Beyin omurilik sıvısı ve orta kulak efüzyonu örneklerinden Haemophilus influenza'nın saptanmasında kültür ve PZR'nin karşılaştırılması
Comparison of culture and PCR techniques in detection of haemophilus influenza in cerebrospinal fluids and middle ear effusions
- Tez No: 248379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: BOS, EOM, Kültür, Menenjit, PZR Tekniği, CSF, Culture, EOM, Meningitidis, PCR technique
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Effüzyonlu otit (EOM) çocukluk çağının en sık hastalıklarından biridir. Orta kulak efüzyonlarında en sık karşılaşılan bakteriyel ajanlar olarak Haemophilus infuenzae (H. infuenzae), Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae), ve Moraxella (Branhamella) catarrhalis türleri tespit edilmiştir. Menenjit, beyni çevreleyen meningeal zarların ve spinal kordun enflamasyonu olup ciddi mortalite ve morbiditeye neden olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Günümüzde menenjit vakalarının büyük bir kısmından H. influenzae, S. pneumoniae ve Neisseria meningitidis (N. meningitidis) sorumlu tutulmaktadır.Çalışmamızda bakteriyel DNA'yı saptamak ve klasik kültür yöntemini altın standart kabul ederek PZR tekniğinin tanısal değerini belirlemek amacıyla 117 beyin omurilik sıvısı (BOS) ve 36 orta kulak efüzyonu örneğine kültür ve PZR yöntemleri uygulandı. BOS örneklerinin 117'sinin 3'ü (% 2.5) hem kültür hem PZR sonucu pozitif bulunurken örneklerden 1'i (% 2.8) kültürde negatifken PZR'de pozitif olarak saptandı. 36 orta kulak efüzyonu örneğinin hiçbirinde üreme olmadı. Ancak örneklerden 1'i PZR'de pozitif (H. influenzae) olarak saptandı.Yaptığımız çalışma sonucunda BOS örneklerinin kültür ve PZR sonuçları karşılaştırıldığında PZR'nin duyarlılığı % 100, özgüllüğü % 99.12, Pozitif Kestirim Değeri % 75 ve Negatif Kestirim Değeri % 100 olarak hesaplandı. Orta kulak efüzyonu örneklerinde PZR'nin özgüllüğü % 97.22 olarak saptandı. Kültürde üremeyen veya zor üreyen menenjit ve EOM etkenlerinin saptanmasında, PZR yönteminin kültürü destekleyici bulgular sunduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Otitis media with effusion (EOM) is one of the major diseases of chilhood. It is detected that Haemophilus infuenzae (H. infuenzae), Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae), ve Moraxella (Branhamella) catarrhalis are the common bacterial pathogenes in EOM. Meningitis is inflammation of the meninges, the lining surrounding the brain and the spinal cord. It is an infection disease causing serious mortality and morbidity. H. influenzae, S. pneumoniae ve Neisseria meningitidis (N. meningitidis) are common pathogenes of meningitidis cases.In our study, 117 (% 2.5) Cerebrospinal fluid (CSF) and 36 (% 2.8) EOM samples were studied by PCR and conventional culture methods to detect the significant diagnostic value of PCR technique compared to conventional culture method as a gold standard. Three of CSF samples were detected positive both conventional culture methods and PCR technique but only one sample was found negative by conventional culture methods contrary to positive by PCR. None of the EOM samples were culture positive. But only one sample found positive (H. infuenzae) by PCR.As a result of our study, it was estimated that sensivitiy and specifity of PCR were % 100 and % 99.12, positive predictive value % 75, negative predictive value % 100 in CSF samples. The specifity of PCR was found % 97.22 in EOM samples. PCR technique could bring supportive findings in the detection of bacterial meningitidis and EOM factors that are growing fastidious bacterias in culture.