Sepsis gelişmiş hastalarda midazolam ve propofol sedasyonunun karaciğer fonksiyonu üzerine etkisinin noninvaziv karaciğer fonksiyon monitorizasyonu ile gösterilmesi
Showing the effect of midazolam and propofol sedation on patients about liver function in sepsis with non-invasive liver function monitor
  1. Tez No: 248605
  2. Yazar: MURAT KARGI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK MEMİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Midazolam, propofol, sepsis, indosiyanin yeşili plazma kaybolma oranı, Midazolam, propofol, sepsis, indocyanine green plasma disappearance rate
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Trakya Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde yaptığımız bu çalışmanın amacı sepsis gelişmiş hastalarda uygulanan midazolam ve propofol infüzyonunun karaciğer fonksiyonuna etkilerini noninvaziv olarak ölçerek değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Bu çalışma yoğun bakımda yatan 19 yaş üstü 40 sepsisli hasta üzerinde gerçekleştirildi.Sepsis tanısı konarak çalışmaya dahil edilen 40 hasta, rastgele seçilerek her biri 20 erişkin hastadan oluşan iki gruba ayrıldı. Bu gruplardan birine, intravenöz olarak midazolam ile 10 dakika içinde 0,2 mg/kg'lık yükleme dozuyla başlandı ve 24 saat süreyle 0,04 mg/kg/saat dozunda intravenöz infüzyon ile sedasyon uygulandı (Grup M). Diğer gruba intravenöz olarak propofol 1 mg/kg intravenöz 15 dakika verildikten sonra 24 saat süreyle 1-3 mg/kg/saat infüzyon ile sedasyon uygulandı (Grup P). Hastaların sedasyon derecelendirmesi Ramsay Sedasyon Skalası'na göre yapıldı ve skor 2 ve 2'nin üstünde tutuldu. Çalışmaya dahil edilen sepsisli olgular havayolu güvenliğini sağlamak amacı ile mekanik ventilatöre bağlandı ve kontrollü solunuma tabi tutuldu.Hastalara ait biyokimyasal parametre değerleri, hemogram değerleri, arter kan gazı değerleri ve hemodinamik parametreleri hem çalışmaya başlamadan hemen önce hem de 24 saat süren infüzyonun bitiminden hemen sonra tekrar yapılıp kayda alındı. Olguların hepatik kan akımının ölçümü de karaciğer fonksiyon monitorizasyon sistemi; LiMON® (Pulsion Medical Systems, Almanya) kullanılarak gerçekleştirildi. İndosiyanin yeşili plazma kayboluş oranı ve indosiyanin yeşili 15 dakika sonra retansiyon oranı ölçümleri de midazolam ve propofol infüzyonundan hemen önce ve 24 saat sonra tekrar edildi.Hastalara ait indosiyanin yeşili plazma kayboluş oranı ve indosiyanin yeşili 15 dakika sonra retansiyon oranı, biyokimyasal parametre değerleri, hemogram değerleri, arter kan gazı değerleri ve hemodinamik parametrelerine bakıldığında istatistiksel olarak gruplar arasında sedasyon öncesi ve sedasyon sonrası karşılaştırmada ve ayrıca grup içinde sedasyon öncesi ve sonrası değerlendirmede anlamlı fark bulunmadı (p>0,05).Sonuç olarak; bizim bulgularımız sepsisli hastalarda sedasyon amacı ile uygulanan midazolam ve propofol infüzyonunun karaciğer kan akımını ve fonksiyonunu etkilemediği yönündedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, that we made in Trakya University Hospital Intensive Care Unit, is to evaluate and compare the effects of midazolam and propofol infusion noninvazively on liver function with the patients who have sepsis. We made the study on 40 patients with sepsis older than the age 19.Fourty patients, who had diagnosed as sepsis, were chosed randomisely and they were seperated into two groups that each one has 20 adult patients. In one group, the loading dose infusion of intravenous midazolam had started in 0,2 mg/kg in 10 minutes, by the following 24 hours, we had made a sedation by the infusion dose 0,04 mg/kg/h (Group M). The other group had take intravenous propofol 1 mg/kg in 15 minutes and followed by a maintenance 1-3 mg/kg/h 24 hours infusion (Group P). The level of sedation was made according to the Ramsay Sedation Score, we tried to fix the score on level 2 or more than level 2. The airway was secured, and intermittent positive-pressure ventilation was started on the patients with sepsis who inclueded to this study.The biochemical parameters, hemogram and arterial blood gas values and hemodynamic parameters of patients recorded right before the study and right after the end of 24 hours infusion. The hepatic blood flow measured by using the non-invasive liver function monitoring system, LiMON (Pulsion Medical Systems, Germany). The measure of plasma disappearance rate of indocyanine green repeated right before the midazolam and propofol infusion and after 24 hours.There is no significant statistical difference by compairing plasma disappearance rate of indocyanine green, indocyanine green retention rate after 15 minutes, biochemical parameters, hemogram parameters, arterial blood gas values and hemodynamic parameters before and after sedation. In adding to that, there is no statistical difference in evaluation of before and after sedation on groups in their own either (p>0,05).As a conclusion; we found that both propofol and midazolam infusions have not any effects on hepatic blood flow and function.