Koroner arter hastalarında total oksidan /antioksidan seviye, paraoksonaz, arilesteraz aktiviteleri ve PON1 192Q/R fenotiplemesi
Total oxidant/antioxidant status, paraoxonase, aryesterase activities and PON1 192Q/R phenotyping
- Tez No: 248111
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ş. NUR AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Biochemistry, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Arilesteraz, Koroner arter hastalığı, Oksidatif stres, PON1 192Q/R fenotiplemesi, Total antioksidan seviye, Total oksidan seviye, Arylesterase, Coronary artery disease, Oxidative stress, PON1 192Q/R phenotyping, Total antioxidant status, Total oxidant status
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Oksidatif stresin ateroskleroz patogeneziyle ilişkili olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Paraoksonaz 1 enziminin ise antioksidan özelliği son yıllarda ilgi odağı haline gelmiştir. Bu çalışmada koroner arter hastalarında total antioksidan seviye, oksidan seviye, oksidatif stres indeks ve bunların paraoksonaz, arilesteraz ve PON1 192Q/R fenotiplemesi ile ilişkisi araştırıldı.Çalışmaya anjiografik olarak saptanmış koroner arter hastalığı olan ve olmayan hasta grubu ile sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Alınan kan örneklerinden total oksidan seviye, total antioksidan seviye, oksidatif stres indeks, paraoksonaz aktivitesi, arilesteraz aktivitesi, PON1 192 Q/R fenotiplemesi, lipid hidroperoksid düzeyleri ve lipid profili çalışıldı.Serum total oksidan ve antioksidan seviye her iki hasta grubunda sağlıklı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p0.05). Arilesteraz aktiviteleri her iki hasta grubunda sağlıklı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azalmış (p0.05). Yine PON1 192Q/R fenotiplemesi ile koroner arter hastalığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı (p>0.05).Sonuç olarak bulgularımız koroner arter hastalığı olan hastalarda oksidan seviyenin arttığını, buna karşın kompansatuvar bir mekanizmayla antioksidan seviyenin de arttığını düşündürmektedir. Ayrıca koroner arter hastalığında arilesteraz aktivitesinin HDL ile ilişkili olarak azaldığını ve koroner arter hastalığı etyopatogenezinde arilesteraz aktivitesinin paraoksonaz aktivitesinden daha çok etkilendiğini düşündürmektedir. Yine PON1 fenotiplemesi ile koroner arter hastalığı arasında bir ilişki olmadığını ve RR fenotipinin oksidatif strese daha yatkın olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The relation between oxidative stress and pathogenesis of atherosclerosis has been shown with numerous studies. Antioxidant properties of paraoxonase 1 enzyme has been center of interest in recent years. In this study we investigated total antioxidant status, oxidant status, oxidative stres index and their relation with paraoxonase, arylesterase and PON1 192 Q/R phenotyping in patients with coronary artery disease.Patients who had coronary artery disease and no coronary artery disease that have been diagnosed with anjiography and healthy controls were recruited into the study. Blood samples were taken and total oxidant status, total antioxidant status, oxidative stress index, paraoxonase activity, arylesterase activity, PON1 192Q/R phenotyping, lipid hydroperoxide levels and lipid profile were analysed.Serum total oxidant status and antioxidant status were significantly higher in both patient groups when compared with the healthy group (p0.05). Although arylesterase activity was significantly lower in both patient groups when compared with the healthy controls (p0.05). At the same time there was no statistically significant corelation between coronary artery disease and PON1 192Q/R phenotyping (p>0.05).In conclusion, our findings have suggested that oxidative status increases in patients with coronary artery disease and antioxidant status increases as a compansatuary mechanism against this situation. Also this study has demonstrated that arylesterase activity is decreased related to HDL and arylyesterase is more affected than paraoxonase activity in etiopatogenesis of coronary artery disease. In addition, this study has shown that there is no relation between coronary artery disease and PON1 Q/R phenotyping and RR phenotype is more susceptible to oxidative stress.