Levetirasetam'ın otonom sinir sistemi fonksiyonları üzerine etkileri
The effects of levetiracetam on autonomic nerve system functions
  1. Tez No: 247932
  2. Yazar: KAZIM EKMEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. YAŞAR ÖZKUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Levetirasetam, Otonom sinir sistemi, Kalp hızı değişkenliği, RR interval varyasyon, Levetiracetam, Autonomic nervous system, Epilepsy, Heart rate variability, RR- Interval variation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Monoterapi şeklinde levetirasetam kullanan epilepsi hastaları ile ilaç kullanmayan sağlıklı insanlarda otonom sinir sistemi testlerinin karşılaştırmasını yaparak, levetirasetamın bazı otonomik fonksiyonlar üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı.Yöntem: Çevre hastanelerin nöroloji polikliniklerinden Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji polikliniği elektrofizyoloji laboratuarına gönderilen ve parsiyel epilepsi tanısı almış, levetirasetam kullanan 41 hasta grubu ve sağlıklı ilaç kullanmayan 35 kişiden oluşan toplam 76 kişi çalışmaya dahil edildi. Hasta ve sağlıklı gruplara elektomyo-nörografi cihazı ile kardiyovasküler nabız interval çalışması yapıldı.Bulgular: Hasta grubu monoterapi şeklinde levetirasetam kullanan 19 bayan ve 22 erkekten oluşmaktaydı. Yaşları 17?45 arasında ve yaş ortalaması 26,07±7,42 idi. Kontrol grubu olan sağlıklı bireyler 15 bayan ve 20 erkekten oluşmaktaydı. Yaşları 16?45 yaş arası olup, yaş ortalaması 25,31±7,35 idi. Levetirasetam kullanan hastalarımızın kalp hızı değişkenlik değerlerinin (RR-İnterval varyasyonu: 1,51±0,50, Valsalva testinde: 1,30±0,13, Tilt testinde: 1,19±0,03) kontrol grubu kalp hızı değişkenlik değerlerine (RR-İnterval varyasyonu: 1,54±0,50, Valsalva testinde: 1,35±0,14, Tilt testinde: 1,25±0,06) göre karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı olmasa da azalma olduğu gözlendi. Ayağa kalkma ile postürel kan basıncı değişikliğinin sonuçları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında da istatiksel olarak anlamlılık gözlenmedi.Sonuç: Bulgular, levetirasetam tedavisinin kalp hızı ve kan basıncı cevapları üzerinde etkisiz olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of his study was to determine the effects of levetirasetam on some autonomic functions by comparing tests of autonomic nervous system in epileptic patients who use levetiracetam as monotherapy and healthy people who do not use any medication.Method: Seventy six person was included in this study. Thirty five of them were healthy subjects and do not use any medication, 41 were partial epileptic patients who use levetiracetam. These 41 patients were referred from neurology services of periphery hospitals to electrophysiology laboratory of neurology service of Harran University. Cardiovascular interval pulse study was performed with electromyo-neurography device to healthy and patient groups.Results: The epileptic group included 19 women and 22 men who use levetirasetam as monotherapy. Mean age of the patients were 26,07±7,42 years in the interval of 17-45 years. The control group included 15 women and 20 men. Mean age of the controls were 25,31±7,35 years in the interval of 16?45 years. When compared two groups the valves of heart rate variability were slightly lower but not significant in patient group than in control group (RR- Interval variation: 1,51±0,50 vs. 1,54±0,50, at the test of valsalva: 1,30±0,13 vs 1,35±0,14 at the test of tilt: 1,19±0,03 vs. 1,25±0,06, respectively). At the standing up position, postural blood pressure changing results were not statistically different.Conclusion: Results showed that levetiracetam treatment didn?t have any effect on speed of heart and blood pressure.