Arteria coronaria sinistra, ramus ınterventricularis anterior üzerinde bulunan myokardiyal köprülerin morfolojik ve radyolojik olarak incelenmesi
Morphologic and radiologic analysis of myocardial bridges existent on left anterior descending branch of left coronary artery
- Tez No: 248125
- Danışmanlar: PROF. DR. K. MİNE ERBİL, DOÇ. DR. ALP BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Myokardiyal köprü, koroner arter, anatomi, MDCT-CTA, Myocardial bridge, coronary artery, anatomy, MDCT-CTA
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Myokardiyal Köprüler (MK), koroner arterlerin, kalp kası lifi ya da fibröz dokunun oluşturduğu bir tünelin içerisinden geçtiği, konjenital bir durumdur. Genellikle a. coronaria sinistra, r. interventricularis anterior'un orta kısmında ve dallarında, nadiren ise a. coronaria sinistra, r. circumflexus ve a. coronaria dextra'da tespit edilir. MK'ler, myokardiyal iskemi, myokardiyal enfarktüs, sol ventrikül disfonksiyonu, ventriküler septal yırtılma, kardiyak transplantasyon sonrası ani ölüm, ventriküler taşikardi ve ani ölümlere yol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, koyun kalplerinin MDCT-CTA tekniği ile incelenmesi, tespit edilen MK'lerin morfolojik inceleme sonuçları ile karşılaştırarak, MDCT-CTA tekniğinin güvenilirliğinin ortaya konmasıdır. Çalışmada 41 adet koyun kalbi kullanılmıştır. A. coronaria sinistra, r. interventricularis anterior'un proksimal kesimlerinde, MDCT-CTA ile %87.8, morfolojik olarak ise %100 MK tespit edildi. A. coronaria sinistra, r. circumflexus da MDCT-CTA yöntemi ile %29.3, morfolojik olarak ise %85.4 MK tespit edilmiştir. Her iki yöntem ölçümleri karşılaştırıldığında, a. coronaria sinistra, r. interventricularis anterior'da gözlenen köprü uzunluklarının arasında uyumsuzluk gözlenirken, derinlik ölçümünde ise anlamlı bir fark gözlenmedi. Radyolojik yöntem ile tespit edilen MK varlığı (+/-) sonuçları, morfolojik olarak yapılan MK uzunluk ölçümleri ile korele edildiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı belirlendi. A. coronaria sinistra, r. circumflexus'lardaki MK varlığının tespitinde de uyumsuzluklar olduğu görüldü. Sonuç olarak, radyolojik ve morfolojik ölçüm sonuçlarının uyumlu olması MDCT-CTA tekniğinin güvenilirliğinin ortaya konması açısından son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Myocardial Bridge (MB) is a congenital issue, where the coronary arteries pass through a tunnel formed of heart muscle fibers or fibrous tissue. Generally bridges are found on the middle part of anterior descending branch of left coronary artery and their branches. They can be seen on circumflex branch of left coronary artery and right coronary artery. MB can give rise to myocardial ischemia, myocardial infarction, left ventricular dysfunction, ventricular septal rupture, sudden death after cardiac transplantation, ventricular tachycardia and sudden deaths. The aim of this study is to examine sheep hearts with MDCT-CTA technique to compare the ascertained MBs with morphologic findings and to betray the reliability of MDCT-CTA technique. In this study 41 sheep hearts have been studied. MBs on left anterior descending branch of left coronary artery were observed % 87,8 in MDCT-CTA, while they were observed %100 in dissections. Examination of circumflex branch of left coronary artery with MDCT-CTA technique %29.3 has showed MB, whereas MB was detected morphologically %85.4. Comparison of the length measurements of MBs revealed statistically significant discordant results. We also found that radiological evaluation was not related to length of the MBs. Presence of the MB on circumflex artery showed discordancy comparing the radiological evaluation with the morphological examination. In this study comparison of the radiological evaluation of MBs with the morphological dissections were performed for the first time in the literature and we concluded that MDCT-CTA technique is reliable in assessing MBs.