Cisplatin ototoksisitesinde askorbik asidin koruyucu etkisinin kobaylarda elektrofizyolojik testler ve ultrastrüktürel çalışma ile araştırılması
Assesment of protective effect of ascorbic acid in cisplatin ototoxicity on guinea pigs with electrophysiological tests and ultrastructural study
- Tez No: 248325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH TAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Cisplatin kullanımına bağlı meydana gelen ototoksisitesinin önlenmesinde askorbik asidin olası koruyucu etkinliğinin elektrofizyolojik testler (Transient Evoked Otoakustik Emisyon ve İşitsel Beyinsapı Yanıtları) ve ultrastrüktürel (ışık ve elektron mikroskopik) olarak gösterilmesi amaçlanmıştır. Elektrofizyolojik testler sonucunda, normal işitme eşiği ve emisyon varlığı saptanan toplam 15 kobayın 30 kulağı çalışma kapsamına alındı ve randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Bu üç grubun bir tanesi kontrol grubu (I. Grup), diğer ikisi (II. ve III. grup) çalışma grubu olarak planlandı. Çalışma grubundaki kobaylardan, II. gruptakilere günde tek doz, intraperitoneal olarak, III. gruptaki hayvanlara günde tek doz intraperitoneal olarak 8 gün süreyle, 1,5 mg/kg/gün cisplatin ve 300 mg/gün C vitamini verildi. İntraperitoneal ilaç uygulaması yapılan II. ve III. gruptaki 10 kobayın 20 kulağının elektrofizyolojik testleri tekrarlandı. İntraperitoneal ilaç uygulaması öncesi ve sonrası ölçümlerden elde edilen verilerin grup içi ve gruplar arası istatistiksel karşılaştırmaları yapıldı. Ölçümler sonunda ultrastrüktürel incelemeler (ışık ve elektron mikroskopi) için temporal kemikleri hazırlandı.Çalışma ve kontrol grupları arasında, ilaç uygulaması öncesi emisyon parametrelerinde (reprodüktibilite, response ve Signal/Noise oranı) ve işitsel beyinsapı yanıtlarında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. II. grupta (çalışma grubu) ilaç uygulaması öncesi ve sonrasında otoakustik emisyon parametrelerinde ve işitsel beyinsapı yanıtları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p0.05). II. ve III. çalışma gruplarında, tedavi sonrası emisyon parametreleri karşılaştırıldığında ise reprodüktibilite değerleri arasındaki fark, istatistiksel olarak anlamlı saptanırken, response değerleri, Signal/Noise oranları ve işitsel beyin sapı yanıtları eşikleri değerlendirildiğinde ise, II. gruptakilere göre daha az kötüleşme olmasına rağmen bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05).Çalışmamızın ışık ve elektron mikroskobisi bulgularında; kontrol grubunda normal koklear yapılar izlendi. II. çalışma grubunda ilaç uygulaması sonrası hem ışık hem de elektron mikroskobik görünümlerinde belirgin distrofik değişiklikler, organellerin hiperfonksiyonu ve aktivasyonu izlenmiştir. III. grupta ilaç uygulamaları sonrasında hem ışık hem de elektron mikroskobik olarak reseptör ve destek hücrelerinde belirgin distrofik değişiklikler saptanmadı.Sonuç olarak; cisplatin kullanımına bağlı gelişen ototoksisitenin önlenmesinde askorbik asit (C vitamini) kullanılmasının elektrofizyolojik ve ultrastrüktürel bulgular doğrultusunda koruyucu etkinliğinin olduğunu ileri sürebiliriz.
Özet (Çeviri)
It was aimed to display ascorbic acid?s protective efficiency in preventing ototoxicity caused by cisplatin use with electrophysiological tests (Transient Evoked Otoacoustic Emission and Auditory Brainstem Responses) and ultrastructural study (light and electron microscopic). As a result of electrophysiological tests, 30 ears of 15 guinea pigs with detected normal hearing threshold and emission have been taken into the scope of this survey and they have been randomly divided into 3 groups. One of these three groups have been planned as the control group ( Group I), the other two (Group II and III) as working groups. The guinea pigs of the working group, Group II and Group III, have been intraperitoneally administered single dose of 1,5 mg/kg/day cisplatin and, additionally in Group III 300 mg/day Vitamin C administered intraperitoneally for a period of 8 days. Electrophysiological tests for 20 ears of 10 guinea pigs in Group II and III, who have been intraperitoneally drug administered, have been repeated. Internal and inter-group statistical comparisons of data acquired before and after intraperitoneal drug administration have been performed. Temporal bones have been prepared after the measurements, for ultrastructural examinations (for light and electron microscope).No statistically significant differences in emission parameters (reproductibility, response and Signal/Noise rate) and auditory brainstem responses between the working group and control group before drug administration have been identified. The difference between otoacoustic emission parameters and auditory brainstem responses before and after drug administration in Group II (working group) have been identified as statistically significant (p0.05). In working groups II and III when emission parameters after the treatment are compared, difference between reproductibility rates have been identified as statistically significant whereas when response values, Signal/Noise rates and auditory brainstem response thresholds are evaluated, despite lower deterioration compared to those in Group II, this difference is not statistically significant (p>0.05).In light and electron microscope findings of our works, normal cochlear structures have been observed in control group. After drug administration in working group II, clear dystrophic changes, hyper functions and activation of organelles have been observed both in light and electron microscopic images. No clear dystrophic changes have been identified in either light or electron microscopic images of receptor and support cells in Group III after drug administration.As a result; we may claim that use of ascorbic acid (Vitamin C) in preventing ototoxicity developing as a result of cisplatin use has a protective efficiency in line with electrophysiological and ultrastructural findings.
Benzer Tezler
- Ratlarda cisplatin ototoksisitesinde nimodipin kullanımının etkinlği
The effects of nimodipine on cisplatin-induced ototoxicity in rats
MÜCAHİT ALTINIŞIK
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2015
Kulak Burun ve BoğazKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiKulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. İSRAFİL ORHAN
- Ratlarda cisplatin ototoksisitesinde oleuropein kullanımının protektif etkinliği
Protective effect of oleuropein against cisplatin ototoxicity in rats
MUSTAFA ÇELİK
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2016
Kulak Burun ve BoğazKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiKulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. SELMAN SARICA
- İntratimpanik deksametazon ve nimodipinin ototoksisitedeki protektif etkisinin karşılaştırılması (deneysel çalışma)
Investigation of the protective efficacy of intratympanic dexamethasone and nimodipine on ototoxicity (experimental study)
MURAT KILIÇ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2016
Kulak Burun ve BoğazSağlık BakanlığıKulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SERDAR ENSARİ
- Sisplatin ototoksisitesinde N-asetil sistein ve salisilatın koruyucu rolü
The protective role of N-acetyl systein and salicilat in cisplatin ototoxcity
BAVER SAMANCI
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2007
Kulak Burun ve BoğazDicle ÜniversitesiKulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. M. FARUK OKTAY
- Sisplatin ototoksisitesinde gen değişimi düzeyinde yeni biyobelirteç geliştirme
Development of new biomarker at the level of gene alteration in cisplatin ototoxicity
DENİZ KIZMAZOĞLU