Göç eden kadınların kişisel uyum düzeylerinin belirlenmesi
Determining the personel adaptation levels of migrant women
  1. Tez No: 248461
  2. Yazar: ÇİĞDEM KAKAÇ TOĞLUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BALCI, YRD. DOÇ. DR. BELKIS KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Psikoloji, Public Health, Nursing, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: göç, kadın, sağlık, hemşirelik, kişisel uyum, migration, women, healthy, nursing, personal integration
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Göç Eden Kadınların Kişisel Uyum Düzeylerinin BelirlenmesiBu araştırma; Göç sürecinin ve göç sürecine ilişkin özelliklerin kadının kişisel uyumu üzerineetkilerini incelemek, kadına özgü tanımlayıcı özelliklerin kadının kişisel uyum üzerine etkileriniincelemek, göçmen kadının kişisel uyumunu etkileyen etmenleri tanımlamak ve göçmen kadınlar ileyerleşik yaşayan kadınların kişisel uyum farklılıklarını saptamak amacıyla tanımlayıcı olarakplanlanmış ve yürütülmüştür.Araştırma örneklemini; Mersin ili Merkez ilçesinde yer alan (en çok göç alan) Kurdali,Demirtaş, Çilek mahallelerinde yaşayan, göç etmiş 285 kadın; Gazi, Bahçe ve Pirireis mahallelerindeyaşayan, yerleşik grubu oluşturan (Mersin'li olan) 219 kadın olmak üzere toplam 504 kadınoluşturmaktadır. Araştırma 20?44 yaş kadın grubuna, anket formu ve Hacettepe Kişilik EnvanterininKişisel Uyum ile ilgili bölümüne bağlı kalınarak, göç eden ve yerleşik yaşayan kadınlarla yüz yüzeyapılan görüşmeler sonucunda toplanmıştır.Araştırmamıza katılan göç eden ve yerleşik yaşayan kadınların kişisel uyum puan aralıklarınındağılımına baktığımızda, her iki grubunda yaklaşık üçte birinin kişisel uyum puanın 37?43 puanarasında olduğu yani kişisel yönden uyumlu oldukları saptanmıştır. Her iki grupta da 0?30 arasındapuan alanların oldukça düşük olduğu görülmüştür. Yani her iki grupta da kişisel yönden uyumsağlayamayan kadınlar oldukça düşüktür. Araştırmamıza katılan göç eden ve yerleşik yaşayankadınların kişisel uyum puan ortalamalarının dağılımına baktığımızda, her iki grubundaortalamalarının birbirine yakın oldukları bulunmuş olup kişisel uyum yönünden de iki grup arasındabir fark bulunmamıştır. Göç eden ve yerleşik yaşayan kadınların kişisel uyum alt ölçek puanortalamalarının dağılımı incelendiğinde; her iki grupta da kendini gerçekleştirme, duygusal kararlılık,nevrotik eğilimler ve psikotik belirtiler alt ölçek puan ortalamalarının birbirine çok yakın olduğubulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Determining The Personel Adaptation Levels Of Migrant WomenThis research is planned and executed for investigating the effects of migration process and itseffects on the personal alignment of the women,the effects of women-specific characteristics onpersonal adaptation of women, identifying the factors affecting the personal alignment of women,identifying the personal adaptation differences between migrant women and the built-lived (settled)women.The research has covered 285 migrant women who live in the streets (up immigration field) Kurdali,Çilek, Demirtaş and 219 settled women who live in streets Bahçe, Gazi and Pirireis in Central Districtof Mersin province.The research has been performed by collecting data from the 20-44 age group migrant and settledwomen via questionnaire and face to face interviews which were in line with the Personal Alignmentsection of the Hacettepe Personality Inventory.When we look at the distribution of both groups (migrants and settled women) about one-third of theeach group have individual alignment scores between 37-43 points; that means these women arepersonally compatible (adapted). In both groups the number of women who have 0-30 points is verylow. That means in both groups the numbers of women who are not personally adapted are very low.When we look at the distribution of average scores in both groups (migrants and settled women), theaverage of both groups? are close to each other, and no difference is observed in terms of personaladaptation (harmony).When average sub scale (lower scale) scores of personal adaptation of migrant women and settledwomen is examined, it is observed that the average of sub-scale scores related to perform on their own,emotional stability, neurotic tendencies, and psychotic symptoms, are very close to each other.