Koroner anjiyografi yapılan kadınlarda koroner arter hastalığı yaygınlığı ile osteoporoz yaygınlığı arasındaki ilişki
The relation between the extensity of coronary artery disease and the severity of osteoporosis in female patient undergoing coronary angiography
  1. Tez No: 248604
  2. Yazar: MESİH YEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARMAĞAN ALTUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, kemik mineral yoğunluğu, koroner arter hastalığı, insülin direnci, osteoprotegerin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma osteoporoz ile koroner arter hastalığı yaygınlığı arasında ilişki varlığını araştırmıştır. Çalışmaya koroner anjiyografi yapılan 88 kadın ( yaş 58.5 ± 11.2 yıl) hasta alındı. Çalışmaya alınan hastaların koroner arter hastalığı yaygınlığı; tutulan koroner arter sayısı, Syntax ve Gensini skorlamalarına göre değerlendirildi. Hastalar; normal, nonkritik koroner arter hastalığı + tek damar hastalığı, iki damar hastalığı, üç damar ve üstü damar hastalığı olarak dört gruba ayrıldı. Ayrıca kemik dansitometre analizinde T skoruna göre hastalar; normal kemik mineral yoğunluğu, osteopenik ve osteoporotik olmak üzere üç gruba ayrıldı.Univaryant analizde koroner arter tutulum sıklığı ile; yaş (p=0.0001), dört ve üstü doğum sayısı (p=0.0001), insülin direnci (p=0.0001), insülin düzeyleri (p=0.0001) ve osteoporoz (p=0.0001) arasında bağlantı mevcuttu. Multivaryant analiz sonucunda ise osteoporoz ve insülin direnci ile koroner arter hastalığı arasında bir bağlantı saptandı. Osteoporoz, koroner arter hastalığı varlığını 0.32 kat (p=0.003) ve insülin direnci 2.3 kat (p=0.007) arttırmaktaydı. İnsülin direnci ile Syntax (r=0.5, p=0.0001) ve Gensini (r=0.52, p=0.0001) skorları arasında pozitif bir ilişki vardı. Aynı zamanda osteoprotegerin düzeyi ile Syntax (r=0.22, p=0.042) ve Gensini skorları (r=0.21, p=0.046) arasında da pozitif bir ilişki saptandı. Osteopeni ve osteoporoz varlığını göstermede ise yaş ve Syntax skoru etkili bulundu. Yaş hastaların osteopeni ve osteoporoz riskini 1.12 kat (p=0.006) ve Syntax skoru ise 1.33 kat (p=0.006) arttırmakta idi.Sonuçta olarak bu çalışma halen primer bir kadın hastalığı olarak görülmeyen koroner arter hastalığı ile ileri yaş kadınların en önemli sağlık sorunlarında biri olan osteoporoz arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bundan dolayı, osteoporoz tanısı konan kadınların koroner arter hastalığı konusunda daha yakından izlenmeleri ve önlenebilir koroner arter hastalığı risk faktörlerinin bu hastalarda daha radikal tedavi edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The relation between osteoporosis and coronary artery disease has been evaluated in this study. 88 female patients who have previously underwent coronary angiography (mean age 58.5± 11.2 years) was enrolled in this study. The extensity of coronary artery disease was assessed according to the the number of the involved coronary arteries as well as Syntax and Gensini scores. The patients were divided into 4 groups as normal, noncritical coronary artery disease or single-vessel coronary artery disease , double vessel coronary artery disease and triple or multiple vessel coronary artery disease .