Alt üriner sistem yakinmalari olan medikal tedavi alan benign prostat hiperplazili hastalarda klinik ve biyokimyasal parametreler kullanilarak cerrahi riskin öngörülmesi
Predicting the risk of surgery with using the biochemical and clinical variables in patients that given medical treatment who have bph and lower urinary tract symptoms
  1. Tez No: 248374
  2. Yazar: KEREM HAN GÖZÜKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT ULUSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Alt Üriner Sistem Semptomları, Benign Prostat Hiperplazisi, Prediktif Değer, Tedavi Başarısızlığı, Benign Prostate Hyperplasia, Lower Urinary Trackt Symptoms, Predictif Value, Treatment failure
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çalışmamızın amacı medikal tedavinin yeterli olmadığı ve cerrahi tedavi uygulanmış alt üriner sistem semptomları (AÜSS) olan benign prostat hiperplazili (BPH) hastalarda, klinik ve biyokimyasal parametreler ışığında cerrahi riskin öngörülüp görülemeyeceğidir.Bu amaçla 2004-2008 yılları arasında polikliniğimizde alt üriner sistem şikayetleri olan 1473 hastanın, yaşları, prostat hacimleri (PV), uluslar arası prostat semptom skoru (International Prostate Symptom Score, IPSS) ve yaşam kalitesi skorları (QoL), maksimum idrar hızı (Q max) değerleri, serum prostat spesifik antijen (PSA) düzeyleri, işeme sonrası kalan idrar miktarları (PMR) ölçülmüş ve gruplar kendi içinde ve arasındaki farklılıklar aranmıştır.248 hastanın (%16,8) takipleri cerrahiyle sonlanmıştır. ROC eğrisini kullanarak cerrahiye gidiş ve AUR gelişmesi için eşik değerleri sırasıyla yaş'ta >64 ve >69; IPSS'de > 20 ve > 18; QoL'da >3; Q max'da 44 gr ve >41 gr olarak bulunmuştur.Bu eşik değerlerin üstünde, sırasıyla cerrahiye gidiş riski ve AUR gelişme riski PV için 3,5 ve 1,03 kat, IPSS için 1,7 ve 1,1 kat, QoL için 2,6 ve 1,5 kat, yaş için 2,9 ve 1,3 kat, tPSA için 1,65 ve 1,4 kat artmaktadır.Bu değerlerle kliniğe başvuran hastalar artan cerrahi ve morbidite riskleri açısından bilgilendirilmeli ve yakın takibe alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Predicting the Risk of Surgery with Using the Biochemical and Clinical Variables in Patients that Given Medical Treatment who have BPH and Lower Urinary Tract SymptomsThe aim of this study is to determine the risk of surgery under the guidence of clinical and biochemical variables in patients with lower urinary tract symptoms who underwent to surgery due to medical treatment failure.Between 2004-2008, 1473 patients that referred to our clinic with lower urinary tract sypmtoms investigated for their prostate volumes (PV), ages, international prostate symptom scores (IPSS) and quality of life (QoL) scores, maximum flow rates (Q max), plasma prostat spesific antigen levels (PSA), post voiding residue urine volumes (PMR). And the findings correlated within and between the groups.248 patients?(%16,8) medical treatment follow-ups ended with surgery. With using the ROC curve, thresholds found >20 and >18 for IPSS , < 7 ml/sec and < 5 ml/sec for Q max , >44 gr and >41 gr for PV , >1,57 ng/dl and >3,6 ng/dl for tPSA that were predicting surgery and AUR development, respectively.Over these thresholds, surgery and AUR development risk increased 3,5 and 1,03 times for PV, 1,77 and 1,1 times for IPSS, 2,6 and 1,5 times for QoL, 2,9 and 1,3 times for tPSA, respectively.İn daily practice, patients with these findings should be informed for the increasing risk for surgery and morbidity and close followups should be perform.