Yenidoğan servisinde yatarak tedavi gören yenidoğanlarda tiroid fonksiyon testlerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of thyroid function tests in newborn which is hospitalized in newborn service
  1. Tez No: 248675
  2. Yazar: SERDAR AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CELAL DEVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Tiroid Fonksiyon Testleri, Konjenital Hipotiroidi
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Konjenital Hipotiroidi (KH) halen toplumda önemli bir oranda görülen; erken tanı ve tadavi ile önlenebilen bir hastalıktır. Amaç yenidoğan servisine yatan hastalarda geçici ve kalıcı KH sıklığını tespit etmek, KH tanısında uygulanan yaklaşımları tekrar gözden geçirmek ve hastanemiz sonuçlarını derleyerek KH 'nin bölgesel özelliklerini saptamaktır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde Ocak 2007 ile Aralık 2008 tarihleri arasında yenidoğan ünitesinde yatarak tedavi gören ve dosya bilgilerine ulaşılabilen 584 bebeğin tiroid fonksiyon testleri geriye dönük olarak incelenmiştir. Hastaların klinik ve laboratuar bulguları ayrıntılı olarak gözden geçirildi. Hastaların serumlarından TSH, TT4, fT4, TT3, fT3 hormon düzeyleri Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Laboratuarında çalışılmış ve sonuçlara hasta dosyalarından ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS for Windows 15.0 paket programında yapılmıştır.Bulgular: Yatan hastaların % 56'sı prematüre olup ortalama gestasyonel yaşları 32 ± 6,9 hafta idi. 132 hastada tiroid fonksiyon bozukluğu saptanarak kontrole çağrılmış ve yatan hastalardaki tiroid fonksiyon bozukluğu oranı % 22,6 bulunmuştur. 14 hastada KH tanısı konarak yatan hastalardaki KH sıklığı % 2,3 olarak bulunmuştur. KH tanısı konarak tedavi başlanan hastalar sıklıkla endemik olarak iyot eksikliği saptanan Diyarbakır, Mardin ve Batman illerinden gelmekte idi. Tiroid fonksiyon bozukluğu saptanan hastalarda Perinatal Asfiksi ve Sepsis görülme oranları tiroid fonksiyonları normal olan gruptan belirgin derecede daha fazla idi. Hiperbilirubinemi saptanan ve saptanmayan grupların tiroid fonksiyon testleri açısından karşılaştırılmasında anlamlı fark bulunmadı.Sonuç: Hastalardaki tiroid fonksiyon bozukluğu oranının yüksekliğinden Sepsis, Perinatal Asfiksi, Prematürite gibi yüksek risk faktörleri daha çok sorumlu tutulmakta, bu durum düşünülerek KH tanısı koyarken çok daha titiz davranılması gerekmektedir. İyot eksikliği bölgemiz için halen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sarılıklı her hastada bilirubin değerleri çok yüksek olmasa da KH riski yönünden dikkatli davranmak gerekir
Özet (Çeviri)
İntroduction and aim: Congenital Hypothyroidi (CH) is still common disease and it?s preventable when early diagnosed and has been succsesfully treated. Our aim is to determine the ratio of temporary and permanent CH in hospitalized our newborn service, to review the diagnosis of CH and to compile our hospital result?s and to determine the feature of CH about our region.Material and Method : İn this study whose newborn were hospitalized in our newborn service between January 2007 and December 2008 and file information can be reached 584 newborn were included. İn the patient?s serum TSH, TT4, fT4, TT3 and fT3 level?s were studied in our Biochemistry Laboratory and the finding of patient?s retrospectively were dedected in their files. The statistical analysis for obtained data of patient?s was built the packet program of SPSS for Windows 15.0Finding?s: The 56% of patient were hospitalized premature and mean of gestational age 32 ± 6,9 week were found. İn 132 patient?s thyroid dysfunction was found and the ratio of thyroid dysfunction 22,6% were found in hospitalized patient?s. CH was diagnosed in 14 patient?s and the ratio of CH 2,3% were foundin hospitalized patient?s. CH diagnosed and started treatment patient?s was from Diyarbakır, Mardin and Batman which country?s endemic iodine deficiency area. Finding of Sepsis and Perinatal Asphyxia in thyroid dysfunction group higher than the other normal group. Hyperbilirübinemia identifiate patient?s compared with normobilirubin identifate patient?s but we were not found anything.Result?s: The rate height of thyroid dysfunction Perinatal Asphyxia, Sepsis and Prematürity may be responsible and for that reason for diagnosis of CH we must be any more careful. İodine Deficiency is still a major public health problem. We must be careful about diagnosis of CH when patient?s was icteric but serum level of bilirubin was not high.Key Word?s: Newborn, Thyroid Function Test?s, Congenital Hypothyroidi