Ziprasidonun deneysel anksiyete, depresyon, psikoz modelleri üzerine etkileri ve nimodipinle modülasyonu
The effects of ziprasidone on experimental models of anxiety, depression, psychosis and modulation with nimodipine
  1. Tez No: 247961
  2. Yazar: BİLGİN KAYGISIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: atipik antipsikotik, antidepresan, anksiyolitik, prefrontal korteks, atypical antipsychotic, antidepressant, anxiolytic, prefrontal cortex
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, ziprasidonun deneysel anksiyete, depresyon, psikoz modellerindeki ve dopamin düzeyleri üzerindeki etkilerinin araştırılması ve bu etkilerde nimodipinin rolünün incelenmesidir. 112 adet sıçan ve 108 adet fare kullanılmıştır. Ziprasidonun 1mg/kg dozunda antidepresan etkili olduğu saptanmıştır. Nimodipinin antidepresan etkili olmadığı gözlenmiştir. Nimodipin, ziprasidonun 2,5mg/kg dozuyla birlikte verildiğinde ise bu kombinasyonun antidepresan etkili olduğu saptanmıştır. Ziprasidonun 5mg/kg dozunda anksiyolitik etkili olduğu gözlenmiştir. Nimodipinin de anksiyolitik etkili olduğu saptanmıştır Ancak nimodipin ziprasidon 2,5mg/kg dozuyla kombine edildiğinde anksiyolitik etkisi gözlenmemiştir Nimodipin, lokomotor aktivitede kontrol ve amfetamin grubuna göre anlamlı bir değişiklik yapmamıştır. Ancak, nimodipin, ziprasidon 10mg/kg dozuyla kombine edildiğinde,ziprasidon 10mg/kg dozunun lokomotor aktivite üzerindeki azaltıcı yönde olan etkisini tersine çevirmiştir.Aynı etkiler tırmanma testinde de gözlenmiştir. 1.saatteki katalepsi süreleri, ziprasidon 1mg/kg grubunda kontrol hariç diğer tüm gruplara göre anlamlı ölçüde azalmış olarak bulundu. Nimodipin ise katalepsi sürelerinde hem tek başına hem de ziprasidon 10mg/kg dozuyla beraber verildiğinde değişiklik yapmamıştır. Ziprasidon prefrontal kortekste dopamin miktarını artırmamış ancak nimodipin, ziprasidon 2,5mg/kg dozuyla kombine edilince dopamin miktarında artmıştır. Nimodipin de dopamin miktarını artırmıştır. Bu sonuçlara göre, ziprasidonun antidepresan ve anksiyolitik etkili olduğu ,antidepresan etkisinin nimodipinle potansiyalize olduğu düşünülmektedir. Ziprasidonun nimodipinle etkileştiği düşünülmektedir. Ziprasidonun antipsikotik etkisinde ise kalsiyum kanallarının rolü olduğu düşünülmektedir. Nimodipin, ziprasidonla beraber verilince dopamin miktarını artırmış olması nimodipinin ziprasidonun etkisini potansiyalize ettiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of ziprasidone on experimental models of anxiety, depression, psychosis and the on the levels of dopamine and to evaluate the role of nimodipine on these effects. 112 rats and 108 mice were used. Experimental models of anxiety and depression were investigated in rats and dopamine was measured from the prefrontal cortexes of rats with HPLC. Mice were used for experimental psychosis models. Ziprasidone 1mg/kg was found to have antidepressant effect. It was found that nimodipine had no antidepressant effect but when given wth ziprasidone 2,5mg/kg; this combination was found to have antidepressant effect. It was shown that ziprasidone 5mg/kg had anxiolytic effect and nimodipine had the same effect but when given with ziprasidone 2,5mg/kg there was no anxiolytic effect with this combination. It was seen that nimodipine had no effects on locomotor activity but when given with ziprasidone 10mg/kg, nimodipine antagonised the effects of ziprasidone 10mg/kg on locomotor activity. The same effects were seen on climbing test. It was found that nimodipine had no effect on catalepsy test and din?t change the effects of ziprasidone on this test. It was seen that ziprasidone didn?t increase dopamin levels on prefrontal cortex but nimodipine increased dopamine levels and when given together with ziprasidone 2,5mg/kg there was also an increase on dopamin levels.As a result, it is suggested that nimodipine potantiate the antidepressant effects of ziprasidone and the effects of ziprasidone on dopamine levels. Further studies are needed to comment on the role of nimodipine on the anxiolytic effects of ziprasidone. İt is thought that ziprasidone and nimodipine may act at the norotranmiter base and calcium channels might have a role on the antipsychotic effect of ziprasidone.