Deneysel olarak oluşturulan Miringoskleroz'un önlenmesinde topikal Deksametazon'un etkisi
The effect of topical Dexamethasone in the preventing of experimentally created Myringosclerosis
  1. Tez No: 248603
  2. Yazar: MURAT ÜSTÜNDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP YAĞIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Rat, miringotomi, topikal, deksametazon, Rat, myringotomy, topical, dexamethasone
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Deneysel olarak rat timpanik membranlarında miringotomi ile oluşturulan miringosklerozun önlenmesinde, topikal deksametazon'un etkinliğinin otomikroskopik ve ışık mikroskopik olarak araştırıldığı çalışmamızda; Sprague-Dawley cinsi 21 rat (42 kulak) otomikroskopik muayeneler sonrası rastgele 3 gruba [deney grubu (5 rat), kontrol grubu (8 rat), çalışma grubu (8 rat)] ayrıldı. Tüm gruplardaki ratların her iki timpanik membranlarına miringotomi yapıldı. Miringotomi sonrası deney grubundaki rat kulaklarına ilave işlem yapılmadı. Kontrol grubundaki kulaklara %0.9 NaCl, çalışma grubundaki kulaklara ise topikal olarak deksametazon uygulandı. Kontrol ve çalışma gruplarındaki uygulama 9 gün boyunca tekrarlandı. Çalışmanın 10. gününde tüm gruplardaki kulaklar otomikroskopik ve ışık mikroskopik olarak değerlendirildi. Otomikroskopik değerlendirme de miringoskleroz gelişimi ve yaygınlığı, ışık mikroskopik incelemede ise; inflamasyon, zar kalınlığı ve miringoskleroz şiddeti değerlendirildi.Çalışmamızda topikal deksametazon uygulanan çalışma grubunda, kontrol ve deney gruplarına göre otomikroskopik olarak miringoskleroz gelişiminin daha az olduğu saptandı. Ayrıca, çalışma grubunda miringosklerozun daha az kadranı etkilediği görüldü.Işık mikroskopik incelemede, inflamasyon varlığı çalışma grubunda, deney ve kontrol gruplarına göre anlamlı olarak daha az görüldü. Ortalama zar kalınlığı değerleri çalışma grubunda deney grubuna göre anlamlı olarak düşüktü. Miringoskleroz gelişimi yönünden gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmaz iken, miringoskleroz şiddeti yönünden çalışma grubundaki kulakların daha hafif etkilendiği saptandı.Sonuç olarak, çalışmamızın bulguları ışığında miringotomi sonrası topikal deksametazon uygulamasının miringosklerozun şiddeti ve yaygınlığını sınırlamada olumlu etkisi olacağını ileri sürebiliriz.
Özet (Çeviri)
In the preventing of myringosclerosis which is experimentally created by myringotomy in the rat tympanic membranes, in our work in which the activity of topical dexamethasone is observed as otomicroscopic and light microscopic; Sprague-Dawley type 21 rats were randomly divided into 3 groups [experiment group (5 rats), control group (8 rats), study group (8 rats)] after otomicroscopic checks. Myringotomy was applied to both tympanic membranes of the rats in all groups. No additional operation was implemented to rat ears in the experiment group after myringotomy. 0.9% NaCl was implemented to the ears in the experiment group; whereas topical dexamethasone was implemented to the ears in the control group. The implementations in the control and study groups were repeated for 9 days. In the 10th day of the study the ears in all groups were evaluated as otomicroscopic and light microscopic. Myringosclerosis prevalence and process was evaluated in the otomicroscopic evaluation, whereas inflammation, membrane thickness and myringosclerosis intensity were evaluated in the light microscopic evaluation.In our study, in the group where topical dexamethasone was implemented, it was found out that the growth of myringosclerosis as otomicroscopic was less in comparison with the control and experimentation group. Moreover, myringosclerosis was observed to be less affective on quadrant in the study group.In the light microscopic study, inflammation entity was meaningfully less in the study group compared to experiment and control groups. In study group, average membrane thickness values were meaningfully less compared to the experiment group. From the point of myringosclerosis growth, no statically meaningful difference was spotted among the groups, whereas from the point of myringosclerosis intensity, it was spotted that the ears in the study group were less severely affected.Conclusively, we can claim that implementation of topical dexamethasone after myringotomy may have positive affect in limiting the intensity and prevalence of myringosclerosis in the light of our study.