Bronkopulmoner displazili bebeklerde mannoz bağlayan Lektin ve İnterlökin -1 reseptör antagonisti gen polimorfizmleri araştırılması
Mannose Binding Lectin and Interleukin-Receptor-1 antagonist gene polymorphism in premature babies with bronchopulmonary dysplasia
  1. Tez No: 248085
  2. Yazar: BİLİN ÇETİNKAYA ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN KÜLTÜRSAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: MBL polimorfizm, IL-1 RN polimorfizm, Bronkopulmoner displazi, MBL gene polymorphism, IL-1 RN polymorphism, bronchopulmonary dysplasia
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bronkopulmoner Displazili prematüre bebeklerde Mannoz bağlayan lektin ve Interlökin-1 Reseptör antagonisti gen polimormorfizmiAmaç: Bronkopulmoner displazi (BPD) gelişiminde proinflamatuvar ve antiinflamatuvar sitokinler arasındaki dengesizlik rol oynayabilir. Bu çalışmada BPD'li prematüre bebeklerde inflamasyona yatkınlık yaratabilecek MBL ve interlökin-1 reseptör antagonisti (IL-1 RN) polimorfizmlerinin sıklığının belirlenmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi YYBÜ'de 2004-2007 yılları arasında gestasyonel yaşı 32 hafta ve altında BPD tanısı alan (grup 1) ve almayan (grup 2) toplam 71 bebekte MBL ve IL-1 RN gen polimorfizmleri çalışıldı.Bulgular: Grup 1'de 28 olgunun 15'i erkek, ortalama gestasyonel yaşları 27.28±2.01 (24-32) hafta, ortalama doğum ağırlıkları 970±221 g idi. Grup 2'de 43 olgunun 23'ü erkek, gestasyonel yaşları 30.76±1.42 (27-32) hafta, doğum ağırlıkları 1625±315 g idi. Grup 1'de IL-1 RN genotipleri; 14'ünde (%50) 1/1, 5'inde (%17.9) 1/2, 6'sında (%21.4) 2/2 olarak saptandı. MBL genotipleri; 5'inde (%17.9) AA, 13'ünde (%46.4) AB, 10'unda (%35.7) BB idi. Grup 2'nin IL-1 RN genotipleri; 40'ında (%93) 1/1, 2'sinde (%4.7) 1/2 saptandı. MBL genotipleri; 33'ünde (%76.7) AA ve 10'unda (%23.3) AB idi. IL-1 RN 1/1 genotipine Grup 2'de (OR, 0.075; %95 CI, 0.019-0.76), 2/2 genotipine grup 1'de daha sık rastlandı (OR, 11.7; %95 CI, 1.3-103.6). MBL gen polimorfizmi için AA genotipinin BPD riskini azalttığı (OR, 0.066; %95 CI, 0.02-0.2), BB genotipinin riski arttırdığı (OR, 23.8; %95 CI, 2.8-200.6) saptandı.Sonuç: Bu çalışmada prematüre bebeklerde IL-1 RN 1/1 genotipinin ve MBL2 AA genotipinin BPD gelişme riskini azalttığı, IL-1 RN 2/2 ve MBL BB genotipinin BPD gelişme riskini arttırdığı saptandı. IL-1 RN ve MBL2 gen variantları artmış pulmoner morbidite yanısıra düşük doğum kilosu, düşük Apgar ve artmış infeksiyon sıklığı ile de ilişkili idi.
Özet (Çeviri)
Mannose Binding Lectin and Interleukin-Receptor-1 antagonist gene polymorphism in premature babies with bronchopulmonary dysplasiaObjective: An imbalance between proinflammatory and antiinflammatory cytokines may play a role in the development of bronchopulmonary dysplasia (BPD). In this study, we aimed to define the frequency of MBL and interleukin receptor-1 polymorphisms which may cause inflammatory predisposition to BPD in preterm infants.Material and Methods: We studied MBL ve IL-1 RN gene polymorphism in totally 71 babies with gestational age of ?32 weeks, with (group 1) or without (group 2) the diagnosis of BPD in Ege University Hospital NICU between the years 2004 and 2007.Results: In group 1, 15 of the 28 cases were male; The mean gestational age was 27.28±2.01 (24-32) weeks and the mean birth weight was 970±221 g. In group 2, 23 of the 43 cases were male; The mean gestational age was 30.76±1.42 (27-32) weeks, and the mean birth weight was 1625±315 g. In group 1, IL-1 RN genotypes were found 1/1 in 14 cases (50%), 1/2 in 5 cases (17.9%) and , 2/2 in 6 cases (21.4%). MBL genotypes were AA in 5 (17.9%) cases, AB in 13 (46.4%) cases and BB in 10 (35.7%) cases. In group 2, IL-1 RN genotypes were found 1/1 in 40 (93%) cases, 1/2 in 2 (4.7%) cases. MBL genotypes were AA in 33 (76.7%) cases and AB in 10 (23.3%) cases. IL-1 RN 1/1 genotype was more frequent in group 2 (OR, 0.075; 95% CI, 0.019-0.76), whereas 2/2 genotype was more frequent in group 1 (OR, 11.7; 95% CI, 1.3-103.6). Concerning the MBL gene polymorhism, It is found that AA genotype decreases the risk of BPD (OR, 0.066; 95% CI, 0.02-0.2), whereas BB genotype increases the risk of BPD (OR, 23.8; 95% CI, 2.8-200.6).Conclusion: In this study, we found that antiinflammatory cytokines, IL-1 RN 1/1 genotype and MBL2 AA genotype decrases the risk of development of BPD; IL-1 RN 2/2 and MBL2 BB genotypes increases the risk of development of BPD. IL-1 RN and MBL2 gene variants were close related to the increased pulmonary morbidity as well as low birth weight, low 5-minute Apgar scores and increased neonatal infection rates.