Acil serviste pnömoni tanısı olan hastalardan alınan kan kültürlerinin diyagnostik ve terapötik değeri
- Tez No: 248333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU DENİZBAŞI ALTINOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kan kültürü, acil servis, pnömoni, Blood culture, emergency department, pneumonia
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: Pnömoni, tüm dünyada oldukça sık ve yaygın olarak görülen ciddi birinfeksiyon hastalığıdır. Pnömoni kliniği, yüksek mortalite ve morbidite ileseyretmektedir. Bu nedenle tanı konulduğu zaman hemen tedaviye başlamazorunluluğu vardır. Etyolojiye yönelik tedavilerin düzenlenmesinde, tanıyöntemlerinden olan kan kültürlerinin kullanılması önemli bir yer tutmaktadır.Genel Bilgiler: Pnömoni hastalarında kan kültürü sonuçlarının tanı değeriyaklaşık olarak % 10'dur. Bakteriyel pnömonilerin yaklaşık olarak % 20- 30'ubakteriyemi ile seyretmektedir. Mikroorganizmanın kan kültüründe üretilmesi,etyolojik ajanın gösterilmesinin ve dirençli bir patojen olup olmadığınınkanıtlanmasının en güvenilir yoludur. Bu nedenle hastalardan kan kültürü alınmasıihmal edilmemelidir. Yapılan çalışmalarda pnömoni hastalarından alınan kankültürlerinde en sık üretilebilen etken Streptococcus pneumoniae olarak saptanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Mayıs 2007-Ocak 2008 tarihleri arasındaMarmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp A.B.D.'a başvuran öksürük,balgam, plöretik göğüs ağrısı ve ateş şikayeti olan ve yapılan muayenesi sonucundapnömoni tanısı konan hastalardan ateşli dönemde etyolojik ajanın izolasyonu veverilen ampirik tedaviye uygunluğunun değerlendirilmesi amacı ile aerop ve anaeropkan kültürleri alınması şeklinde planlandı.Bulgular: Çalışmaya uygun olan 116'sı kadın, 146'sı erkek olmak üzere toplam262 hasta katıldı. 262 hastadan alınan kan kültürleri sonuçlarına göre 195 hastada(% 74,40) her iki şişede de üreme olmadı, 30 hastadan (% 11,50) alınan kankültürlerinin sonucunda etken izolasyonu yapıldı, 37 hastadan (% 14,10) alınan kankültürleri sonuçları ise kontaminasyon olarak saptandı.Tartışma: Yapılan antibiyogram sonuçlarına göre verilen tedavilerde herhangibir değişiklik ihtiyacımız olmamasına rağmen etyolojik ajanın saptanması açısındaniiitüm hastalarda ateşli dönemde antibiyotik tedavisine başlanmadan önce kankültürlerinin alınması gerektiğini öneriyoruz.Sonuçlar: Üreme oranları bakımından yapılan diğer çalışmalar ile uyumluolmakla birlikte, kontaminasyon oranları bakımından diğer çalışmalara göre dahayüksek oranda bulunmuş olup bu durum asepsi ve sterilite kurallarına yeterli şekildedikkat edilmemesi ile açıklanabilir. Yaptığımız çalışmada hastalara verilen tedavileregöre yapılan antibiyogram sonuçları tüm hastalarda uyumlu bulunmuş olup verilentedavilerde hiçbir hastada değişiklik yapma ihtiyacımız olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Pneumonia is frequently seen and serious infectious diseaseworldwide and it has high mortality and morbidity rates. Therapy should be initiatedas soon as it is diagnosed. Obtaining blood cultures play an important role inaddressing the etiological agents.Background: The value of blood culture results in patients with pneumonia isapproximately 10 %. Approximately 20- 30 % of bacterial pneumonia results inbacteremia. Incubation of the microorganisms in blood culture is the most reliablemethod in both addressing the etiological agent and defining the resistantmicroorganisms. Because of these reasons, blood cultures should be obtained fromthe patients with pneumonia. Many studies demonstrated that Streptococcuspneumonia is the most generated microorganism in the blood cultures those obtainedfrom the patients with pneumonia.Methods: Our study conducted at the Marmara University School of Medicine,Department of Emergency Medicine, between May 2007- January 2008. Patientswho have been diagnosed as pneumonia, with the complaints of cough, sputum,pleuritic chest pain and fever, included in the study. Aerobe and anaerobe bloodcultures are obtained from all patients in order to isolate the etiological agent and todetermine the conformity of the empiric therapy during high fever period.Results: 262 patients included in the study (116 Female and 146 Male).According to the blood culture results of these 262 patients; in 195 patients(74.40 %) no incubation was determined, in 30 patients (11.50 %) etiological agentswere isolated, and in 37 patients (14.10 %) blood culture results were defined as?contamination?.Discussion: According to the blood culture results, we did not need to change theantibiotic regimens those started empirically. In terms of defining the etiologicalvagents, we suggest that blood cultures should be obtained from all patients with highfever before starting empiric antibiotics.Conclusion: In point of blood culture generating results, our study can bedefined well-matched with the other studies. In point of contamination rates, ourstudy results are much higher and this situation can be explained by breaking theasepsis and sterilization rules. All empirically started antibiotic regimens wereconformed to the antibiogram results, and we did not need to change the antibioticregimens in any patient.