Cerrahi rezeksiyon düşünülen küçük hücreli dışı akciğer kanseri evrelemesinde mediyastinal lenf nodlarının video-mediyastinoskopi, Tc99m MIBI -SPECT sintigrafisi ve toraks bilgisayarlı tomografisi ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
Mediastinal lymph node involvement in non?small cell lung cancer considered surgical resection: evaluation with 99mTc MIBI -SPECT, video-mediastinoscopy and comparison with computed tomography
- Tez No: 247874
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİLGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Metastatik lenf nodu, mediyasten, mediyastinoskopi, Tc 99m MIBI SPECT, Metastatic lymph nodes, mediasten, mediastinoscopy, Tc99m MIBI SPECT
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı cerrahi rezeksiyon düşünülen küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) evrelemesinde mediyastinal lenf nodlarının (LN) video- mediyastinoskopi (VM), Tc99m MIBI?SPECT (Teknesyum 99m hekzakis 2-metoksi izobutil izonitril single-foton emisyon bilgisayarlı tomografi) sintigrafisi ve bilgisayarlı tomografi (BT) ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir.Yöntem: Bu prospektif çalışmada 01.06.2008 ? 01.06.2009 tarihleri arasında küçük hücreli dışı akciğer kanseri nedeniyle rezeksiyon planlanan 36 erkek, 4 kadın; (ortalama yaş 59, 3 yıl) olan 40 ardışık hasta değerlendirilmiştir. Hastaların tümüne VM öncesi Tc99m MIBI-SPECT ile mediyastinal LN değerlendirilmesi yapıldı. SPECT sonuçları görsel ve semikantitatif olarak değerlendirildi. VM ile LN tutulumu tespit edilmeyen hastalara rezeksiyon uygulamak amacıyla torakotomi ve LN diseksiyonu yapıldı.Bulgular: VM ile 6 hastada LN metastazı tespit edildi. Bu hastaların sadece ikisinde BT ile mediyastende patolojik boyutta LN mevcuttu. Tc99m- MIBI ile ise bu 6 hastanın 5 `inde mediyastinal LN larında tutulum tespit edildi. Pozitif ve negatif prediktif değerleri incelendiğinde Tc99m MIBI-SPECT'in BT'den üstün olduğu görüldü.Torakotomi yapılan 34 hastanın 3 tanesinde N2 LN (+)'liği tespit edildi. Bunlar klasik servikal mediyastinoskopi ile değerlendirilmesi mümkün olmayan 5 ? 8 ? 9 No` lu LN istasyonlarında idi. Bu hastaların BT'lerinde patolojik boyutlu mediyastinal LN görülmediği gibi Tc99m MIBI ile de LN tutulumu tespit edilmediğinden anterior mediyastinotomi veya VATS ile bu istasyonların değerlendirilmesi yapılmamıştı.Sonuç: Bu çalışma ile KHDAK'de mediyastinal LN değerlendirmesinde Tc 99m MIBI SPECT'in BT`den üstün olduğu tespit edilmiştir. Seçilmiş hasta gruplarında mediyastinoskopi ve mediyastinotomi gibi invaziv işlem sayısını azaltılmasında rol alabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare Technetium-99m Hexakis?2-Methoxyisobutyl Isonitrile (99mTc-MIBI) single-photon emission computed tomography (SPECT) and chest Computed tomography (CT ) in the presurgical staging of non-small cell lung cancer (NSCLC).Methods: To evaluate the possible clinical role of 99mTc-MIBI scintigraphy in the presurgical detection of mediastinal lymph node (LN) metastases from NSCLC, we performed a prospective comparative study with CT on 40 patients (36 men, 4 women; mean age 59,3 years) with primary NSCLC. They underwent chest SPECT 20 minutes after 99mTc-MIBI injection. Lung lesion and LN were analysed visually and semiquantitatively using the ratio of tumour-to-normal radioactivity (T/N ratio) for 99m Tc-MIBI SPECT. The metastatic involvement of mediastinal nodes was assessed by histologic examination after mediastinoscopy or thoracotomy.Results: Mediastinal LN involvement was demonstrated in 6 patients by mediastinoscopy. 99mTc-MIBI SPECT correctly staged 5 of 6 patients, CT correctly staged 2 of 6 patients. 99mTc-MIBI SPECT results were also better than those of CT with regard to positive and negative predictive values and accuracy. N2 LN involvement was demonstrated in 3 of 34 patients who underwent thoracotomy. These were 5 ? 8 ? 9 LN stations which were impossible to determine by mediastinoscopy.Conclusion: The results of this study indicate that 99mTc-MIBI SPECT is a useful noninvasive imaging method for detecting mediastinal LN involvement in patients with NSCLC, with a diagnostic accuracy higher than that of CT. If included in preoperative staging, this technique could play a clinical role in reducing the number of invasive procedures such as mediastinoscopy and mediastinotomy in selected patients.