Üriner inkontinansı olan yaşlı kadınlarda yaşam kalitesi ve depresyon arasındaki ilişki
The relationship between quality of life and depression in elderly women with urinary incontinence
  1. Tez No: 248100
  2. Yazar: BEHİCE NAS ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİRE YURTSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner İnkontinans, Yaşam Kalitesi, Depresyon, Yaşlılık, Urinary Incontinence, Quality of Life, Depression, Elderly
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, üriner inkontinansı olan 65 yaş ve üstü kadınlarda yaşam kalitesi ve depresyon arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini, Mersin Devlet Hastanesi ve Mersin Toros Devlet Hastanesi dahili ve cerrahi kliniklerinde yatarak tedavi gören 65 yaş ve üzeri 124 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Üriner İnkontinanslı Hasta Yaşam Kalitesi Anketi? ve ?Kısa Geriatrik Depresyon Skalası? kullanılarak toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, frekanslar gibi tanımlayıcı istatistiklerle, ANOVA, t testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis ve Pearson Korelasyon testleri kullanılmıştır.Araştırmamıza katılan kadınların yaş ortalaması 71 olup, % 71'i okur ? yazar değil ve % 80.6'sının en az bir kronik hastalığının ve % 64.2'sinin sürekli kullandığı en az bir ilacının bulunduğu ve ortalama doğum sayısının 6.4 olduğu belirlenmiştir. Kadınların % 28.2'si 7 ve daha uzun süredir idrar kaçırdığını, %81.5'i idrar kaçırmanın kişilerarası ilişkilerini etkilediğini belirtmiş ve %42.7'si idrar kaçırmanın sağlık sorunu olmadığını düşündüklerini ifade etmişlerdir. Kadınların %69.4'ünün idrar kaçırma nedeniyle sağlık kurumuna başvurmadığı ve %75'inin hiç tedavi olmadığı belirlenmiştir.Çalışmamızda kadınların % 75'inde depresyon belirtilerinin olduğu ve depresyon belirtileri olanların yaşam kalitelerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Üriner İnkontinansı olan yaşlı kadınların yaşam kalitesi düştükçe depresyon belirtilerinin arttığı belirlenmiştir (r=-0,620, p=0,001). Hastaların yaşam kalitesi ve depresyon puanlarını eğitim durumu, gelir düzeyi, kronik hastalık varlığı, oturulan konutun tipi ve doğum sayısının etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to determine the relationship between quality of life and depression in women with urinary incontinence who were 65 or above.The sample of the study involved 124 inpatients at or above the age of 65 elderly women who were being given treatment in the medical diseases clinics and surgical clinics of Mersin State Hospital and Mersin Toros State Hospital. Study data were collected by using ?Personal Information Form?, ?Quality of Life Questionnaire for Patients with Urinary Incontinence? and ?Short Form of Geriatric Depression Scale?.The descriptive statistics such as mean, standard deviation, frequencies and ANOVA, t test, Mann-Whitney U test, and Kruskal Wallis and Pearson Correlation tests were used for the evaluation of the data.Average age of the women who participated in our study was 71. 71% of them were illiterate, 80.6% had at least one chronic illness, 64.2% had continuously used at least one medicine and the number of average deliveries per woman was 6.4. 28.2% of the women stated that they had been incontinent for at least 7 years, 81.5% stated that their incontinence affected interpersonal relations and 42.7% stated that they thought urinary incontinence was not a health problem. 69.4% of the women were found not to have applied to a medical institution and 75% were found to have never received urinary incontinence treatment.75% of the women in our study showed signs of depression and quality of life those with signs of depression were found to be lower. The signs of depression increased in elderly women with urinary incontinence as quality of life decreased (r=-0,620, p=0,001) were found. Quality of life and depression scores of the patients were found to be affected by the education status, income level, existence of chronic illnesses, type of residence being dwelt in and the number of deliveries.