Sıçanlarda Hepatik İskemi/Reperfüzyon kaynaklı oksidatif stres hasarına karşı Gallik Asit'in Olası Koruyucu Etkileri
Posibble protective effects of Gallic Acid Against oxidative stress induced By Hepatic Ischemia- Reperfusion source in the rats
  1. Tez No: 248102
  2. Yazar: GÖKHAN BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYAM KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gallik Asit, Karaciğer, İskemi/reperfüzyon, Serbest Radikal, Sıçan, Gallic Acid, Liver, Ischemia/reperfusion, Free Radical, Rat
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma; sıçan karaciğerinde, iskemi/reperfüzyon (I/R) hasarına karşı antioksidan özellikleri bilinen gallik asitin, olası koruyucu etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştırÇalışmada; 40 adet, 3-4 aylık, Spraque-Dawley cinsi, dişi sıçan kullanıldı. Eşit sayıda tutulan 5 gruptan 1. Gruba (kontrol) herhangi bir cerrahi işlem ya da madde uygulaması yapılmadı. 2. Gruba serum fizyolojik (2 ml/kg hacimde), 3. Gruba gallik asit 50 mg/kg dozu, 4. Gruba gallik asit 100 mg/kg dozu ve 5. Gruba gallik asit 200 mg/kg dozu, iskemi gerçekleştirilmeden 15 dakika önce, periton altına tek seferde uygulandı. Grup 2, 3, 4 ve 5 için iskemi süresi 45 dakika, reperfüzyon süresi ise 60 dakika olarak belirlendi. Deney; sonunda deney hayvanlarına ait kan serumunda Alanin aminotransferz (ALT), Aspartat aminotransferaz (AST), Laktat dehidrogenaz (LDH) aktivitesi, karaciğer doku homojenatında Malondialdehid (MDA) düzeyi, Katalaz (KAT) ve Glutatyon peroksidaz (GPx) aktivitesi tayin edildi. Histolojik incelemeler için rutin takip yöntemiyle hazırlanan kesitler Hematoksilen ? Eozin ile boyandı ve ışık mikroskobunda incelendi.Çalışma sonunda (I/R) hasarının, oluşan serbest radikallerin sonucu olarak lipit peroksidasyonun bir göstergesi olan MDA düzeyini artırdığı, böylece oksidatif hasarın oluştuğu tespit edildi. Hasarın, gallik asit tarafından aktiviteleri artırılan KAT ve GPx tarafından düzeltilerek kontrol değere yaklaştığı görüldü. Burada 100 mg/kg gallik asit ve 200 mg/kg gallik asitin etki derecesi birbirine oldukça yakındı. Ancak 100 mg/kg gallik asitin daha etkili doz olduğu düşünüldü. Histolojik bulgularımızda diğer sonuçlarımızı destekler nitelikte bulundu.Sonuç olarak; karaciğerde gallik asit uygulamasının, özellikle organ nakilleri sırasında uygulanan I/R olayları sonucu ortaya çıkabilecek, serbest radikal aracılı organ hasarını ve fonksiyon bozukluklarını önleme veya önemli ölçüde azaltma yönünde etkisi olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this present study was to investigate the possible protective effects of gallic acid with antioxidant properties against ischemia/ reperfusion (I/R) injury in rat liver.Fourty 3-4 months old female Spraque - Dawley rats were used in the study. The rats were assigned to the 5 groups in equal numbers. Group 1 (control) do not received any surgical application or injection. Group 2 received salin (2 ml/kg volume), Group 3 received gallic acid 50 mg/kg, Group 4 received gallic acid 100 mg/kg, Group 5 received gallic acid 200 mg/kg, and the four groups doses were administered 15 minutes prior to ischemia operation as a sıngle dose (i.p). For group 2, 3, 4, and 5 animals were subjected to 45 minute ischemia and 60 min reperfusion. At the end of experimental period; blood and liver tissue samples were collected. ALT, AST and LDH activity in blood serum, MDA level, CAT and GPx activity in liver tissue homogenate were determined. For histological examines, slices were prepared by routine method and stained with H&E then examined under a light microscope.At the end of the study, due to I/R a significant increase were determined in lipid peroxidation (MDA) level, so that oxidative damage occurred. Damages were improved to control value approach by CAT and GPx whose activities are increased by gallic acid. 100 mg / kg gallic acid and 200 mg / kg gallic acid degree of effects were very close to each other. However; 100 mg / kg gallic acid more effective dose was thought to be. Histological findings were in harmony with our other findings.As a result, application of gallic acid in the liver, I/R event can be seen during especially organ transplantation that may arise free radical-mediated prevention of organ damage and dysfunction or significant reduction in the direction of influence appears were thought.