Anatomi kitap ve atlaslarındaki kalp illüstrasyonlarının anatomik doğruluk açısından değerlendirilmesi
Evaluation of heart illustrations in anatomy books and atlases in terms of anatomical accuracy
  1. Tez No: 886896
  2. Yazar: SEVDENUR BEKAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH YÜCEL, PROF. DR. AHMET SINAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Damarlar, Kalp Ventrikülleri, Kardiyoloji, Medikal İllüstrasyon, Coronary Vessels, Heart Ventricles, Cardiology, Medical Illustration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı başta tıp fakülteleri olmak üzere çeşitli fakülte ve programlarda eğitim materyali olarak kullanılan kitap ve atlaslardaki illüstrasyonları normal kalp anatomisine ilişkin bilgiler kapsamında incelemek; kalp illüstrasyonlarının anatomik açıdan doğruluğunu ve yeterliliğini tartışmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kapsamında 27 anatomi kitabı ve atlası ile 7 fotoğraflı anatomi atlası kullanıldı. Toplam 110 illüstrasyon ve 15 fotoğraf ile görüntü tez kapsamına elde edildi. Arteria coronaria sinistra, ramus interventricularis anterior,ventriculus dexter ve sinister ile crus dextrum ve sinistrum'a ait yapısal özellikler incelendi. İllüstrasyon, fotoğraf ve görüntüler üzerinde yapılan ölçümler için Adobe Photoshop 2020 programı ve Ruler Tool aracı kullanıldı. Çalışmada elde edilen veriler için tanımlayıcı istatistik (oran analizi) kullanıldı. Bulgular: Arteria coronaria sinistra'nın ana gövde uzunluğuna ait 32 illüstrasyon içinde 24 illüstrasyonun ise kalbe ait anatomik bilgilere göre farklı çizildiği; transvers kesitteki illüstrasyonların, ön görünüşteki illüstrasyonlara göre anatomik açıdan daha doğru olduğu tespit edildi. Ramus interventricularis anterior'un ventriculus dexter'e verdiği terminal dallar konusunda 32 illüstrasyonun 22'si; ventriküllerin duvar kalınlıklarının oranıyla ilgili 31 illüstrasyonun 21'i anatomik açıdan farklı olduğu belirlendi. Sonuç: Araştırma kapsamında incelenen illüstrasyonların önemli bir bölümünün anatomik doğruluk açısından farklı bilgiler aktardığı tespit edildi. Anatomi eğitiminin en önemli materyallerinden biri olan atlas ve kitapların doğru bilgi aktarması ve atlaslarda yanıltıcı olmayan illüstrasyonların yer alması akademik ve klinik açıdan son derece önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to examine the illustrations in books and atlases used as educational materials in various faculties and programs, especially medical faculties, within the scope of information on normal heart anatomy and to discuss the anatomical accuracy and adequacy of heart illustrations. Materials and Methods: Within the scope of this study, 27 anatomy books and atlases and 7 anatomy atlases with photographs were used. A total of 110 illustrations and 15 photographs were included in the scope of the thesis. Structural features of arteria coronaria sinistra, ramus interventricularis anterior, ventriculus dexter and sinister, and crus dextrum and sinistrum were examined. Adobe Photoshop 2020 program and Ruler Tool were used for measurements made on illustrations, photographs and images. Descriptive statistics (ratio analysis) was used for the data obtained in the study. Results: It was determined that among the 32 illustrations of the main body length of the left main coronary artery, 24 illustrations were drawn differently according to the anatomical information of the heart, and the illustrations in the transverse section were more anatomically correct than the illustrations in the anterior view. 22 of 32 illustrations about the terminal branches of the anterior interventriculer branch to the ventriculus dexter; 21 of 31 illustrations regarding the ratio of wall thicknesses of the ventricles were determined to be anatomically different. Conclusion: It was determined that a significant portion of the illustrations examined within the scope of the research conveyed different information in terms of anatomical accuracy. It is of great academic and clinical importance that atlases and books, which are one of the most important materials in anatomy education, convey accurate information and include non-misleading illustrations in atlases.