS 17.0 yardımıyla analiz edilmistir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, söz konusu hastanelerdeki yönetici davranışlarının çalışanlar tarafından yüksek oranda daha otoriter ve iş odaklı olarak algılandığı ve çalışanların örgütsel bağlılıklarının zayıf olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Leadership is composition of attributes, abilities and capabilities that will come together a group of people for specific purposes, and activate them toward these purposes. Leader is a person who organizes, motivates and encourages employees for success of business. Managers have wide range of leadership behaviors and styles in organizations. Leadership style can define as composition of managerial behaviors, characteristics, abilities, communication style with employees, stakeholders and organizational environment. Organizational commitment, the loyalty of staff, to allow organizational success achieved, as well as common values, goals and culture, a process shown in efforts to gather around. The concept of organizational commitment, productivity, labor force transfer, absenteeism, employee turnover as the idea of performance changes and affects the individual and organizational results, organizational performance is an important element in terms of improvement.In this thesis, first explored in the theoretical issues of leadership and organizational commitment. Then, using the theoretical knowledge in Diyarbakir, the three largest public hospital nurses working at what level the behavior of managers perceived to exhibit leadership and examined the relationship between perceptions of organizational commitment. Study, hospital administrators and nurses to determine the organizational leadership will approach and the commitment to measure the three-part questionnaire consisting of questions related to demographic characteristics is used. The data obtained as a result of this survey were analyzed by SPSS 17.0. According to the results obtained from the trial, the hospital administrator employed by the high rate of behavior is perceived as more authoritative and business-oriented and employee organizational commitment was weak.