Traneksamik asidin lokal ya da sistemik uygulamasının kalp cerrahisinde postoperatif kanama miktarı üzerine etkisi
Comparison of lokal or systemic administration of Tranexamic acid on blood loss in cardiac surgery
- Tez No: 248022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET MALTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Bypass Greftleme (KABG), Traneksamik Asit, topikal, reoperasyon, kanama, Coronary Artery Bypass Graft (CABG), Tranexamic Acid, topical, re-operation, bleeding
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Traneksamik Asit (TA), kalp cerrahisi hastalarında postoperatif kanamayı ve kan transfüzyonu gereksinimini anlamlı derecede azaltır. Bu prospektif, randomize, çift kör çalışmanın amacı: kalp cerrahisini takiben sistemik (iv) veya topikal yolla uygulanan Traneksamik Asid'in postoperatif kanama üzerine etkisini karşılaştırmaktır.Çalışmaya; elektif koşullarda, ilk kez koroner bypass cerrahisi uygulanacak, 18 yaşından büyük toplam 60 hasta alındı.Protamin uygulamasından sonra cerrahi bitiminde hastalar randomize olarak iki gruptan birisine dahil edildi. Grup 1(n=30)'e tek doz olarak 40 mg kg-1 Traneksamik Asit intravenöz (iv) yoldan uygulandı ve perikardiyal kavite 100 mL serum fizyolojik ile yıkandı. Grup 2 (n=30)'de 100 mL serum fizyolojik içinde 2 gram (gr) Traneksamik Asit ile perikardiyal kavite yıkandı ve 100 ml serum fizyolojik iv yoldan uygulandı.Hastalar Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ)'ne alındıktan sonra postoperatif 3., 12., 24. saatlerde hemoglobin (Hb), hemotokrit (Htc), parsiyel tromboplastin zamanı (PTZ), protrombin zamanı (PZ), aktive edilmiş pıhtılaşma zamanı (ACT)' nı içeren hematolojik parametreler, mediastinal tüp drenajı, kan ve kan ürünleri kullanımı kaydedildi. Hastalar kanamaya bağlı reoperasyon ve anlamlı yan etkiler açısından izlendi.Kaydedilen bütün veriler her iki grupta da benzerdi. Postoperatif kan kaybı, kullanılan kan, kan ürünü ve hematolojik parametreler açısından iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu. İki grupta da hastaların hiçbirinde komplikasyon görülmedi, kanama nedeniyle reoperasyona gidilmedi.Sonuç olarak; primer Koroner Arter Bypass Greftleme (KABG) cerrahisinde sistemik veya topikal Traneksamik Asit kullanımı anlamlı yan etki oluşturmaksızın postoperatif kanama, kan ve kan ürünü kullanımı açısından benzer etkilidir.
Özet (Çeviri)
Tranexamic Acid decreases postoperative blood loss and blood transfusion requirements in patients undergoing cardiac surgery significantly. The aim of this prospective, randomized, double-blind study was to compare the effects between systemic or topically administration of Tranexamic Acid following cardiac surgery.60 patients aged over 18 years, undergoing primary non-emergent coronary bypass surgery were enrolled into the study.At the end of surgery following administration of protamine sulfate patients were randomly allocated into one of the two groups. In group 1 ( n=30) Tranexamic Acid 40 mg kg-1 was given as a single dose intravenously and the pericardial cavity was irrigated with 100 ml of saline; in group 2 (n=30) pericardial cavity was irrigated with 2 grams of tranexemic acid diluted in 100 ml of saline and 100 ml saline was infused intravenously.After the patient was transferred to the intensive care unit, at 3rd, 12th and 24th postoperative hours, hematologic studies including activated clotting time, hemoglobin, hematocrit, prothrombin time, partial thromboplastin time were measured, and the amount of mediastinal tube drainage and, blood and blood products used were recorded. The patients were followed to detect significantly adverse effects and reoperation for bleeding.All recorded variables were similar in both groups. There was no statistically significant difference between the groups regarding, the amount of postoperative blood loss, amount of red blood cell and other blood product transfused and the hematologic studies performed. No significant complications were observed and no patient was re-explored for bleeding in both groups.Conclusion: systemic or topical administered Tranexemic Acid has similar effects following primary Coronary Artery Bypass Graft (CABG) regarding postoperative bleeding and the use of blood and blood products with no significantly adverse effects.