Karpal tünel sendromulu hastalarda masaj tedavisinin etkinliği
Effectiveness of massage therapy on patients with carpal tunnel syndrome effectiveness of massage therapy on patients with carpal tunnel syndrome
- Tez No: 247866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN MADENCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, Masaj tedavisi, Madenci el masaj tekniği, Splint, Carpal tunnel syndrome, Massage therapy, Massage to hand with technique of Madenci, Splint
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Masaj tedavisi, Karpal Tünel Sendromunun (KTS) alternatif tedavi seçeneklerinden biridir.Bu çalışma, KTS'de `'Madenci El Masaj Tekniği (MEMT)'' ile uygulanan masaj tedavisinin klinik ve elektrofizyolojik parametrelere olan etkisini araştırmak ve bu etkileri splint tedavisi ile karşılaştırmak amacıyla planlandı.Çalışmamıza, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran, KTS tanısı konmuş 70 hasta dahil edildi. Hastalar masaj tedavisi (n=35) ve splint tedavisi (n=35) gruplarına randomize edildi. Gruplardaki hastalar demografik özellikleri açısından karşılaştırıldığında anlamlı bir fark görülmedi.Her iki gruba da geceleri kullanılmak üzere el splint tedavisi verildi. Masaj tedavisi grubuna ilave olarak haftada bir gün uzman doktor tarafından uygulamalı olarak anlatılan ve diğer günler kendi kendilerine uygulamaları istenen, 3-5 dakika süren el masaj tedavisi uygulandı. Ayrıca her iki gruba tendon ve sinir kaydırma egzersizleri verildi. Hastalar tedavinin başında ve 6. haftasında Global Hasta Değerlendirmesi (GHD), Global Doktor Değerlendirmesi (GDD), El Kavrama Gücü (EKG) skorları ve elektronörofizyolojik parametreler ile değerlendirildiler.Çalışmanın sonunda, her iki grupta da GHD, GDD ve EKG skorlarında istatistiksel olarak anlamlı düzelme görüldü.Gruplar tedavi sonrası karşılaştırıldığında, aynı skorlarda elde edilen düzelme açısından masaj tedavisi grubunun splint tedavisi grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha üstün olduğu saptandı.Elektronörofizyolojik parametrelere bakıldığında ise masaj tedavisi grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzelme elde edilirken, splint tedavisi grubunda düzelme görülmedi.Çalışmamız KTS'de MEMT ile uygulanan masaj tedavisinin, klinik ve elektrofizyolojik parametreler üzerine etkili ve güvenilir bir tedavi yöntemi olarak kabul edilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The alternative therapy choice for Carpal Tunnel syndrome (CTS) is massage therapy.This study is planned to compare the effects clinic and electrophysiologic parameters in CTS for `?Madenci-Hand-Massage-Tecnique??(MHMT) application.Our study contains 70 patients who applied to Gaziantep University Department of Physical Medicine and Rehabilitation that diagnosed of CTS. The patients are randomized to groups of massage therapy (n=35) and splint therapy (n=35). The patients are interrogated for demografic specilies and there are not found any expressive differences between the groups.Hand-splint treatment is given to both groups to use them at nights, in addition to the massage treatment group,3-5 minutes hand massage treatment is applied and described by a specialist doctor once a week, and the rest of the week patients did it by themselves. Also both groups are given tendon and nerve slinding exercises. The patient are increased the value of global patient assessment (GPA), global doctor assessment (GDA), hand pinch strenght (HPS) scores and electronervephyiologic parameters at the start and 6th week of the treatment.At the end of the study, the both groups had statistically expressive improvement on GPA, GDA and HPS scores.If we compare the groups at the end of the treatment at the same save scores; massage treatment group is found out statistically meaningfull beter than the splint treatment group.To take care of electroneropyhologic parameters, massage treatment group is found out statistically meaningfully recovered, but there is not found out a recover in splint treatment group.Our studies show that the massage- treatment with MHTH for the CTS can accepted a trustworthy and effective method on the clinic and electroneropyhologic parameters.