Sjögren Sendromu'nun nasal floraya etkisi
The effect of the nasal flora of Sjogren's syndrome
- Tez No: 248110
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Sjögren Sendromu, Nasal S.aureus taşıyıcılığı, Sjogren Syndrome, Nasal S. Aureus carrier
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Sjögren Sendromu ekzokrin bezlerde lenfosit infiltrasyonu ile ilişkili kronik, otoimmün bir hastalıktır. Gözyaşı bezi ve tükürük bezi tutulumu sonucunda ağız ve göz kuruluğu oluşur. SS'nda ortaya çıkan ağız kuruluğuna bağlı Candida üremesi ile güçlü bir ilişki gösterilmişken burun florasında kolonizasyona yönelik bir çalışma yapılmamıştır. Biz çalışmamıza SS tanısı ile takip edilen ve yeni tanı alan 58 hasta ve 79 kontrol grubunu dahil ettik. Her hastadan ve kontrol grubundan alınan burun kültürlerinde standart yöntemlerle ekim yapılarak Gram negatif basil, stafilokok ve kandida araştırması yapıldı. Sonuçta SS tanısı olan grupta kontrol grubuna göre MRSA ve MSSA üremesi istatiksel olarak anlamlı olarak yüksek bulundu. Fokus skoru yüksek olan hastalarda daha fazla oranda patojen mikroorganizma üremesi saptandı. Patojen mikroorganizma üremesi ile, hastaların yaşı, hastalık süresi, kullanılan ilaçlar, otoantikor profili, ağız ve göz kuruluğu semptomları, veya Schirmer pozitifliği arasında anlamlı ilişki bulunmadı.Bu bulgular Sjögren Sendromu seyrinde normal florada bozulma ve patojen mikroorganizmalarda artış olduğunu göstermektedir. Floradaki değişikliğin hem hastalık aktivitesi, hem de kuruluğun doğal sonucu ile ilişkili olması olasıdır. SS'lu hastalarda gösterdiğimiz MRSA ve MSSA taşıyıcılığının bu hasta grubunda enfeksiyon riski oluşturup oluşturmadığının aydınlatılması için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Sjogren syndrome (SS) is a chronic autoimmune disease associated with lymphocyte infiltrations of the exocrine glands. Dryness of the mouth and xerophthalmia develop after infiltration of the lachrymal and salivary glands. Association between Candida colonization and the dryness of the mouth occurring in SS has been previously demonstrated. However, bacterial colonization of the nasal flora has not been studied in patients with SS. In this study, 58 patients with SS and 79 healthy adults were screened by nasal cultures. Gram negative bacillus, staphylococcus and candida were investigated by inoculation with standard methods. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and methicillin-sensitive Staphylococcus aureus (MSSA) colonizations were significantly more common SS patients. The pathogen microorganism colonization is more common in patients with higher focus scores. No significant relationship was found between the pathogen microorganism colonization and age of patients, disease duration, medications used, auto-antibody profile, symptoms of dryness of mouth and xerophthalmia, or Schirmer positivity. These findings demonstrate that there is impairment in normal flora during the course of SSS and that there is an increase in pathogen microorganisms. The alteration in flora could either be associated with the disease activity or with the natural consequence of the dryness. Further studies are needed in order to enlighten whether being the carrier of MRSA and MSSA shown in SS patients constitutes increased infection risk in this patient group.