Çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bronkopulmoner displazi sıklığı ve trombosit kitle indeksi ile ilişkisi
Frequency of bronchopulmonary dysplasia in very low birth weight infants and its relationship with platelet mass index
  1. Tez No: 952110
  2. Yazar: MUHAMMED BARUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ONGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bronkopulmoner displazi, prematürite, trombosit kitle indeksi, ortalama trombosit hacmi, hematolojik belirteçler, Bronchopulmonary dysplasia, prematurity, platelet mass index, mean platelet volume, hematological marker
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Doğum ağırlığı 1500 gramın altında olan, 32. gebelik haftasından önce doğan prematüre bebeklerde, retrospektif olarak, bronkopulmoner displazi (BPD) gelişimi ile trombosit kitle indeksi (TKİ) ve diğer hematolojik parametreler (ortalama trombosit hacmi, trombosit, nötrofil, lökosit, eozinofil ve monosit sayıları) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Patent duktus arteriyozus (PDA), prematür retinopatisi (ROP), respiratuvar distres sendromu (RDS) ve sepsis varlığının BPD ile ilişkisi araştırıldı. Çalışmaya gestasyonel yaşı 32 haftanın altına ve doğum ağırlığı 1500 gramdan az olan, 2020-2024 yılları arasında takip edilen toplam 141 prematüre bebek dahil edildi. Doğumda ve takip sürecinde alınan laboratuvar sonuçları (tam kan sayımı, biyokimya) ile bebeklerin demografik ve klinik verileri retrospektif olarak toplandı. Her bebek için yenidoğan dönemindeki trombosit sayısı, MPV ve TKİ (trombosit sayısı × MPV ile hesaplanan) değerleri kaydedildi. Eşlik eden PDA, RDS, ROP, BPD ve sepsis gibi komplikasyonlar kayıt altına alındı. BPD tanısı, Jobe ve Bancalari'nin tanımladığı kriterlere göre (36. hafta postmenstrüel yaştaki oksijen gereksinimine dayanarak) konuldu ve BPD'nin şiddeti ek oksijen ihtiyacına göre hafif, orta, ağır olarak sınıflandırıldı. Bebekler BPD gelişip gelişmemesine ve BPD'nin şiddetine göre gruplandırılarak, hematolojik parametreler gruplar arasında karşılaştırıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi; p0,05). Trombosit kitle indeksi, çok düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeklerde BPD'nin tanısal sürecinde öngörüye katkı sağlayabilecek bir belirteç olarak görülmektedir. TKİ ve trombosit sayısındaki belirgin farklılıklar, risk altındaki bebeklerin erken dönemde saptanmasında bu göstergelerin faydalı olabileceğine işaret etmektedir. Böylece TKİ takibinin prematüre bebeklerde BPD risk değerlendirmesinde klinik kararlara yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada ayrıca MPV'nin BPD için prediktif bir değer taşımadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This retrospective study aimed to evaluate the association between the development of bronchopulmonary dysplasia (BPD) and platelet mass index (PMI), as well as other hematological parameters (mean platelet volume, platelet, neutrophil, leukocyte, eosinophil, and monocyte counts), in preterm infants born before 32 weeks of gestation and with a birth weight below 1500 grams. The relationship between BPD and the presence of patent ductus arteriosus (PDA), retinopathy of prematurity (ROP), respiratory distress syndrome (RDS), and sepsis was also investigated. A total of 141 preterm infants with a gestational age of ≤32 weeks and birth weight 0.05). Platelet mass index (PMI) appears to be a potential marker that may contribute to early prediction of BPD in very low birth weight preterm infants. The marked differences observed in PMI and platelet counts suggest that these parameters could be useful in identifying infants at risk during the early neonatal period. Therefore, monitoring PMI may aid clinical decision-making in the risk assessment of BPD in preterm infants. In contrast, this study found that MPV did not possess predictive value for BPD.