Yeni tanı almış psödoeksfoliyatif glokomlu olgular ile primer açık açılı glokomlu olguların glokomatöz parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of the glaucomatous parameters of pseudoexfoliation glaucoma and primary open-angel glaucoma cases in new diagnosed patients
- Tez No: 247786
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJDET A. BEKİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Psödoeksfoliyatif Glokom, Primer Açık Açılı Glokom, Göz İçi Basıncı, Görme Keskinliği, Pseudoexfoliation Glaucoma, Primary Open-Angel Glaucoma, Intraocular Pressure, Visual Acuity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada yeni tanı almış psödoeksfoliyatif glokomlu olgular ile primer açık açılı glokomlu olguların glokomatöz parametrelerini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamıza Nisan 2007-Aralık 2009 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine başvuran ve rutin oftalmolojik muayene sırasında GİB'i 22 mmHg'nın üstünde olan, glokomatöz görme alanı ve optik disk değişiklikleri bulunan PEG'lu 32 olgunun 44 gözü ile PAAG'lu 26 olgunun 52 gözü dahil edildi. Olguların yaş, cinsiyet, uzak ve yakın görme keskinliği, göz içi basıncı (GİB), iridokorneal açı genişliği, iridokorneal açıda pigmetasyon derecesi, merkezi kornea kalınlığı, renkli görme, cup-disk oranı, görme alanı bulguları açısından prospektif olarak araştırıldı. PEG'lu olgular ile PAAG'lu olguların yaş, cinsiyet, MKK, RG, MD ve yakın görme keskinlikleri arasında anlamlı fark tespit edilmedi. Uzak görme keskinlikleri karşılaştırıldığında PAAG'lu olgulara daha iyi görme keskinliğine sahipti. PEG'lu olgular ile PAAG'lu olgular arasında iridokorneal açı genişliği karşılaştırıldığında ise PAAG'lu olgular daha geniş açıya sahip olmalarına rağmen her iki grupta geniş açılı glokomdur. İridokorneal açıda pigmentasyon oranları karşılaştırıldığında ise PEG'lu olgularda pigmentasyon oranı daha fazlaydı. Olguların C/D oranı karşılaştırıldığında PEG'lu olgular daha geniş C/D oranına sahipti. PEG'lu olguların göz içi basınçları PAAG'lu olgulardan daha yüksekti.Sonuç olarak PEG'lu olgular PAAG'lu olgulara göre, daha yüksek ortalama göz içi basıncına, daha büyük optik sinir başı çukurlaşmasına ve görme alanı defektlerine sahiptir. Glokom, PEG olgularında PAAG olgularına göre daha hızlı ilerlediği, daha fazla gün içi göz içi basıncı değişimi gösterdiği ve bu olgular daha yüksek tedavi direncine sahip olduğu gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, we aimed to compare the glaucomatous parameters of pseudoexfoliation glaucoma and primary open-angel glaucoma of newly diagnosed patients. 32 PEG Patients with 44 eyes and 26 POAG patients with 52 eyes who have applied to Gaziantep University Medical faculty Ophthalmology clinic between April 2007-December 2009, an IOP value above 22 mmHg during routine ophthalmologic examination and who have glaucomatous visual field and optic disc changes, are studied in this thesis study. Age of patients, gender, distance and near visual acuity, intraocular pressure (IOP), iridocorneal angle width, degree of pigmentation in iridocorneal angle, central corneal thickness, color vision, cup-disc ratio, visual field findings in were prospectively investigated. There was not a significant difference between the PEG and POAG patients when we consider age, sex, CCT, CV, MD and near visual acuity as parameters. POAG patients had better visual acuity than the PEG patients when visual acuity was compared. When we compare the PEG and POAG patients from the perspective of iridocorneal angle magnitude, although the POAG patients have wider iridocorneal angle we observed that both of the groups have wide-angle. Pigmentation ratio was higher in PEG patients when the ratio of pigmentation in iridocorneal angle is compared in PEG and POAG groups. When the C/D ratio of the patients was compared, it was observed that PEG patients had a higher C/D ratio. Intraocular pressure of PEG patients was higher than the values of POAG patients.As a result, PEG patients had higher mean intraocular pressure, greater optic nerve head pit and visual field defects with respect to POAG patients. Glaucoma progressing more rapidly indicates more intraocular pressure change in patients with PEG when it is compared with POAG patients. PEG patients have a higher resistance to treatment with respect to POAG patients.