Endometriyum kanserli olgularda plazma leptin seviyesi ve prognostik değişkenlerle olan ilişkisi
Correlation between endometrial adenocarcinoma, prognostic variable of endometrial adenocarcinoma and leptin
- Tez No: 248115
- Danışmanlar: PROF. DR. Z. SELÇUK TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyum adenokarsinomu, leptin, evre, grade, histolojik tip, lenf nodu tutulumu, Endometrial adenocarcinoma, leptin, grade, histiogic type, histologic group, lymph node metastasis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Obezite günümüzde birçok hastalıkla ve kanser türü ile ilişkisi gösterilmiş bir patolojidir. Obeziteye neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin belirlenmesi ve önlenmesi bireyin ilerde kaşılaşabileceği başta kardiyovasküler ve diyabet olmak üzere kronik hastalıklar ve birçok kanser türüne karşı koruyucu olacaktır. Bu faktörler önlenemese dahi risk grubundaki bireyler daha yakın takip edilerek erken tanı ve tedavi yapılabilecektir. Obeziteyle ilişkisi gösterilmiş faktörlerden biride leptin adı verilen yağ dokusundan salgılanan bir adipokindir. Leptinin meme kanseri, kolon kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türü ile ilişkisi in-vitro ve klinik çalışmalarla gösterilmiştir. Çalışmamızda plazma leptin seviyesinin endometriyum kanseri için bir risk faktörü oluşturup oluşturmadığını ve endometriyum kanserinin prognozunu etkileyen faktörlerle ilişkisini araştırmayı planladık. Endometriyum kanseri tanısı almış cerrahi evreleme planlanan 30 hasta ile aynı vücut kitle endeksine sahip 30 kontrol grubu bireyi değerlendirmeye aldık. Leptin açlığı takiben sabah alınan kanda ELİSA yöntemi ile çalışıldı. Olgular FIGO 1988 sistemine göre evrelendirildi. Gruplar vücut kitle endeksleri bakımından karşılaştırıldığında kanserli grubun vücut kitle endeksi ortalaması 33,7±6.03 sağlıklı grubun vücut kitle endeksi ortalaması 32.96±5.08 olarak bulundu. İki grup arasında farklılık mevcut değildir (p=0,652). Endometriyum kanserli olguların leptin ortalaması 16.96±7,5, aynı vücut kitle endeksindeki sağlıklı bireylerin leptin ortalaması 19.08±8.24 olarak bulundu. İki grup karşılaştırıldığında anlamlı bir fark izlenmemiştir (p=0.326). Prognostik değişkenlerden evre, grade, histolojik tip, lenf nodu tutulumu değerlendirmeye alındı. Leptin ve evre arasındaki korelâsyon incelendiğinde korelâsyon katsayısı 0.447 ve p=0.017 bulunmuştur. Bu zayıf bir korelâsyonu göstermektedir. Histolojik grade ile leptin arasındaki ilişki incelendiğinde grade 1 olgularda leptin ortalaması 16,3±7,68; grade 2 ve üstü olgularda 19,98±5,18 olarak bulunmuştur (p= 0,075). Gruplar arasında anlamlı bir ilişki izlenmemiştir. Histolojik tip ile leptin arasındaki ilişki incelendiğinde endometrioid tipin leptin ortalaması 17,73±7,12 diğer tiplerin leptin ortalaması 13,2±9,06 p=0,245 olarak bulunmuş ve iki grup arasında istatistiksel bir fark izlenmemiştir. Leptin ile endometriyal kanserli olgularda endometriyum kalınlığı arasında herhangi bir korelâsyon izlenmemiştir. Leptin ile lenf nodu tutulumu arasındaki ilişki incelendiğinde lenf nodu tutulumu olan grubun leptin ortalaması 20,25±8,38 lenf nodu tutulumu olmayan grubun leptin ortalaması 16,1±7,23 olarak bulundu. Lenf nodu tulumu olan gurubun leptin ortalaması yüksek çıkmasına rağmen p=0,303 olduğu için istatistiksel bir fark izlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Obesity is the one of the condition that is related to many chronic illness and some types of cancer . There are too many factors that causes obesity. Determining these factor is critical to prevent the future complications of obesity which are cardiovascular diseases, diabetes and certain types of cancers. Also it helps to determine the certain risk population and allow us to follow these group closely and make the diagnosis of chronic illness and cancers early. One of the factors that is closely related to obesity is leptin. It is secreted mainly from adipose tissue. Its relation to mamary gland carcinoma, colon carcinoma, prostate carcinoma, lung carcinoma have been shown by many in-vitro and clinic investigations. In our investigation we search for relation of leptin with endometrial adenocarcinoma and prognostic variables of endometrial adenocarcinoma. In our investigation we enrolled 30 endometrial adenocarcinoma patient and 30 healty patient. Chosen healty group is equal to patient group in relation to body mass index. Leptin is assesed in the patient blood sample in the morning and studied by ELISA method. Surgical staging has been done according to the FIGO surgical staging of the endometrial adenocarcinoma 1988 guide line. When two the groups compared according to body mass index mean of the patient group is 33.7±6.03 and the mean of the healty group is 32.96±5.08. As the p value is 0.652 these two group do not differantiate from each other. Mean value of the leptin in endometrial adenocarcinoma group is 16.96±7.5 and 19.08±8.24 in healty subjects group. As the p value is 0,326 these these two group do not differantiate from each other according to leptin value. When the prognostic variables is evaluated stage end leptin has weak correlatian that have correlation coefficient of 0,477 and p value of 0,017. When the histologic type end the leptin evaluated mean leptin value of grade1 cases is 16,3±7,68 and the mean value of grade2 and grade 3 cases is 19,98±5,18. As the p value is 0,075 there is no association between leptin and grade of the cancer. When the histologic type and leptin intereaction evaluated mean leptin value of endometrioid group is 17,73±7,12 and mean leptin value of other groups is 13,2±9,06. As the p value is 0,245 there is not any association between leptin and histologic types. We did not see any correlation between leptin and endometrial thickness. When the lymph node metastasis and leptin interreaction is evaluated mean leptin value of metastatic lymph node group is 20,25±8,38 and the mean value of non metastatic lymph node group is 16,1±7,23. As the p value is 0,30 there is no association between lymph node metastasis and leptin.